ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
Φωτο: Shutterstock

Απροσδόκητη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη

Κάτω από το κρίσιμο όριο που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση υποχώρησε ο δείκτης PMI, ενώ προβλεπόταν να εμφανίσει μικρή αύξηση. Πρόσθετος προβληματισμός από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά μετά την επιβολή μέτρων για την πανδημία, στις αρχές του 2021, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι μια ύφεση μπορεί να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Η έρευνα των διευθυντών προμηθειών της S&P Global έδειξε ότι ο δείκτης PMI, υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών τον Ιούλιο, πέφτοντας κάτω από το επίπεδο που σηματοδοτεί συρρίκνωση. Η κάμψη οφείλεται στην επιδείνωση της παραγωγής στη βιομηχανία και στη στασιμότητα της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή αύξηση.

«Η απότομη απώλεια νέων παραγγελιών, η μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών και οι πιο δυσοίωνες επιχειρηματικές προσδοκίες δείχνουν ότι ο ρυθμός της πτώσης αποκτά περαιτέρω δυναμική», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της S&P Global. «Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δυσχερής θέση της μεταποίησης, όπου οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι ασθενέστερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των απούλητων αποθεμάτων».

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ευπάθεια της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την απότομη απόσυρση των μέτρων στήριξης, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την πρώτη αύξηση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να σημαίνουν βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη λόγω ακριβότερων δανείων και, δυστυχώς, μη δημιουργία ή και απώλεια θέσεων εργασίας», ανέφερε την Παρασκευή το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μάντις Μίλερ. «Όμως, οι συνέπειες μιας επίμονης υπερβολικά γρήγορης αύξησης των τιμών θα ήταν ακόμη χειρότερες».

Τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα ενισχύσουν τις προβλέψεις όσων οικονομολόγων προβλέπουν ύφεση στο νομισματικό μπλοκ των 19 μελών αργότερα φέτος. Ο ενεργειακός εφοδιασμός αποτελεί μείζονα ανησυχία, καθώς η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Οι προσδοκίες των εταιρειών μειώνονται, ενώ περιορίζουν τις αγορές πρώτων υλών και περιορίζουν τις προσλήψεις, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global. Ο Γουίλιαμσον προέβλεψε ότι η παραγωγή πιθανόν να χρειαστεί να μειωθεί, καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στο περιβάλλον ασθενέστερης ζήτησης. «Με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια σε μια εποχή που το περιβάλλον ζήτησης είναι αυτό που κανονικά θα έφερνε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα αυξήσει αναπόφευκτα τους κινδύνους ύφεσης», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νίκησε» την ευρωζώνη η ελληνική οικονομία με αιχμή την αύξηση επενδύσεων

Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύθηκε το μερίδιο των επενδύσεων στην οικονομία. Ανάλυση από την Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το δ' τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές

Συρρίκνωση στο 0,1% για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένουν αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με «βαρίδι» τη γερμανική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% στο δ' τρίμηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάσιμη παρέμεινε η ευρωζώνη στο γ' τρίμηνο, ανάπτυξη μόλις 0,1%

Συρρίκνωση κατά 0,1% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση την καλύτερη εικόνα εμφανίζει η κυπριακή οικονομία με ανάπτυξη άνω του 2% και τη χειρότερη αυτή της Ιρλανδίας με συρρίκνωση -4,7%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά ανησυχία για τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Στο επίκεντρο παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις.