Τη χορήγηση του φθηνότερου στεγαστικού δανείου της αγοράς, με επιτόκιο που υπολογίζεται ότι θα διαμορφώνεται σε μόλις 1%, καθώς και την προώθηση δράσεων για τη στήριξη των νέων 18-39 ετών και νέων ζευγαριών προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη και καλύτερου επιπέδου στέγαση προωθεί η κυβέρνηση με μία σειρά προγραμμάτων και μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ ευρώ.
Τα μέτρα παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη. Για τα προγράμματα και τις δράσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα και τα περισσότερα εκκινούν άμεσα, το Δημόσιο θα διαθέσει 1,56 δισ. Ευρώ και οι τράπεζες θα διαθέσουν 175 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι αναμένεται να φθάσουν τους 137.000 πολίτες. Πιο αναλυτικά τα μέτρα είναι:
- Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών
Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται η χορήγηση δανείου έως 150.000 για την αγορά ακινήτου έως 120 τ.μ. κατασκευής έως 2007 σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια έως 18-39 ετών. Τα εισοδηματικά όρια θα είναι τα ίδια με αυτά του επιδόματος θέρμανσης που αυξήθηκαν φέτος σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ.
Δίνεται, επίσης, η διευκρίνηση πως αρκεί το ένα μέλος του ζευγαριού να εντάσσεται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Η χορήγηση του δανείου θα γίνεται άτοκα κατά τα τρία τέταρτα του κεφαλαίου και με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς για το ένα τέταρτο. Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, το επιτόκιο θα διαμορφώνεται σε περίπου 1%. Έτσι, για ένα σπίτι έως 100.000 ευρώ η δόση που θα καλείται να καταβάλει ο δικαιούχος θα είναι έως 275 ευρώ. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους πολύτεκνους για τους οποίους τα δάνεια θα είναι εντελώς άτοκα.
Το πρόγραμμα αυτό με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. Ευρώ (με 375 από το Δημόσιο και 125 εκα. Ευρώ από τις τράπεζες) θα ξεκινήσει να τρέχει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και προβλέπεται έως και διπλασιασμός του προϋπολογισμού, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και δυνατότητα από την κυβέρνηση.
- Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών και διάθεση ακινήτων με χαμηλό μίσθωμα
Μέσω του προγράμματος Κάλυψη αναμένεται η αξιοποίηση και ανακαίνιση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Με το πρόγραμμα αυτό που θα ακολουθήσει τη λογική του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, προωθείται η μίσθωση ακινήτων από το Δημόσιο για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε 25.000 ωφελούμενους από 15-39 ετών. Προτεραιότητα στο πρόγραμμα θα έχουν πολύτεκνοι, τριτεκνοι και μονογονικές οικογένειες. Η πρόσκληση για τα ακίνητα θα γίνει έως το τέλος του έτους και η αντίστοιχη πρόσκληση για τους δικαιούχους τον Φεβρουάριο. Οι εργασίες ανακαίνισης από το κράτος αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2023 προκειμένου να ξεκινήσουν και οι μετεγκαταστάσεις των δικαιούχων.
Παράλληλα, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και ΕΣΠΑ συνολικών πόρων 200 εκατ ευρώ προωθείται η αξιοποίηση 4.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών με στόχο την ανακαίνιση από το κράτος και παραχώρηση για μίσθωση με χαμηλό ενοίκιο για ένα διάστημα 5 ετών. Επιπρόσθετα, ήδη σε φάση υπογραφών βρίσκεται και μία μικρή πιλοτική δράση για επιδότηση κοινωνικής κατοικίας σε ευάλωτες ομάδες με την ανακαίνιση από το κράτος 70 διαμερισμάτων στην Αθήνα και 30 ακόμα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να στεγάσουν 200 και πλέον νέους και ζευγάρια. Η δράση έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ από το Ταμείο Ανάκαμψης.Αξιοποίηση ακινήτων οαεδ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο
- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής
Προωθούνται, ακόμα, δύο προγράμματα κοινωνικής αντιπαροχής για την αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ για την παροχή κατοικίας με χαμηλό δάνειο. Με το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ανεγερθούν μέσω ΣΔΙΤ 2.500 κατοικίες που θα στεγάσουν 5.000 ωφελούμενους. Ο ιδιώτης που θα κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό θα κρατήσει το 50% των διαμερισμάτων και το υπόλοιπο θα διατεθεί στους ωφελούμενους με πολύ χαμηλά ενοίκια. Παράλληλα, θα διατεθουν με τον ίδιο τρόπο 40 ακόμα ακίνητα του υπουργείου Εργασίας με προϋπολογισμό 1,75 εκατ., ευρώ.
- Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών
‘Το ΥΠΕΝ παρουσίασε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους” με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. Ευρώ και στόχο την κάλυψη 20.000 δικαιούχων για ενεργειακές και όχι μόνο παρεμβάσεις.
Για το σκέλος του Εξοικονομώ οι δικαιούχοι μπορούν να έχουν εισόδημα έως 50.000 ευρώ και προβλέπεται η επιδότηση από 50-90% για παρεμβάσεις έως 25.000 ευρώ καθώς και άτοκος τραπεζικός δανεισμός. Για το Ανακαινίζω, το εισοδηματικό κριτήριο πέφτει στα 20.000 ευρώ και η επιδότηση φθάνει έως το 30% για παρεμβάσεις έως 10.000 ευρώ και χαμηλότοκος δανεισμός για δάνειο έως 7.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να εκκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022 με τη σχετική πλατφόρμα να την τρέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
- Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
Όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία πέντε νέων σύγχρονων εστιών συνολικών κλινών 8.150 για τη στήριξη της στέγασης των φοιτητών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός φθάνει τα 540 εκατ. Ευρώ και η ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται στο 2027.
- Αύξηση φοιτητικού επιδόματος
Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται κατά 50% στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα, ενώ η αύξηση αυτή φθάνει στο 100% και συνολικά στα 2.000 ευρώ για τους φοιτητές που συγκατοικούν. Οι δικαιούχοι, μέσα στους οποίους εντάσσονται και οι σπουδαστές σε δημόσια ΙΕΚ ανέρχονται σε 50.000 και ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης αγγίζει τα 75 εκατ ευρώ. Η αύξηση αυτή θα εφαρμοστεί από φέτος ενώ θα έχει και αναδρομική ισχύ για το έτος 2021- 2022. Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τα απομακρυσμένα πανεπιστήμια της χώρας με αύξηση τους οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου ένταξης στο πρόγραμμα στα 40.000 ευρώ.
Τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το όριο της Golden Visa ανεβαίνει από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ καθώς, όπως σημειώθηκε, είχε διαπιστωθεί πως αρκετοί από τους επενδυτές επέλεγαν κατοικίες που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε νέους ανθρώπους.
Όπως σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος στην έναρξη της παρουσίασης, το 37% των εισοδημάτων των Ελλήνων κατευθύνεται σήμερα στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών, ενώ η ιδιοκατοίκηση έχει υποχωρήσει κάτω από το 70%. Παράλληλα, υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων κατοικιών. Από αυτές οι 200.000 βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Επιπρόσθετα, το 95% του κτιριακού αποθέματος ξεπερνάει σε ηλικία τα 15 έτη, το 85% τα 20 έτη. Την ίδια ώρα, η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης φθάνει στα 31 έτη στην Ελλάδα όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι τα 26 έτη.