Έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με σκοπό τον συμψηφισμό της κατανάλωσης από ιδιώτες καταγράφεται στην αγορά, εν μέσω των ισχυρών πιέσεων στους καταναλωτές από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Με δεδομένη την υψηλή τιμή της κιλοβατώρας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης υπόσχεται γρήγορη απόσβεση της επένδυσης, ενώ το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επιδοτούμενη εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών σε στέγες στρέφει όλο και περισσότερους καταναλωτές στα μικρά φωτοβολταϊκά.
Στον προγραμματισμό του υπουργείου Ενέργειας μπαίνει η γρήγορη έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα των 250.000 φωτοβολταϊκών έως 10 KV με επιδότηση 60% στις στέγες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Αυτά θα διαιρεθούν ως εξής: 100.000 αφορούν σε εγκαταστάσεις σε κατοικίες, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ο σχετικός οδηγός του προγράμματος προβλέπεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση έως 60% θα αφορά σε έργα που συνδυάζουν και αποθήκευση με μπαταρίες, ενώ για την εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών η επιδότηση θα φθάνει έως το 30%.
Μιλώντας στο Business Daily, ο κ. Γιάννης Γκίνης, Μηχανολόγος – Μηχανικός και συνιδιοκτήτης της εταιρείας KAOL ENERGY που διαθέτει εμπειρία στον κλάδο από το 2010, σημειώνει πως το ενδιαφέρον για εγκαταστάσεις σχετικών έργων έχει εκτιναχθεί κατά 90% μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο. Το ράλι των τιμών μέσα στο διάστημα αυτό οδήγησε αρκετούς που έμεναν διστακτικοί για την επένδυση τα προηγούμενα χρόνια να αποφασίσουν πως τώρα είναι σωστό το timing για να προχωρήσουν.
Απόσβεση σε 3 με 5 χρόνια
Το σημαντικότερο κριτήριο στην επιλογή της εγκατάστασης ή όχι παραμένει το κόστος αλλά και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης. Όπως σημειώνει ο κ. Γκίνης, για τον υπολογισμό του κόστους του έργου μία μέση τιμή στην αγορά ανέρχεται στα 1.300 ευρώ ανά εγκατεστημένη κιλοβατώρα +ΦΠΑ. Παίρνοντας σαν παράδειγμα ένα έργο 10 KV, το κόστος διαμορφώνεται στα 13.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Αυτό αντιστοιχεί σε παραγωγή περί των 16.000 ΚW ετησίως και με τη σημερινή τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ρεύματος έως 4.000 ευρώ ετησίως. Με αυτό το παράδειγμα η επένδυση θα έχει αποσβεστεί εντός πενταετίας.
Η αριθμητική των φωτοβολταϊκών στέγης
Κόστος εγκατάστασης | 13.000 (1.300/ΚV + ΦΠΑ) |
ΚV | 10 |
Ετήσια Παραγωγή | 16.000 ΚV |
Μείωση κόστους ενέργειας (σε ετήσια βάση) | 4.000 ευρώ (με τιμή κιλοβατώρας 0,25 ευρώ) |
Απόσβεση | 5 χρόνια |
Σε περίπτωση που ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο το ίδιο έργο (χωρίς συνδυαστικό έργο αποθήκευσης για το οποίο ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις) και λάβει την επιδότηση του 30%, τότε το συνολικό κόστος (μαζί με τον ΦΠΑ) πέφτει στα 11.000 ευρώ και η απόσβεση μπορεί να γίνει μέσα σε μία τριετία.
Αναλυτικά η διαδικασία
Έως σήμερα, παρά τις προσπάθειες αλλά και τις σχετικές εξαγγελίες, η διαδικασία για την τοποθέτηση και σύνδεση ενός φωτοβολταϊκού στη στέγη παραμένει μία σύνθετη διαδικασία που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετές καθυστερήσεις. Στην καλύτερη περίπτωση ο αναγκαίος χρόνος για την εγκατάσταση, σύνδεση και λειτουργία του συστήματος ανέρχεται στους 2 μήνες ενώ υπάρχουν κάποια σημεία στη διαδικασία που μπορεί να την καθυστερήσουν σημαντικά.
Όπως σημειώνει ο κ. Γκίνης, ένα σημαντικό ζήτημα που οδηγεί σε καθυστερήσεις είναι το γεγονός πως για τον έλεγχο του μετρητή του έργου υπάρχει μόνο ένα γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την Ελλάδα που είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία αυτή και το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση των σχετικών αιτήσεων από όλη την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στους θερινούς μήνες, η καθυστέρηση μόνο για αυτόν τον έλεγχο μπορούσε να φθάσει έως και τους 2,5 μήνες.
