Σε πλήρη επιβεβαίωση όσων προέβλεπαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του υποχρεωτικού αποθεματικού που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες στα ταμεία της, προχώρησε η ΕΚΤ, με αυτό να παραμένει στο 1%, ενώ παραμένει το μηδενικό επιτόκιο.
Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ενέκρινε τις αλλαγές στο λειτουργικό πλαίσιο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, με την επανεξέταση να έχει ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022 και να ολοκληρώνεται σήμερα.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ:
- Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να καθοδηγεί την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής προσαρμόζοντας το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
- Η ρευστότητα θα παρέχεται με έναν ευρύ συνδυασμό μέσων.
- Οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (ΠΚΑ) θα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο ως προς την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών και θα συνεχίσουν να διενεργούνται μέσω δημοπρασιών σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή ποσού έναντι ευρέος πλαισίου εξασφαλίσεων.
- Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των ΠΚΑ και του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί σε 15 μονάδες βάσης από τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.
- Οι βασικές παράμετροι του λειτουργικού πλαισίου προβλέπεται να επανεξεταστούν το 2026, με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, ή νωρίτερα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Παράλληλα υπήρξε συμφωνία σε μια σειρά αρχών που θα καθοδηγήσουν την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον οι οποίες αφορούν:
- Αποτελεσματικότητα: Ο βασικός στόχος του λειτουργικού πλαισίου είναι να διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της ΕΕ. Αυτό επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσω της καθοδήγησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς χρήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Μπορεί να γίνει ανεκτός ένας βαθμός μεταβλητότητας των επιτοκίων της αγοράς χρήματος εφόσον δεν αλλοιώνονται οι ενδείξεις για την επιδιωκόμενη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
- Ευρωστία: Το λειτουργικό πλαίσιο πρέπει να είναι εύρωστο σε διαφορετικές συνθέσεις της νομισματικής πολιτικής καθώς και σε διαφορετικά περιβάλλοντα χρηματοδότησης και ρευστότητας και να είναι συμβατό με τη χρήση των μέσων νομισματικής πολιτικής που καθορίζονται στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Το Ευρωσύστημα σκοπεύει να παρέχει αποθεματικά κεντρικής τράπεζας χρησιμοποιώντας έναν ευρύ συνδυασμό μέσων προκειμένου να προσφέρει μια αποτελεσματική, ευέλικτη και σταθερή πηγή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και να στηρίξει επίσης τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
- Ευελιξία: Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι μεγάλος και ποικιλόμορφος σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις γεωγραφικές τοποθεσίες των τραπεζών. Μια ελαστική προσφορά αποθεματικών κεντρικής τράπεζας με βάση τις ανάγκες των τραπεζών κρίνεται επομένως καταλληλότερη για την αποτελεσματική διοχέτευση ρευστότητας σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και για την συνεισφορά στην ευέλικτη απορρόφηση διαταραχών ρευστότητας.
- Αποδοτικότητα: Ένα αποδοτικό λειτουργικό πλαίσιο εφαρμόζει την επιθυμητή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και δεν παρεμβαίνει σε αυτήν, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις καθαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επιπλέον, το πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική ευρωστία. Ένας οικονομικά υγιής ισολογισμός στηρίζει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και επιτρέπει την ομαλή άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
- Οικονομία της ανοικτής αγοράς: Ο σχεδιασμός του λειτουργικού πλαισίου θα πρέπει να συμβαδίζει με την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των αγορών – συμπεριλαμβανομένων των αγορών χρήματος, οι οποίες συνδέονται στενότερα με την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Αυτό ευνοεί την αποδοτική κατανομή των πόρων, έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ανακάλυψης τιμών και την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
- Δευτερεύων στόχος: Στον βαθμό που οι διαφορετικές συνθέσεις του λειτουργικού πλαισίου οδηγούν εξίσου στη διασφάλιση της αποδοτικής εφαρμογής της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, το λειτουργικό πλαίσιο θα διευκολύνει την ΕΚΤ στην επιδίωξη του δευτερεύοντος στόχου της να στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ιδίως τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία – με την επιφύλαξη του πρωταρχικού στόχου της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός του λειτουργικού πλαισίου θα αποβλέπει στην ενσωμάτωση προβληματισμών σχετικών με την κλιματική αλλαγή στις διαρθρωτικές πράξεις της νομισματικής πολιτικής.
Δείτε εδώ την πλήρη ανακοίνωση της τράπεζας.