ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ορέστης Τσακαλώτος, εκτελεστικός πρόεδρος και ιδρυτής της Qualco Group

Ορ. Τσακαλώτος: Πώς μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα η νέα κρίση

Τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα τεχνολογικής μεταμόρφωσης μπορούν να προωθηθούν με επιτυχία στο σημερινό, δύσκολο περιβάλλον, τονίζει ο πρόεδρος του Qualco Group. Τα τέσσερα κλειδιά της επιτυχίας.

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία ως μια ευκαιρία για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και, ειδικότερα, για την προώθηση έργων τεχνολογικού μετασχηματισμού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Qualco Group, Ορέστης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Σε συζήτηση με τον Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρόεδρο του Queen’s College στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz, μητρικής εταιρείας της PIMCO, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ό,τι μπορούσε να πάει άσχημα, πήγε. Τόνισε ότι, η χώρα έγινε ένα πολύ καλό εργαστήριο για την εφαρμογή πολιτικών, πήρε το μάθημα από την κρίση του 2008 και σήμερα έχει θετικές προοπτικές. Η  εξαιρετικά δε επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε στην κατεύθυνση αυτή.

Περιγράφοντας το σημερινό περιβάλλον, οικονομικό και γεωπολιτικό, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα διατηρηθούν, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και η αξία του χρήματος μεταβάλλεται. Σε αυτές τις συνθήκες, εκτίμησε, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, επειδή έγινε σημαντική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια σε μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το νέο τοπίο και ήδη καταγράφονται επιτυχίες, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, καθώς αρχίζει να αναστρέφεται το brain drain των προηγούμενων ετών και μάλιστα να έρχονται για να εργασθούν στην Ελλάδα όχι μόνο Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό, αλλά και ξένοι.

«Σε ένα περιβάλλον μεγάλης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας χρειαζόμαστε τα θεμέλια για σταθερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το στοίχημα για τη χώρα», σημείωσε, «θα είναι να υλοποιηθούν μεγάλα έργα τεχνολογικού μετασχηματισμού  που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και θα αγγίξουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο κρίσιμο είναι το στοιχείο του χρόνου υλοποίησης των έργων, καθώς είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο ρόλος των θεσμικών κεφαλαίων».

Οι τέσσερις πυλώνες για την υλοποίηση αυτών των έργων που θα μετασχηματίσουν την οικονομία είναι: Η τεχνολογία πληροφορικής που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, η χρηματοοικονομική τεχνολογία, η δυναμικότητα στην εκτέλεση των έργων και τα θεσμικά κεφάλαια. «Σπάνια τα βλέπουμε όλα αυτά μαζί, ο δρόμος για να γίνουν μεγάλα έργα είναι να τα φέρουμε μαζί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Χρειάζονται, πρόσθεσε, συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αξιοποίηση θεσμικών κεφαλαίων. Σε αυτό το πεδίο, η Ελλάδα έχει μερικά καλά παραδείγματα να επιδείξει, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας τις επιτυχημένες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, θα απαιτηθεί συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ώστε η χώρα να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, οι περίοδοι κρίσης είναι μια ευκαιρία για να εφαρμόζονται πολιτικές μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Υπέδειξε μάλιστα ένα  παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής μεταρρυθμίσεων,  το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΔΕΗ.

Η πορεία των τελευταίων τριών ετών έχει καταδείξει ότι όλα είναι εφικτά, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα είναι εκπαιδευμένες να δουλεύουν σε δύσκολους καιρούς. Σήμερα καλούνται να λειτουργήσουν σαν οικογένειες και πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της συγκυρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο για το Δημόσιο Χρέος διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεδρίες κατανέμονται μεταξύ μακροπρόθεσμων ιστορικών προσεγγίσεων και πρόσφατων εμπειριών και προκλήσεων για την άσκηση οικονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε η κρίσιμη δίκη στο ΣτΕ για την περικοπή των συντάξεων χηρείας

Συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση εγκυκλίου του υπ. Εργασίας, με την οποία δεν θα καταβάλλεται εθνική σύνταξη σε όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις. Αφορά 380.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιάρας: Πάνω από 60 εκατ. για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αργολίδα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι στη φάση υλοποίησης βρίσκονται πέντε επενδυτικά σχέδια, με την προϋπολογιζόμενη δαπάνη να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ και ένα επενδυτικό σχέδιο σε στάδιο αξιολόγησης.
businessdaily-Skertsos-Akis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέρτσος: Η κυβέρνηση μεριμνά για τις μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, να συμπεριλάβει την περιφέρεια στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημογραφικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στην χώρα.