ΓΔ: 1401.57 0.28% Τζίρος: 7.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:54:30 DATA
Από αριστερά προς τα δεξιά: κ. Bebeb Djundjunan, Πρέσβης Ινδονησίας, κ. Giovanni Palec, Πρέσβης Φιλιππίνων, κ. Le Hong Truong, Πρέσβης Βιετνάμ, κ. Sherman Kuo, Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ταιβάν, κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Προεδρεύουσα & 1η Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος Ελληνο-Ασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. Hidetoshi Watanabe, 1oς Γραμματέας Πρεσβείας Ιαπωνίας, κ. Il Hoon Ko, Διευθυντής Korean Trade Center, κ. Γιάννης Πατσιαβός, Senior Manager Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Πηγή: Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο

Ευκαιρίες εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε επτά χώρες της Ασίας

Πόλος έλξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι 4,5 δισεκατομμύρια δυνητικοί πελάτες, η εξειδίκευση σε προϊόντα τεχνολογίας και το χαμηλό κόστος παραγωγής. Οι οκτώ κλάδοι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τι αναφέρθηκε σε εκδηλώσεις του Ελληνοασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Τις εξωστρεφείς ευκαιρίες που προσφέρουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις επτά χώρες των ασιατικών αγορών με 4,5 δισ. καταναλωτές, ανέδειξαν δύο Ημερίδες, που οργάνωσε αυτή την εβδομάδα το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας και διεθνούς επιχειρηματικής δικτύωσης.

Στις Ημερίδες έγιναν παρουσιάσεις της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και της Ταϊβάν, με αναλυτικά στοιχεία για την οικονομία και εκτιμήσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε κάθε χώρα, τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις καταναλωτικές τάσεις, τις ανάγκες εισαγωγών και τον ανταγωνισμό, τα κίνητρα για επενδύσεις, τους κλάδους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον κ.λπ
Όπως αναφέρθηκε, οι ελληνικές επιχειρήσεις αξίζει να εντάξουν την Ασία στο διεθνές ραντάρ τους και στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται η πρώτη επιχειρηματική αποστολή στην Ασία μετά την πανδημία.

Οι οκτώ κλάδοι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η post covid εποχή στις ασιατικές αγορές των 4,5 δις καταναλωτών παρουσιάζει αναπτυξιακές προοπτικές. Ολες οι χώρες επενδύουν σε τεχνολογίες και έργα υποδομών επιδιώκοντας βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, οι εισαγωγές σε πολλά προϊόντα από την Ε.Ε. κερδίζουν έδαφος και το ηλεκτρονικό εμπόριο, modus vivendi, για τους Ασιάτες, ανοίγει νέους ορίζοντες.

Για τις ελληνικές εταιρίες ευκαιρίες υπάρχουν στα καλλυντικά και στα φάρμακα, στα αγροτικά προϊόντα, στα δομικά υλικά, στα ηλεκτρονικά και στην ψηφιακή τεχνολογία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τουρισμό. Τονίσθηκε επίσης η αναγκαιότητα κατοχύρωσης εμπορικού σήματος, έγκαιρης εξασφάλισης πιστοποιητικών, καινοτόμου marketing, αποδοχής και ενσωμάτωσης της ασιατικής κουλτούρας.

Σε συνέχεια των Ημερίδων προγραμματίζεται επιχειρηματική αποστολή σε πέντε ασιατικές χώρες στις 19 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία σε ελληνικές εταιρίες να έχουν σειρά στοχευμένων συναντήσεων με ασιατικές, να διερευνήσουν το πεδίο και να επιδιώξουν νέες συμφωνίες για εξαγωγές και άλλες συνεργασίες.

Η πρώτη ημερίδα έλαβε χώρα στην Αθήνα από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Enterprise Europe Network και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων.  Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν περισσότερα από 100 στελέχη εταιριών.

«Εντονη η καταναλωτική τάση με δυτκά χαρακτηριστικά»

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι «η Ασία, συγκεντρώνοντας τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να απορροφήσει περισσότερες ελληνικές εξαγωγές λόγω του μεγέθους της, της αύξησης της  αγοραστικής δύναμης και της έντονης καταναλωτικής τάσης με δυτικά χαρακτηριστικά, ενώ πλεονέκτημα είναι ο σεβασμός των Ασιατών για τον Ελληνικό πολιτισμό. Βασικές προϋποθέσεις είναι η στόχευση σε 1-2 χώρες, η επιλογή αξιόπιστων τοπικών συνεργατών, το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με ασιάτες εταίρους, όπως και υπομονή, συνέπεια, συχνή παρουσία».

Η Προεδρεύουσα και 1η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, επισήμανε τον σταθερά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πολλών ασιατικών χωρών, την άνοδο της μεσαίας τάξης, την εξειδίκευση σε προϊόντα τεχνολογίας και το χαμηλό κόστος παραγωγής, στοιχεία για τα οποία αξίζει οι ελληνικές επιχειρήσεις να εντάξουν την Ασία στο διεθνές ραντάρ τους.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, «οι συνθήκες παρακινούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να διευρύνουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους και με στρατηγική στόχευση να εντάξουν στα διεθνή σχέδιά τους δυναμικές και υποσχόμενες αγορές, όπως οι ασιατικές, αξιοποιώντας το Παγκόσμιο Δίκτυο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εμπλουτίζει διαρκώς τη βεντάλια υπηρεσιών του και προχωρά σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν πρακτικά τα μέλη του να αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες οπουδήποτε υπάρχουν».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικές ευκαιρίες σε Ασία για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ημερίδες από το Ελληνο-Ασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Οι Ασιάτες προτιμούν τα εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα από τον Δυτικό κόσμο και η μέση τάξη αυξάνει σταθερά την αγοραστική της δύναμη
Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Απαραίτητη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπογράμμισε ότι η μεταρρυθμιστική επιτάχυνση είναι αναγκαία ενόψει και της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας και πρέπει να αφήσει πίσω τις στρεβλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Smyrlis-proedros-dose
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Σμυρλής: Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται επενδύσεις και εξαγωγές

Ο πρόεδρος της Enterprise Greece τονίζει πως η πρόσφατη έξοδος της χώρας από την εποπτεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσουν περαιτέρω ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.