Χαμηλές δανειακές ανάγκες θα έχει το Δημόσιο το 2023. Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει το ποσό των οκτώ δισ. ευρώ από την αγορά με την έκδοση ομολόγων, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές.
Στο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείο επισημαίνεται ότι η χώρα βγήκε από μια δεκαετή κρίση χρέους το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Αναμένει να επιτύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, τρία χρόνια μετά την πανδημία COVID-19 που εμπόδισε τη δημοσιονομική της πρόοδο, και να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας παρά την ενεργειακή κρίση που κατακλύζει την Ευρώπη.
Η Αθήνα εξέδωσε φέτος ένα 10ετές και ένα 5ετές κρατικό ομόλογο και άνοιξε εκ νέου αρκετές άλλες εκδόσεις μέσω δημοπρασιών για να διοχετεύσει ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων. Έχει αντλήσει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής φέτος. Σχεδιάζει επίσης να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ διμερών δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) που λήγουν το 2023 και οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ιδίως μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF (σ.σ.: διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου). Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το σχέδιο δανεισμού της χώρας για το 2023.
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο το 2023, έκδοση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για φέτος. «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε σε μια τόσο ευαίσθητη έκδοση σε μια τόσο ασταθή αγορά. Θα το κάνουμε του χρόνου», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. Τονίζεται ότι η χώρα εμφάνισε δημοσιονομικό κενό 15,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση της και την ανάγκασε να υπογράψει τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης που την κράτησαν στη ζωή. Έκτοτε, τα οικονομικά της έχουν βελτιωθεί.
Ωστόσο, το κόστος δανεισμού για το 10ετές ομόλογο αναφοράς έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας μια ευρύτερη αύξηση των αποδόσεων καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ρεκόρ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,57% σήμερα. Η Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, διαθέτει ένα ταμειακό απόθεμα περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές ομολόγων.