ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Φυσικό αέριο... υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση ανησυχεί για τις υψηλές τιμές

Υποβαθμίζει η κυβέρνηση τους κινδύνους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Τονίζεται όμως ότι οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές και αυτό θα μεταφραστεί σε πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό.

Καθησυχαστική η στάση της κυβέρνησης για το ενεργειακό τοπίο, την ώρα που η Ρωσία διέκοψε, προγραμματισμένα, τις ροές φυσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά και μείωσε περαιτέρω τις προμήθειες προς την Ιταλία. Παρά τη διάχυτη ανησυχία στην Ευρώπη για ενδεχόμενη διακοπή τροφοδοσίας από τους Ρώσους, η τιμή σήμερα κινείται πτωτικά, καθώς το Σαββατοκύριακο λύθηκε το πρόβλημα με την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream, που φαίνεται ότι θα επιστραφεί από τον Καναδά στην Gazprom.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι δε διαφαίνεται κίνδυνος επάρκειας άμεσα την περίοδο που διανύουμε και  «με την επεξεργασία σεναρίων από τα αρμόδια υπουργεία εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα στην εφοδιαστική της αλυσίδα όσον αφορά στο φυσικό αέριο. Ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο είναι ομαλός», σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Ο κ. Κωστής Σταμπολής, σύμβουλος στρατηγικής στην ενέργεια και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι η χώρα έχει μειώσει σε μόλις 4% την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εφοδιάζεται μέσω του νότιου αγωγού Turk Stream, ο οποίος μπήκε σε ολιγοήμερη συντήρηση και έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Σε δηλώσεις του στον  ΑΝΤ1 αλλά και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι ενεργειακά θωρακισμένη. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε δύο δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το πρώτο, δεν θα διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου κάτι που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών. Στο δεύτερο σενάριο που θα έχουμε πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου,  τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες συγκριτικά με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, «αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική διαχείριση της ενεργειακής κρίσης τόνισε ότι το όποιο κενό υπάρξει θα εξαρτηθεί «από το φυσικό αέριο, γιατί αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό. Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης». Παράλληλα, όπως σημείωσε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέσα στο β'  εξάμηνο του έτους προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές, αφήνοντας όμως ανοιχτή την πιθανότητα η επιβάρυνση αυτή να είναι σημαντικά μεγαλύτερη αν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν πέσουν κάτω από τα 100 ευρώ. Πρέπει σημειωθεί, ότι σήμερα, που υπάρχει μία μερική αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κινούνται αρκετά μακριά από αυτόν τον στόχο, στα 170 ευρώ με πτώση σχεδόν 3%.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, πάντως, αν ο τουρισμός φτάσει στο επίπεδο του 10% πάνω από τα αποτελέσματα του 2019, τότε θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5 με 5 δισ. και το 35% αυτού του ποσού θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, ώστε ο προϋπολογισμός να μπορέσει να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις αυξημένες ανάγκες για ενίσχυση των καταναλωτών απέναντι στις τιμές της ενέργειας.

Αρχίζουν οι εργασίες στον Nord Stream, μείωση ροών στην Ιταλία

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα παραπάνω έρχονται σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο περιβάλλον ενεργειακά στην Ευρώπη, η λειτουργία του αγωγού Nord Stream ανεστάλη σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η τουρμπίνα της Siemens που χρησιμοποιείται στο Nord Stream είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Καναδά και Γερμανίας από τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση του Καναδά θα επιστρέψει, μετά την επισκευή της, την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία, για να καταλήξει στην Gazprom και να μην υπάρχει πλέον πρόφαση για τους Ρώσους, ώστε να διακόψουν ή να μειώσουν την τροφοδοσία μετά τις 21 Ιουλίου, οπότε και θα τελειώσει η προγραμματισμένη συντήρηση στον αγωγό.

Η Gazprom ήδη μείωσε τον Ιούνιο κατά 60% τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, με αποτέλεσμα να μην έχει παραδοθεί η τουρμπίνα της Siemens, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Τα τελευταία 24ωρα βρέθηκαν σε εξέλιξη δραματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Γερμανών και Καναδών για την επίμαχη τουρμπίνα, με τη γερμανική πλευρά να ζητά την επιστροφή της σε γερμανικό έδαφος, ώστε από εκεί να σταλεί στους Ρώσους για τη συντήρηση του Nord Stream, με μια παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων, στην οποία αντιδρούσαν έντονα η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η ουκρανική ομογένεια στον Καναδά.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση εκδίδει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την τουρμπίνα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε να υποστηριχθεί «η ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια, όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να απομακρύνονται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Ο Γουίλκινσον είπε ότι η άδεια εξαγωγής εκδόθηκε μετά από συζητήσεις με «τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας» και με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (IEA).

Όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή της τουρμπίνας θα οδηγήσει σε αποκατάσταση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, ώστε να διευκολυνθεί η ενίσχυση των αποθεμάτων της Ευρώπης για τον χειμώνα, από το 60% περίπου σήμερα, στον στόχο του 90%. Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν επιστραφεί ο στρόβιλος.

Σήμερα, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι η  η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία. Ειδικότερα, ο ιταλικός όμιλος ενέργειας Eni ανακοίνωσε ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα» αυξάνοντας τις ανησυχίες εκ νέου για τη συνέχιση των ροών από τη Μόσχα προς την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Ο επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της EnEarth Ν. Ρήγας σημείωσε πως ήδη έχουν δρομολογηθεί δύο projects στον Πρίνο και στη Ραβέννα της Ιταλίας με συνολική δυναμικότητα που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σδούκου: Ακόμα 12 νέες περιοχές θα συνδεθούν με φυσικό αέριο το 2024

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου από την Enaon EDA που πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ έως το 2028.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Φυσικό Αέριο με ΕΥΔΑΠ 38,5 εκατ. για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

«Η συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ είναι σημαντική για το Φυσικό Αέριο καθώς εντάσσουμε στο χαρτοφυλάκιό μας και έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε ανταγωνιστικές ενεργειακές λύσεις στη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης στην Ελλάδα» δήλωσε ο γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο, κ. Μητρόπουλος.