ΓΔ: 1394.28 -0.24% Τζίρος: 32.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:44:00 DATA
Πηγή: Shutterstock

Γιατί έχει καθυστερήσει η ρύθμιση για τα καταπατημένα κρατικά ακίνητα

Τελευταίο εμπόδιο η κατανομή των εσόδων για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο. Μόλις λυθεί αυτό το πρόβλημα, το νομοσχέδιο για υπό όρους εξαγορά 70.000 ακινήτων θα δοθεί σε διαβούλευση.

Εκκρεμότητες με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Υπερταμείο μπλοκάρουν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που στοχεύει να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τις τουλάχιστον 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η νέα ρύθμιση είναι έτοιμη αλλά υπάρχουν ακόμα «γκρίζες ζώνες» που αφορούν στα καταπατημένα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο και συγκεκριμένα στην κατανομή των εσόδων που θα προέλθουν από το τίμημα της εξαγοράς.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Το νέο νομοθετικό καθεστώς προαναγγέλλει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι

  • «η  τακτοποίηση των κατεχομένων Δημόσιων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:

- την εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της,

- την εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις και με βασικά κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία ο κάθε ιδιώτης που έχει καταπατήσει δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή και η επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της ρύθμισης:  

  • Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντος τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
  • Θα υπάρχει ειδικό ποσοστό έκπτωσης επί του ύψους του τιμήματος το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το χρόνο και το είδος της κατοχής του ακινήτου.
  • Για τον καθορισμό του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό θα είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τους ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.α.) καθώς και στις περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.
  • Το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις ανάλογα με το ύψος του,
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένης δημόσιας έκτασης ακινήτου του δημοσίου είναι να αποδείξει ότι  έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 40 χρόνια. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχουν καταπατηθεί σχεδόν το 80% στην Αττική, το 70% στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και το 60% στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που ιδιοκατοικούνται ή εκμισθώνονται σε τρίτους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα άνω των 500 εκατ. για τον προϋπολογισμό από μεταβιβάσεις ακινήτων

Η έντονη κινητικότητα στην κτηματαγορά και η αυξητική τάση των τιμών οδήγησαν σε 33.171 μεταβιβάσεις συνολικής αξίας 3,048 δισ., με το Δήμο Αθηναίων να κατέχει την «πρωτιά» με 4.586 μεταβιβάσεις συνολικής αξίας 383,6 εκατ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.
Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ οδηγούν τα... ζόρια του προϋπολογισμού

Να μην παραταθεί το 2024 η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό και υγεία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες είναι πολύ υψηλό.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Δεν θα επιτρέπεται στο εξής να αναγράφεται στα συμβόλαια η εξόφληση με μετρητά. Συναλλαγές 462 εκατ. έχουν εξοφληθεί από τον Μάρτιο 2021 αποκλειστικά με μετρητά. Φορολογικός κλοιός στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Kakokairia-Volos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταστροφές μειώνουν το πλεόνασμα και «ψαλιδίζουν» τις νέες παροχές

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, ενώ από μηδενική βάση εξετάζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ανάσες» από τα κοινοτικά κονδύλια 2,25 δισ. ευρώ.