ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται τα e-βιβλία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Από τον Απρίλιο του 2020 όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επιχειρηματίες θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία. Μεγάλη μείωση διαχειριστικού κόστους, πίεση στους φοροφυγάδες.

Στην ψηφιακή εποχή… υποχρεώνονται να προσαρμοστούν όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς από τον ερχόμενο Απρίλιο θα πρέπει να τηρούν ηλεκτρονικά τα λογιστικά τους βιβλία.

Σημειώνεται ότι πάρα πολλές εταιρίες αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες εδώ και πολύ καιρό έχουν επιλέξει να διατηρούν ηλεκτρονικά βιβλία και να τιμολογούν επίσης ηλεκτρονικά αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες και διευκολύνσεις που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Σε δεύτερο χρόνο θα γίνεται υποχρεωτική και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Όπως σημειώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης με τις επιχειρήσεις. «Στόχος μας είναι πρωτίστως να εξυπηρετήσουμε τις επιχειρήσεις, παρέχοντας μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ). Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών».

Σημειώνεται ότι με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στις συνεπείς φορολογικά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων, να λαμβάνουν άμεσα επιστροφές φόρων.

Παράλληλα η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων θα περιορίσει δραστικά τα περιθώρια φοροδιαφυγής και φοραποφυγής καθώς οι φορολογικές αρχές έχουν άμεση εικόνα των συναλλαγών και θα μπορούν με ειδικά συστήματα να εντοπίζουν άμεσα υψηλής επικινδυνότητας (για φοροδιαφυγή) συναλλαγές ενεργοποιώντας σχετικούς ελέγχους.  Οι αρχές θα έχουν άμεση γνώση των συναλλαγών και των εμπλεκομένων μερών και να διασταυρώνουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία.

Με τα e-βιβλία σύντομα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και άλλων φορολογικών στοιχείων εξοικονομώντας στις επιχειρήσεις χρόνο και πόρους.

Τι είναι η πλατφόρμα myDATA

Η myDATA (my Digital Accounting & Tax Application) είναι η πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων ΑΑΔΕ, στην οποία:

  • παρακολουθείται το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων και λοιπών οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) και
  • απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων.

Αφορά όλες τις Επιχειρήσεις και λοιπές οντότητες που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα ΕΛΠ και σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου.

Η πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει δύο Βιβλία:

1. Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων, γίνεται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους

2. Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της Επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ: α) διαβιβάζεται και καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων - εξόδων των Επιχειρήσεων, β) γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρούμενων συναλλαγών, διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.

Με κάθε επιτυχημένη διαβίβαση Τυποποιημένων Δεδομένων Παραστατικών στο Αναλυτικό Βιβλίο Εγγραφών χορηγείται από την ΑΑΔΕ Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης (ΜΑΡΚ), ανεξαρτήτως της μεθόδου διαβίβασης.

Στη συνέχεια ενημερώνονται αυτόματα το Αναλυτικό Βιβλίο και το Συνοπτικό Βιβλίο για κάθε Επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεθόδου τήρησης λογιστικού συστήματος (απλογραφικό – διπλογραφικό).

Οι ταμειακές μηχανές

Εξάλλου, ύστερα από χρόνια άκαρπων διεργασιών έρχεται πολύ σύντομα η διασύνδεση και των ταμειακών μηχανών με το myDATA.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας αυτή την εβδομάδα στην εκδήλωση της Capital Link, στη Νέα Υόρκη, «είναι ευτύχημα ότι η νέα κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν εγκρίνει το σχέδιό μας από την αρχή και ψηφίστηκε η πρωταρχική νομοθεσία που είναι απαραίτητη για την εισαγωγή του κανονιστικού πλαισίου. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά είμαστε ευτυχείς και πρόθυμοι να το κάνουμε, διότι γνωρίζουμε ότι θα είναι επωφελές για όλους, καθιστώντας ευκολότερη την καθημερινή ζωή των επιχειρήσεων, αυξάνοντας τη συμμόρφωση και τα δημόσια έσοδα».

«Πρέπει να πω», τόνισε ο κ. Πιτσιλής, «ότι μόλις ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, θα είμαστε από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που θα έχουν ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον για τις λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και το 100% μπορεί να φτάσουν φόροι - πρόστιμα για αδήλωτες καταθέσεις

Πώς φορολογούνται οι αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις που εντοπίζει η εφορία. Από 33% ξεκινά ο φόρος, ποια πρόστιμα και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται. Βαρύτερες ποινές για τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γίνεται ψηφιακό το τέλος χαρτοσήμου: Σε ποιες συναλλαγές θα επιβάλλεται

Ακόμη και στις συναλλαγές Ελλήνων που γίνονται στο εξωτερικό θα επιβάλλεται το νέο ψηφιακό τέλος, ενώ σήμερα εξαιρούνται από το τέλος χαρτοσήμου. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο... κυνήγι οφειλετών της εφορίας για παλαιά χρέη

Οφειλές θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτες είσπραξης» και να παγώνουν ακόμη και όταν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία. Το ίδιο θα γίνεται και με χρέη επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση πάνω από 10 χρόνια.