Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου που εντός της χθεσινής ημέρας βρέθηκαν σε χαμηλό έντεκα μηνών. Ωστόσο, παρά την αποκλιμάκωση, αναλυτές σημειώνουν πως η κρίση δεν έχει τελειώσει και προβλέπουν νέα άνοδο μέσα στους επόμενους μήνες. Κρίσιμος παράγοντας, οι καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της χρονιάς, η τιμή του φυσικού αερίου για το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου 2023 έπεσε στο επίπεδο των 70 ευρώ/MWh, τιμή που είχε να βρεθεί από πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές σε νέα υψηλά. Αν και τελικά έκλεισε λίγο πάνω από το επίπεδο των 80 ευρώ/MWh βρίσκεται και πάλι σημαντικά πιο χαμηλά από το ρεκόρ του Αυγούστου στα 342 ευρώ/MWh.
Ωστόσο, αναλύσεις ειδικών σημειώνουν πως η πορεία αυτή των τιμών δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, καθώς οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν τη συνέχιση ή όχι της ενεργειακής κρίσης. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε προβλέψει την υποχώρηση κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα υπάρξει νέα άνοδος εντός του 2023. Μάλιστα, πρόσφατα είχε τονίσει ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων την ανοιξη οι τιμές θα ανέβουν ξανά. Θα έχει προηγηθεί ένας χειμώνας με αυξημένη ζήτηση αερίου. Και μετά το τέλος του οι χώρες θα πρέπει να εφοδιαστούν και να γεμίσουν τις αποθήκες τους για το 2023».
Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, ενώ η Ευρώπη παραμένει επικεντρωμένη στη διασφάλιση της επάρκειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των νοικοκυριών κατά τους επόμενους μήνες, οι ειδικοί ανησυχούν ότι όλα τα ίδια προβλήματα θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον επόμενο χειμώνα και ίσως να γίνουν ακόμη χειρότερα. Και οι επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης φυσικού αερίου θα μπορούσαν να διαρκέσουν για ακόμη περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κινηθούν οι θερμοκρασίες από τον τρέχοντα μήνα έως και τον Μάρτιο.
Και αυτό γιατί, εάν ο καιρός είναι ασυνήθιστα ζεστός, τότε δε θα υπάρξει μεγάλη κατανάλωση σε φυσικό αέριο για τις ανάγκες της θέρμανσης ή της ηλεκτροπαραγωγής αφήνοντας τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου με περισσότερα αποθέματα όταν τελειώσει ο χειμώνας. Γεγονός που θα διευκολύνει την Ευρώπη να αναπληρώσει τα αποθέματά της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και χωρίς ροές ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο Μάρτιν Γιανγκ, ανώτερος αναλυτής της Investec, σημείωσε ότι αναμένεται αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας πριν από τον επόμενο χειμώνα, αυξάνοντας το ποσοστό ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και μειώνοντας, αντίστοιχα, το ποσοστό του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας με έδρα την Ανατολική Αγγλία, Cornwall Insight, «τα πιθανά σενάρια λένε ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς θα μειωθούν ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι του 2022 και θα δούμε επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2030, καθώς η αγορά χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή στη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης στην Ευρώπη».
Για ένα πιο απαιτητικό 2023 κάνουν λόγο αναλυτές της S&P Global Commodity Insights, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη θα ζήσει ένα ολόκληρο έτος με ελάχιστο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και μικρή αύξηση στην παγκόσμια προσφορά LNG. Στην ανάλυση αυτή, εκτιμούν πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση της ζήτησης, αντί στην αύξηση της διαθέσιμης προσφοράς. Ειδικά για το LNG οι αναλυτές της S&P βλέπουν υποχώρηση των τιμών σε σύγκριση με το 2022, αλλά εκτιμούν ότι και πάλι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Ρόλο – κλειδί, για την πορεία των τιμών εκτιμούν πως θα παίξει η Κίνα. «Μετά από έναν ακόμη χρόνο εμβολιασμών και αυξανόμενης απογοήτευσης για τα lockdown στην Κίνα, οι περιορισμοί πιθανότατα θα χαλαρώσουν το 2023 και οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αναμένεται να αυξηθούν ξανά», σημειώνουν οι αναλυτές της S&P Global Commodity Insights, και εκτιμούν ότι η συνολική ενεργειακή ζήτηση της Κίνας θα εκτοξευθεί και θα αντιπροσωπεύει το 47% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας το επόμενο έτος.