ΓΔ: 1392.81 -0.34% Τζίρος: 43.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:07:30 DATA
Anakyklosi
Shutterstock

Ένας «επιταχυντής» υπέρ των οικονομικά αδύναμων στον δήμο Ηρακλείου Αττικής

Το πρόγραμμα απευθύνεται κατ’ αρχήν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου και τους δίνει την ευκαιρία, τόσο της δημιουργίας όσο και της ενίσχυσης των εσόδων τους.

Σ’ ένα εργαλείο για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων δημοτών, μετατρέπει την Κυκλική Οικονομία ο δήμος Ηρακλείου Αττικής, μέσα από ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα, που έχει το όνομα «Επιταχυντής». Ουσιαστικά πρόκειται για μια δράση ανακύκλωσης, η οποία όμως δεν φέρει μόνο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και κοινωνικό, αφού ενεργοποιεί άνεργους και οικονομικά ευάλωτους. Το πρόγραμμα απευθύνεται κατ’ αρχήν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου και τους δίνει την ευκαιρία, τόσο της δημιουργίας όσο και της ενίσχυσης των εσόδων τους. Οικιακές συσκευές, όπως πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες κ.α., έπιπλα και αντικείμενα που έχουν πεταχτεί από τους ιδιοκτήτες τους, συγκεντρώνονται από τον δήμο και αντί να οδηγηθούν στα απορρίμματα, παραδίδονται στους συμμετέχοντες ώστε να τα επισκευάσουν ή να τα αναπαλαιώσουν και στη συνέχεια να τα επαναχρησιμοποιήσουν ή ακόμη και να τα πουλήσουν, αν κρίνουν πως είναι δυνατό.

Μάλιστα, σε συνεργασία με το ΚΕΑΝ, το πρόγραμμα προβλέπει και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων, ώστε να μπορούν να επισκευάζουν ή να αναπαλαιώνουν τα αντικείμενα. Κι αυτό γιατί στηρίζεται πάνω στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η 3D printing είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, όπου αντικείμενα κατασκευάζονται μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης στρώσεων διαφόρων υλικών, όπως κεραμικά και πολυμερή. Δηλαδή οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν σε αυτή τη σύγχρονη τεχνολογία για να μπορούν να δημιουργούν και δικά τους αντικείμενα. Έτσι, με μια δράση διπλό το όφελος... Και περιβαλλοντικό, αφού οι συσκευές, τα έπιπλα και τα κάθε λογής αντικείμενα θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά και κοινωνικό, αφού δραστηριοποιούνται -και μάλιστα μέσα στο πνεύμα της ανακύκλωσης- άνεργοι ή οικονομικά αδύναμοι κάτοικοι.

«Ο όρος «Επιταχυντής Κυκλικής Οικονομίας» φαντάζει επιστημονικός, που δύσκολα κάποιος θα τον συνδέσει με την κοινωνία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος και συνεχίζει: «Όμως, αξίζει πραγματικά να δει κάποιος πώς στον δήμο μας τον αξιοποιούμε για να δώσουμε νέα ζωή, όχι μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά και σε ανθρώπους, που μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανοίγεται μπροστά τους μια νέα προοπτική». Και στο τέλος προσθέτει: «Σκεφτόμαστε εναλλακτικά, πράττουμε εναλλακτικά για να δώσουμε περισσότερα στους δημότες μας». Υπεύθυνη για το πρόγραμμα είναι η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Υγείας Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου, η οποία αναλαμβάνει να το εξηγήσει. Αρχικά λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Κουραστήκαμε να πείσουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες πως το πρόγραμμα αυτό θα έχει ανταπόκριση, αλλά το πετύχαμε κι αυτό έχει σημασία. Και μόνο έναν δημότη μας να ωφελούσε, για εμάς θα ήταν σημαντικό, αλλά τελικά είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι». Και αναφέρει αμέσως μετά: «Κατ’ αρχήν το πρόγραμμα επιδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Και το βρίσκω πρωτοποριακό και καινοτόμο. Ξεκινήσαμε με μια πρώτη ενημέρωση των δημοτών μας, ώστε να μάθουν για τι ακριβώς πρόκειται και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην παρουσίασή του. Εκεί λοιπόν διαπιστώσαμε πως ένα μεγάλο μέρος των ωφελούμενων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έδειξε ενδιαφέρον για συμμετοχή. Από τα 217 νοικοκυριά που έχουμε στους καταλόγους μας, ανταποκρίθηκαν 84 μέλη. Χρειάζεται φυσικά μια μορφή εκπαίδευσης, αλλά και εξοικείωσης με την τεχνολογία, καθώς γίνεται με τη μέθοδο της 3D printing.

