ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη το ποσοστό των Ελληνίδων εκτός εργασίας

Οι Ελληνίδες στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης εκτός εργατικού δυναμικού λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Τι προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος για την ενίσχυση και υποστήριξη των αυτοαπασχολούμενων ή επιχειρηματιών.

Στην τρίτη θέση στην Ευρώπη έρχεται η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι γυναίκες βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού αναλαμωάνοντας το ρόλο του φροντιστή της οικογένειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «People outside the labour force not seeking employment by sex and main reason, 2021 (in % of the population aged 25-54 for each sex)». 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το ποσοστό των γυναικών που δεν αναζητούν εργασία στην Ελλάδα, λόγω κολλημάτων όπως η φροντίδα της οικογένειας, είναι κατά 15 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό τον ανδρών, μία από τις μεγαλύτερες ανισότητες των δύο φύλων στην Ευρώπη. Αρνητική διάκριση αποτελεί επίσης για τη χώρα μας, η 3η κατά σειρά θέση της, ακολουθώντας την Ιταλία και τη Ρουμανία, όπου ο συνολικός αριθμός των ατόμων που δεν αναζητούν ενεργά εργασία, ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης.

erevna europi

«Ήδη υπάρχει μια τεράστια τάση στην παγκόσμια αγορά εργασίας, παραίτησης των γυναικών γιατί έχουν πάθει burn out από την περίοδο του Κορωνοϊού. Σε αυτό προστίθενται και οι ήδη αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις», δήλωσε η κα Ιωαννίδου Αθανασία, Διευθύντρια του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται την κύρια ευθύνη της ανατροφής των παιδιών και της φροντίδας των ηλικιωμένων της οικογένειας. Η έλλειψη χρόνου, χρημάτων, υποστήριξης και κρατικών δομών αποθαρρύνουν τις γυναίκες στο να αναζητήσουν εργασία. Βέβαια, για την επιχειρηματικότητα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα. Οι παραπάνω ουσιαστικές ελλείψεις αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα που είτε κρατούν τις γυναίκες μακριά από τον επιχειρηματικό στίβο, είτε τις οδηγούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους.

Ανάλογα αποτελέσματα είχε δείξει και η έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με την οποία, η φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων βαρύνει περισσότερο τη γυναίκα, καθώς κατέχει τον κεντρικό ρόλο στο σπίτι με ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανδρών να βοηθά. Οι γυναίκες είναι αυτές που ανέλαβαν ως επί το πλείστο την απασχόληση των παιδιών και τη φροντίδα των ηλικιωμένων, σε ποσοστό 22% έναντι 6% των ανδρών.

«Τα νέα στατιστικά δεδομένα της Eurostat επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών του Συνδέσμου και επιβεβαιώνουν τις διαρκής ανησυχίες που εκφράζει τόσα χρόνια ο Σ.Ε.Γ.Ε., για την ανάδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η γυναίκα επιχειρηματίας» δήλωσε η κα. Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε. «Για εμάς είναι σημαντικό να μη μένουμε μόνο στη θεωρία. Έχουμε σχεδιάσει και επικοινωνήσει στους αρμόδιους φορείς, δυστυχώς χωρίς την ανάλογη ανταπόκριση, στρατηγικές προτάσεις που θα βοηθήσουν ώστε η οικογενειακή μέριμνα να μην αποτελεί τροχοπέδη για τις γυναίκες που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν».

Την ανάγκη προώθησης και υποστήριξής της από το κράτος, την κοινωνία και την οικογένεια, αφουγκράστηκε ο Σ.Ε.Γ.Ε., δημιουργώντας και παρουσιάζοντας τη δική του πρόταση για την Ενίσχυση των Δικαιωμάτων των Γυναικών Επιχειρηματιών και την Υποστήριξή τους την περίοδο της κύησης και της λοχείας. Το πρόγραμμα, ‘Stand-ins for MUMpreneurs’ αφορά  γυναίκες επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες θα λαμβάνουν έμπρακτη υποστήριξη, καθώς θα προβλέπεται η αντικατάστασή τους στον εργασιακό χώρο, την περίοδο της κύησης και της λοχείας, από πλήρως καταρτισμένους ανέργους.

