ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Pixabay

Πρεμιέρα στην Ελλάδα για το νέο εργαλείο πιστοποίησης γάλακτος

Για πρώτη φορά θα υπάρξει πιστοποίηση για το γάλα που παράγεται από ελληνικές κατσίκες. Θα αναπτυχθεί μια χημική μέθοδος για τον εντοπισμό περιπτώσεων νοθείας στο γάλα. Ενώ θα ανιχνεύονται τα εξωγενή σάκχαρα ή οι πρωτεΐνες που προστίθενται στο γάλα.

Μια προσπάθεια για την πιστοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του γάλακτος που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την παραγωγή αντίστοιχα πιστοποιημένων προϊόντων από το γάλα αυτό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα πέντε εκατομμύρια κατσίκες, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον πληθυσμό του είδους, με ποσοστό 32%. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για την έναρξη της συνεργασίας του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, με στόχο την ανάγνωση του γονιδιώματος έξι ελληνικών φυλών αιγών και την πιστοποίηση του γάλακτος από την παραγωγή του μέχρι την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων από αυτό.

Ήδη έγινε συλλογή δειγμάτων αίματος και γάλακτος από περίπου 19 εκτροφές σε 327 ζώα και στη συνέχεια θα γίνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων. Δείγματα έχουν ληφθεί από την εγχώρια κατσίκα, τη μαύρη Χαλκιδικής καθώς και τις κατσίκες Σκοπέλου, Παγγαίου, Σερρών Αριδαίας αλλά και από τα ξένα είδη Αγγλονούμπια, Μούρθια και Δαμασκού, ώστε να μπορούν να γίνονται οι ταυτοποιήσεις και οι διαφοροποιήσεις των δειγμάτων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Ιωάννης Σακαρίδης, κτηνίατρος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα - επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Graega Cheese, μιλώντας σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να βρούμε με μοριακό τρόπο, με τη χρήση των τεχνικών DNA, έναν τρόπο να διαχωρίσουμε το γάλα που προέρχεται από ξένες φυλές αιγών σε σχέση με τις ελληνικές φυλές αιγών. Ουσιαστικά θα διαβάσουμε το DNA των κυριότερων έξι φυλών αιγών που έχουμε στην Ελλάδα, θα γίνει η πλήρης αλληλούχηση του γονιδιώματος, οπότε θα βρούμε ποια σημεία του γονιδιώματος έχουν συγγένεια μεταξύ των ελληνικών φυλών και πώς διαχωρίζονται αυτά σε σχέση με τις ξένες φυλές των αιγών που υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι, όπως επισήμανε, θα προκύψει ένα πρότυπο ιχνηλασιμότητας, μέσω του οποίου οι εκτροφές ελληνικών φυλών αιγών θα λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία θα ακολουθεί το γάλα σε όλη τη διάρκεια της γραμμής παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, που φέρει την ονομασία του από το GR, που σημαίνει Ελλάδα και το aega που σημαίνει «αίγα», θα αναπτυχθεί μια χημική μέθοδος για τον εντοπισμό περιπτώσεων νοθείας στο γάλα. Με τον τρόπο αυτό θα ανιχνεύονται τα εξωγενή σάκχαρα ή οι πρωτεΐνες που προστίθενται στο γάλα με το νερό για να ανιχνευτούν τυχόν νοθείες.

«Το πρότυπο αυτό θα το χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί, τα τυροκομεία, πρώτα οι εταιρείες "Σταμάτης Προίκας ΑΕ" και Γεώργιος Κυριακίδης "ΚΕΡΑΣΣΑ", στο πλαίσιο του προγράμματος και μετά θα ανοίξει σε όλα τα τυροκομεία που θέλουν να παράγουν τυριά πιστοποιημένα από ελληνικές φυλές κατσικιών», σχολίασε ο κ. Σακαρίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tyri-cheese
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τυροκομικό προϊόν βγαίνει στην αγορά από Έλληνες παραγωγούς

Στο εξωτερικό, η παραγωγή τυριού από μη παστεριωμένο γάλα, είναι αρκετά συνηθισμένη και περιλαμβάνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα προϊόντα. Στην Ελλάδα η παραγωγή τυριού από νωπό γάλα κατέστη εφικτή πρόσφατα, με το νέο πλαίσιο που εισήχθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός και ενέργεια στις προκλήσεις της βιομηχανίας γάλακτος το 2022

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ICAP, η πανδημία του κορονοϊού ήταν η αιτία για την πτωτική πορεία κατηγοριών γαλακτοκομικών καθώς συρρικνώθηκαν οι δραστηριότητες πολλών επιχειρήσεων όμως η άνοδος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ αντιστάθμισε τις απώλειες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική ανάκαμψη της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, τα γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης μέσα στο 2021 παραμένουν σταθερά στο σύνολό τους σε αξία στο 0,4% και στα 726 εκατ. ευρώ. Το γάλα κινήθηκε θετικά το 2020 με ανάπτυξη 3% και 10 εκατ. ευρώ επιπλέον αξία από ότι τo 2019.
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Περιορίζονται οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού

Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει καταστεί αντικείμενο απομίμησης, καθώς σχεδόν όλες οι γερμανικές βιομηχανίες γάλακτος παράγουν γιαούρτια «ελληνικού τύπου», τα οποία φέρουν στις συσκευασίες τους εικόνες από Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες παραπομπές επιχειρήσεων για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας

Νέα λίστα με 13 επιχειρήσεις γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην παραγωγή φέτας απέστειλε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερές οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής στα σουπερ μαρκετ

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξεταστεί αργότερα η αιτιολόγηση των μεταβολών καθώς και τυχόν αυξήσεις τιμών σε άλλα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού κατά την περίοδο της πανδημίας.