Έτσι, ουσιαστικά εμείς ως δήμος κάνουμε τη διασύνδεση της τοπικής κοινωνίας και των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων της πόλης μας με το ΚΕΑΝ, το οποίο με τη σειρά του θα κάνει την εκπαίδευση, αλλά θα δημιουργήσει κι ένα e-shop μεταπώλησης, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να θέσουν προς πώληση τις συσκευές και τα έπιπλα που θα έχουν επισκευάσει ή αναπαλαιώσει». Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος Ηρακλείου επισημαίνει τα οφέλη του προγράμματος, αλλά εξηγεί και την ονομασία του: «Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, πέρα από το να παρέχουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους δικαιούχους, ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή και με άλλους πολίτες, που θέλουν να συνεισφέρουν, που θέλουν να προσφέρουν προϊόντα ή συσκευές και έπιπλα, τα οποία πλέον δεν χρειάζονται.

Όλα αυτά λοιπόν, περνάνε στην Κυκλική Οικονομία, μόνο που τώρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να την επιταχύνει, λειτουργεί δηλαδή ως επιταχυντής της Κυκλικής Οικονομίας. Εμείς θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δώσουμε την ευκαιρία σε δημότες μας να τα φτιάξουν όλα αυτά με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο. Κι έχει μεγάλη σημασία, καθώς αυτοί οι άνθρωποι ξαναμπαίνουν σε μια διαδικασία δημιουργίας. Και τελικά, αυτό που θα φτιάξουν ή θα αναπαλαιώσουν θα έχει και τη μοναδικότητά του στην Αγορά μεταπώλησης, αφού ο καθένας το φτιάχνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο». Στο τέλος η κ. Αϊβατζίδου-Ποριώτου αναφέρεται και στο επόμενο βήμα, που είναι το πρόγραμμα αυτό να περάσει και στα σχολεία, ως αντικείμενο μάθησης γύρω από την Κυκλική Οικονομία και την 3D printing. «Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τα σχολεία και με τους καθηγητές Πληροφορικής κι έτσι ο «Επιταχυντής Κυκλικής Οικονομίας» θα έχει και Β’ φάση στον δήμο Ηρακλείου, με αποδέκτη τους μαθητές. Αυτή τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να γίνει και η πρώτη παρουσίαση σε σχολείο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάζει στη State Grid o ΑΔΜΗΕ το 20% των μετοχών της Ariadne

«Οι επενδύσεις μας είναι προσανατολισμένες στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ισχυρό κόμβο υποδομών» ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μάνος Μανουσάκης.
businessdaily-Skertsos-Akis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέρτσος: Η κυβέρνηση μεριμνά για τις μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, να συμπεριλάβει την περιφέρεια στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημογραφικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στην χώρα.
elia, elaiolado
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βήματα σε Ισπανία και Ιταλία ακολουθεί ο ελαιοτουρισμός στην Κρήτη

Ο ελαιοτουρισμός, ο όποιος τελευταία προωθείται ταχύτατα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα και στην Ελλάδα, ενώ στην Κρήτη έχουν επισημανθεί και αναπτύσσονται σε όλη την Κρήτη περίπου 80 ελαιοκομικά αξιοθέατα.