Η πρόταση έχει γνωστοποιηθεί στην Πολιτική Ηγεσία του Υπ.Εργασίας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την υποστήριξη της γονεϊκότητας στις γυναίκες που επιχειρούν. Οι «Νταντάδες τις γειτονιάς» πολυσυζητήθηκαν, αλλά λύνουν προβλήματα ίσως εργοδοτούμενων Γυναικών και όχι αυτοαπασχολούμενων ή επιχειρηματιών.  

«Η πρόταση μας δίνει λύση! Αλλά πρέπει κάποιος αρμόδιος να έχει διάθεση σε πρώτη φάση να μας ακούσει. Καλούμε τόσο τον Υπουργό, κο Χατζηδάκη, καθ’ ύλην αρμόδιο, όσο και τον Υφυπουργό, κο Τσιακίρη να μεριμνήσουν στο σχεδιασμό Οικονομικό και Θεσμικό της υποστήριξης της γονεϊκής μέριμνας για κάθε γυναίκα, Επιχειρηματία, Επαγγελματία Αγρότισσα, Οικοτέχνισσα. Είμαστε έτοιμες να ξεκινήσουμε καινούριο κύκλο προσπάθειας διαβούλευσης με τα Υπουργεία. Αν δεν δημιουργηθούν υποδομές για την επόμενη μέρα, ανάπτυξη με συμπερίληψη της Γυναίκας Επιχειρηματία δεν πρόκειται να δούμε» τονίζει η κα Τσαλταμπάση.

Ποιες δράσεις προωθεί το υπουργείο Εργασίας για την ισότητα των ευκαιριών

«Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών για την ισότητα των ευκαιριών στην εργασία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο, με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία», που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, που σχεδιάζονται, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε τα ακόλουθα:

  • Όσον αφορά τις υπηρεσίες παιδικής φροντίδας και μέριμνας, προβλέπεται η δημιουργία 50.000 επιπλέον νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 νέων θέσεων σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
  • Στήριξη των νέων εργαζομένων με τη δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Επέκταση του ολοήμερου σχολείου έως τις 05:30 το απόγευμα, με στήριξη του όλου προγράμματος και από το υπουργείο Εργασίας, καθώς συμβάλλει με το 50% των δαπανών.
  • Προχωράει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών σε 32 δήμους που δεν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να δημιουργηθούν, τα επόμενα χρόνια, πάνω από 74.000 θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία, σε μητέρες οι οποίες έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, για να φροντίσουν το παιδί τους, καθώς και σε πολίτες με αναπηρία και στις τοπικές κοινωνίες που, λόγω ειδικών συνθηκών, καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, όπως είναι, για παράδειγμα, η Δυτική Μακεδονία. Για τις ανωτέρω κοινωνικές ομάδες θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις, μέσω του ΕΣΠΑ ή μέσω εθνικών πόρων, που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ.
  • Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά 2021-2030 θα υλοποιηθούν στοχευμένες υποστηρικτικές παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν κατάρτιση, επιδότηση εργασίας και πιστοποίηση σε τεχνικά επαγγέλματα και ψηφιακές δεξιότητες.
  • Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, υλοποιείται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια να αρθούν οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις και σε επίπεδο νοοτροπίας.
  • Ειδικά, για τα άτομα με αναπηρία υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής τους με σημαντικές καινοτομίες, όπως είναι η Κάρτα Αναπηρίας, ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, η υποστηριζόμενη απασχόληση και πολλές άλλες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη διευκόλυνση της κοινωνικής τους ένταξης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Στόχος μας η ακόμα ταχύτερη απονομή συντάξεων

Η υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη για τα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου αποθετηρίου ασφαλιστικού ιστορικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Στόχος η τόνωση της αγοράς εργασίας όλων των κοινωνικών ομάδων

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η κα Κεραμέως ανέπτυξε τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υπογράμμισε τη σημασία της αναβάθμισης των δεξιοτήτων.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

N. Κεραμέως: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Η υπουργός εξήγησε ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Κομβικός ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας στην εργατική νομοθεσία

Η κ. Κεραμέως γνώρισε από κοντά εργαζόμενους της Αρχής και τους συνεχάρη για το εξαιρετικό έργο το οποίο επιτελούν και τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν υπό καθεστώς διαφάνειας.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνος Τσακλόγλου: Ήδη εργάζονται πάνω από 180.000 συνταξιούχοι

Όσον αφορά στον πληθωρισμό ο υφυπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αλλά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα που έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό του πληθωρισμού.