Νέα έξοδος στις αγορές βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων και την αύξηση της χρηματοδοτικής δύναμης πυρός του Δημοσίου σε περίπτωση που η πληθωριστική καταιγίδα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο, το εύρος και τον τρόπο δανεισμού αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες και, σε κάθε περίπτωση, μετά την αξιολόγηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από την Fitch στις 27 Ιανουαρίου 2023. Πιθανότερη ημερομηνία για την έκδοση είναι η Τρίτη, 31 Ιανουαρίου. Το βασικό σενάριο προβλέπει την έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση κεφαλαίων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές.
Παρά το γεγονός ότι στο διεθνές περιβάλλον υπάρχει αβεβαιότητα για τις εξελίξεις και τα επιτόκια κινούνται σε ανοδική τροχιά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν την ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τους διεθνείς επενδυτές κάνοντας λόγο για εγρήγορση και ετοιμότητα υπό το φόβο επιδείνωσης της κατάστασης το επόμενο διάστημα με περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού. Πάντως, στη παρούσα φάση τα ελληνικά ομόλογα αντέχουν στις πιέσεις με τις αποδόσεις στο 5ετές κινούνται κάτω από το 3,5% και στο 10ετές στου 4,37%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων διερευνώντας τις πιθανότητες συμμετοχής σε μία νέα ελληνική έκδοση στις αρχές του 2023.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σήμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές στέλνουν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα περί τα 38 δισ. ευρώ που λειτουργούν ως μια μορφή εξασφάλισης για τους ξένους επενδυτές και οι προοπτικές της ανάκαμψης της οικονομίας με ενίσχυση των επενδύσεων μέσω των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, στο Γενικό Λογιστήριο εξετάζουν το χρόνο υποβολής του νέου αιτήματος στη Κομισιόν για την εκταμίευση της τρίτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε οι εθνικές εκλογές να μην καθυστερήσουν την έκδοση της νέας επιταγής ύψους 1,7 δισ. ευρώ αφού μετά τον δανεισμό αποτελεί τη δεύτερη βασική πηγή χρηματοδότησης για το 2023.
Σύμφωνα με το προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, για το 2023 το ύψος των εκδόσεων για το χρέος θα περιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022. Επίσης σχεδιάζεται μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ του αποθέματος των εντόκων γραμματίων στα 11 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές θα εξετασθεί το σενάριο «πράσινης» έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στα 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναμένονται εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ενώ 2,2 δισ. ευρώ θα «βγουν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.