Σε μία ευδιάκριτη στροφή φαίνεται ότι προχωρά η ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματική πολιτική και τη σύνδεσή της με την αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της, Φίλιπ Λέιν να τονίζει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν μόνο εάν τα προβλήματα στις τράπεζες υποχωρήσουν.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Zeit ο κ. Λέιν τονίζει ότι «αναμένουμε ότι αυτές οι αναταραχές θα χαλαρώσουν και τότε θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις. Εάν η χρηματοπιστωτική πίεση που βλέπουμε είναι μη μηδενική, αλλά αποδειχθεί ότι εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένη, τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν. Ωστόσο, αν η χρηματοπιστωτική πίεση για την οποία μιλήσαμε γίνει ισχυρότερη, τότε θα πρέπει να δούμε ποια είναι η κατάλληλη αντίδραση».
Προσέθεσε ότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι αυτά τα προβλήματα θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα και προσέθεσε ότι «αν αυτή η χρηματοπιστωτική πίεση αποδυναμώσει την οικονομία, αυτό θα μειώσει αυτόματα τις πληθωριστικές πιέσεις».
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή είναι πιθανό να δείξουν πτώση του συνολικού πληθωρισμού, αν και η υποκείμενη μέτρηση, η οποία δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, προβλέπεται να σημειώσει νέο ρεκόρ για την εποχή του ευρώ.
Σημείωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και βρίσκεται σε επιφυλακή αλλά δεν αναμένει ότι στην ευρωζώνη θα υπάρξει ανάλογη αναταραχή με αυτή στις ΗΠΑ ή την Ελβετία. «Φυσικά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε επιφυλακή, αλλά δεν περιμένουμε να δούμε την ίδια κατάσταση όπως στις ΗΠΑ ή στην Ελβετία να είναι το πιο πιθανό σενάριο εδώ στη ζώνη του ευρώ. Έχουμε πολλά εργαλεία, μπορούμε να παράσχουμε ρευστότητα και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δούμε τα είδη των τραπεζικών προβλημάτων σε αυτές τις χώρες», σημείωσε.
Προσέθεσε ακόμη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά και τις αυξήσεις των μισθών, τις οποίες χαρακτήρισε ως λογικές και δίκαιες αλλά ταυτόχρονα αποτελούν ένα στοιχείο που δεν μπορεί να ξεχαστεί όταν εξετάζονται οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Σημείωσε επίσης ότι «οι επιχειρήσεις θα έχουν λιγότερα περιθώρια να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσω υψηλότερων τιμών. Για πολλούς λόγους: για παράδειγμα, η ζήτηση θα πρέπει να ψυχρανθεί και οι συμφορήσεις στην προσφορά θα πρέπει να αμβλυνθούν. Έτσι, το μερίδιο του βάρους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου».