Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Γιάννης Μπρατάκος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, με σκοπό τη συνεργασία των δύο επιμελητηρίων για δράσεις που αφορούν σε θέματα νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας "Kick-iT" του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι «η Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Επιμελητηρίου Καβάλας - και η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα - είναι μια έμπρακτη απόδειξη των δημιουργικών δυνατοτήτων της ελληνικής Περιφέρειας. Είναι μια έμπρακτη απόδειξη του καθοριστικού ρόλου που μπορούν να αναλάβουν τα Επιμελητήρια στην τοπική και την ευρύτερη ανάπτυξη: στηρίζοντας τον παραγωγικό κόσμο κάθε περιοχής, συμβάλλοντας στην επώαση και την ανάδειξη νέων, ελπιδοφόρων επιχειρήσεων. Με προϊόντα και υπηρεσίες που ενσωματώνουν γνώση και καινοτομία».
Ο κ. Μπρατάκος, περιγράφοντας το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, είπε ότι το ΕΒΕΑ μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας - Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ ξεκινά επίσημα συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας με στόχο να αναδείξει την καινοτομία σε πυλώνα ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας της Καβάλας, της ευρύτερης περιφέρειας και της εθνικής μας οικονομίας. «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με το Επιμελητήριο Καβάλας και την αντίστοιχη δομή, σχεδιάζουμε στο επόμενο διάστημα μια σειρά από κοινές δράσεις. Στη συμμετοχή μελών των δύο Επιμελητηρίων σε δραστηριότητες coaching των επιχειρηματικών ομάδων. Σε κοινές δράσεις προβολής, τόσο του έργου των δύο δομών, όσο και των καινοτομικών εφαρμογών που φιλοξενούν.
Σε κοινές δράσεις συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα. Σε πρωτοβουλίες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης σε περιφερειακό επίπεδο. Και σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής και ερευνητικής εμπειρίας, για νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες».
Μέσα από αυτή τη συνένωση δυνάμεων, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Να βοηθηθούν οι καλύτερες επιχειρηματικές ομάδες, να βρουν πιο γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης και να πετύχουν τους στόχους τους. Αλλά και να συμβάλουμε ευρύτερα στην ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας μας.
«Σήμερα, μπορούμε και πρέπει να επιταχύνουμε τα βήματά μας, για να φέρουμε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Μπορούμε και πρέπει να φέρουμε πιο κοντά την τεχνολογική πρόοδο με το επιχειρηματικό ταλέντο και τη δημιουργικότητα. Μπορούμε και πρέπει να διευκολύνουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε νέα γνώση, σε νέα εργαλεία και πόρους. Η χώρα μας διαθέτει πλεονεκτήματα και δυνατότητες που της επιτρέπουν να γράψει τη δική της ιστορία επιτυχίας, στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Με την αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ενίσχυση επενδύσεων στην καινοτομία και για την αναβάθμιση των σχετικών υποδομών. Με τη δημιουργία των νέων κόμβων καινοτομίας, που σχεδιάζονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με την υλοποίηση ξένων επενδύσεων, που εμπλουτίζουν το οικοσύστημα και το προφίλ καινοτομίας της χώρας».
«Σε αυτή την προσπάθεια τα Επιμελητήρια μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Μπορούν να συμβάλλουν με την πολύτιμη τοπική τους γνώση και εμπειρία. Αλλά και μέσα από μια νέα κουλτούρα γόνιμων συνεργασιών και δικτύωσης» τόνισε ο κ. Μπρατάκος.