«Μαζεύτηκε» ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας τον Ιανουάριο σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 17,7%, έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα, ωστόσο κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση έναντι του Δεκεμβρίου του 2022. Ο κύκλος εργασιών στη Βιομηχανία στον πρώτο μήνα του έτους αν και σημαντική ήταν πολύ χαμηλότερη από το 36,4% που είχε ενισχυθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση μεταξύ 2022 και 2021.
Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 17,2%, εξαιτίας της υποχώρησης κατά 35,6% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων και 17,1% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την πορεία αυτή επηρέασε και η μείωση κατά 23,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς και κατά 5,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.
Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών κατά 17,7% τον Ιανουάριο του 2023 έναντι του αντίστοιχου μήνα το 2022, προήλθε από την αύξηση κατά 17,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιομηχανίας τροφίμων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
Αυξήθηκε επίσης κατά 5,8% ο δείκτης κύκλου εργασιών ορυχείων και λατομείων, με την αύξηση αυτή να προέρχεται από τη μεταβολή του δείκτη των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.
Στην άνοδο συνέβαλε και η αύξηση κατά 18,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς και 17% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς. Στην εγχώρια αγορά υπήρξε άνοδος κατά 18,2% τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022 εξαιτίας της αύξησης κατά 49,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
Αυξήθηκε επίσης κατά 18% ο δείκτης κύκλου εργασιών μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, ποτοποιίας, βιομηχανίας τροφίμων.