Μηδενικά κέρδη, για πρώτη φορά μετά από το 2007 ήταν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το 2022, με αποτέλεσμα να μην μοιράσει μέρισμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Το μηδενικό αποτέλεσμα προκύπτει μετά τη «χρήση» ποσού 1,627 δισ. ευρώ, το οποίο είχε «αποθηκεύσει» η ΕΚΤ για ενδεχόμενο εμφάνισης προβλημάτων λόγω χρηματοοικονομικών κινδύνων και το οποίο έκλεισε την «τρύπα» που δημιουργήθηκε στο ταμείο της κεντρικής τράπεζας. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι ζημίες αυτές προήλθαν κυρίως από τους τόκους-έξοδα επί της καθαρής υποχρέωσης της ΕΚΤ στο πλαίσιο του TARGET2 και από αποσβέσεις επί τίτλων που διακρατούνται στο χαρτοφυλάκιο ίδιων πόρων και στο χαρτοφυλάκιο σε δολάρια ΗΠΑ. Μετά την αποδέσμευση ποσού, η πρόβλεψη έναντι χρηματοοικονομικών κινδύνων μειώθηκε σε 6,566 δισ. ευρώ.
Οι καθαροί τόκοι-έσοδα ανήλθαν συνολικά σε 900 εκατ. ευρώ το 2022. Ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ήταν οι τόκοι-έξοδα επί της καθαρής υποχρέωσης της ΕΚΤ στο πλαίσιο του TARGET2, η οποία ανήλθε σε 2,075 δισ. ευρώ. Οι τόκοι-έσοδα επί του μεριδίου της ΕΚΤ στο σύνολο των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ και οι τόκοι-έξοδα που καταβλήθηκαν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες επί των τόκων απαιτήσεων τους σε σχέση με τα μεταβιβασθέντα προς την ΕΚΤ συναλλαγματικά διαθέσιμα ανήλθαν σε 736 εκατ. ευρώ και 201 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Αυτές οι μεταβολές προέκυψαν από τις αυξήσεις του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος σε επίπεδα άνω του 0% από τις 27 Ιουλίου 2022 και μετά. Οι καθαροί τόκοι-έσοδα από τίτλους διακρατούμενους για σκοπούς νομισματικής πολιτικής αυξήθηκαν σε 1,534 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαροί τόκοι-έσοδα επί των συναλλαγματικών διαθεσίμων αυξήθηκαν σε 798 εκατ. ευρώ . Οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν κυρίως στις υψηλότερες αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ αντίστοιχα.
Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε 1,840 δισ. ευρώ, οφειλόμενες κυρίως σε μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από μεταβολές τιμών επί τίτλων που διακρατούνται στο χαρτοφυλάκιο ίδιων πόρων και στο χαρτοφυλάκιο σε δολάρια ΗΠΑ λόγω αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.
Στους τίτλους που διακρατούνται στα χαρτοφυλάκια νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, οι οποίοι αποτιμώνται στο αναπόσβεστο κόστος και υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης της αξίας τους, διενεργήθηκαν έλεγχοι απομείωσης της αξίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, δεν καταγράφηκαν ζημίες λόγω απομείωσης της αξίας σε αυτά τα χαρτοφυλάκια.
Οι συνολικές δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν σε 652 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα κέρδους από αναλογιστική αποτίμηση σε σχέση με λοιπές μακροπρόθεσμες παροχές. Οι λοιπές διοικητικές δαπάνες αυξήθηκαν σε 572 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της σταδιακής επανόδου σε κανονικά επίπεδα δραστηριότητας μετά την πανδημία και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης και βελτίωσης πληροφοριακών συστημάτων σχετικών με την τραπεζική εποπτεία.
Τα έσοδα από εποπτικά τέλη, τα οποία προκύπτουν από τέλη που επιβάλλονται για την κάλυψη των δαπανών της ΕΚΤ στο πλαίσιο της άσκησης των εποπτικών καθηκόντων της, ανήλθαν σε 594 εκατ. ευρώ .
Το συνολικό μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 19 δισ. ευρώ σε 699 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στους τίτλους που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) και του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP).
Το συνολικό καταβεβλημένο κεφάλαιο της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 0,6 δισεκ. ευρώ σε 8,9 δισεκ. ευρώ μετά την καταβολή από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της ζώνης του ευρώ της δεύτερης δόσης των αυξημένων εισφορών λόγω της αποχώρησης της Bank of England από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών στις 31 Ιανουαρίου 2020 που σχετίζεται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.