Πιο αναλυτικά, για τη διαδικασία εγκατάστασης ενός τέτοιου έργου απαιτείται αρχική μελέτη του χώρου που θα καθορίσει, εξετάζοντας τον προσανατολισμό και την κλίση και τα διαθέσιμα τετραγωνικά, πόση ενέργεια θα μπορούσε να παράξει το σύστημα που θα εγκατασταθεί. Στη συνέχεια, εξετάζοντας τουλάχιστον τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, ιδανικά από ένα διάστημα δύο ετών, μπορεί να υπολογιστεί η μέση κατανάλωση και να αποφασιστεί τελικά το ύψος των ΚV του έργου.
Στη συνέχεια πρέπει να γίνει ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ με τους κωδικούς του taxis, όπου θα πρέπει να κατατεθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Κάτοψη του χώρου εγκατάστασης όπου θα αποτυπώνεται η ακριβής θέση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων
- Βεβαιωση τεκμηρίωσης νόμιμης χρήσης του ακινήτου που θα γίνει η εγκατάσταση του έργου η οποία από δικηγόρο
- Συμβόλαιο του ακινήτου και αποδεικτικό υποβολής ανάρτησης στο κτηματολόγιο, ή πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλακιο.
- Μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο του φωτοβολταϊκού συστήματος (υπογεγραμμένο από αδειούχο εγκαταστάτη κατάλληλης ειδικότητας)
- Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (για το μετρητή κατανάλωσης του ακινήτου ή των κοινοχρήστων μέσω του οποίου θα διενεργείται ο οικονομικός συμψηφισμός)
- Τοπογραφικό της θέσης εγκατάστασης με αντίστοιχο οδοιπορικό (προκειμένου για κτιριακές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου πόλεως)
- Ταυτότητα
- Υπεύθυνη δήλωση με θεώρηση γνησίου υπογραφής είτε έκδοση από gov.gr. Εάν υπάρχει και συνδιδιοκτήτηης τότε θα χρειαστεί διαφορετικές υπογεγραμμένες αιτήσεις για την εγκατάσταση.
- Στοιχεία φωτοβολταϊκών πλαισίων και των αντιστροφέων (inverters)
- Τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης: Εάν τοποθετηθεί σε στέγη, ταράτσα ή πέργκολα τότε δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον πιστοποιητικό. Σε περίπτωση που τοποθετηθεί στο έδαφος τότε χρειάζεται βεβαίωση εξαίρεσης περιβαλλοντικών όρων και χαρακτηρισμού γης (υψηλής ή χαμηλής παραγωγικότητας) και τοπογραφικό
Μέσα σε 20 ημέρες από την υποβολή των δικαιολογητικών, ο Διαχειριστής θα πρέπει να δώσει απάντηση για την πληρότητα των εγγράφων. Στη συνέχεια η αίτηση προωθείται στον περιφερειακό ΔΕΔΔΗΕ όπου ανήκει το κάθε κτήριο όπου και γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών. Από εκεί αναλαμβάνει το τοπικό γραφείου του Διαχειριστή που στέλνει συνεργείο προκειμένου να δει σε ποιο σημείο θα εγκατασταθεί ο μετρητής και υπολογίζεται το κόστος της σύνδεσης. Για μία μονοφασική σύνδεση έως 5 kv το κόστος μπορεί να φθάνει τα 372 ευρώ ενώ για τριφασική από 5 έως 50 KV τα 483 ευρώ. Στη συνέχεια υπογράφεται η σύμβαση σύνδεσης και συμψηφισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ και του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακολουθεί η πιστοποίηση του μετρητή από το μοναδικό γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ που είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη αυτή και εντός δύο εβδομάδων από την έγκριση αυτή γίνεται η σύνδεση και μπορεί να ξεκινήσει ο συμψηφισμός.
Όπως εξηγεί ο κ. Γκίνης, η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη για αρκετούς για να την ολοκληρώσουν μόνοι τους, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός πως δεν προβλέπεται από το σύστημα κάποια εξουσιοδότηση στον υπεύθυνο μηχανικό προκειμένου να υποβάλει εκείνος την αίτηση για λογαριασμό του πελάτη. Ωστόσο, υπάρχει η δέσμευση από τους αρμόδιους φορείς ότι η διαδικασία θα απλοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα ενώ υπάρχουν σκέψεις και αλλαγή του συστήματος για τα έργα έως 10 KV προκειμένου να αρκεί η απλή γνωστοποίηση στον Διαχειριστή.