Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό σχέδιο ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Σκοπός του καθεστώτος είναι να αποζημιώσει τους επιλέξιμους δικαιούχους για μέρος των πρόσθετων δαπανών που προέκυψαν ιδίως λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που συνδέονται με την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που τίθενται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση. Ειδικότερα, η ενίσχυση (α) δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο και (β) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ.3 στ. β ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσεων. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Υπενθυμίζουμε πως χθες ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ζητήσει τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο στον αγροδιατροφικό τομέα της Ε.Ε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση στο κόστος παραγωγής έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η άνοδος των επιτοκίων έχει, επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην ικανότητα υλοποίησης επενδύσεων, που περιλαμβάνονται στα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Την ελληνική πρόταση συνυπέγραψαν δώδεκα χώρες και συγκεκριμένα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, ενώ κατά τη συζήτηση, έλαβε τη στήριξη ακόμα πέντε χωρών: της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας.
Θετικά εκφράστηκε και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επισημαίνοντας την ανάγκη έναρξης συζήτησης για τις επιπτώσεις των κρίσεων αυτών στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ.
Όσον αφορά τις ευκαιρίες βιοοικονομίας στις αγροτικές περιοχές, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι θα συμβάλουν στην τόνωση της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές.
Αναφορικά με την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την καλή μεταχείριση και προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά τους, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη, η χρήση νέων τεχνολογιών, τα επιστημονικά δεδομένα και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κρατών όπως η Ελλάδα, με νησιά που παρουσιάζουν έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα.