ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:10 DATA
staikouras
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Δοκιμάζει τις αντοχές του προϋπολογισμού το συνεχιζόμενο ράλι στην ενέργεια

Με πλοηγό τη συγκράτηση του φετινού ελλείμματος στη περιοχή του 2%, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις δυνατότητες συνέχισης των επιδοτήσεων το φθινόπωρο. Στη ζώνη του 13% ο πληθωρισμός Ιουνίου.

Με την πληθωριστική φωτιά να καίει ασίγαστα και τις προβλέψεις για την διάρκεια, τη ένταση και την έκταση της να αναθεωρούνται επί τα χείρω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις στο μέτωπο του προϋπολογισμού το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου οι οποίες θα καθορίσουν τα ταμειακά περιθώρια για νέα πυροσβεστικά μέτρα από το Φθινόπωρο.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών στην ενέργεια και η «μετάσταση» των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται φως αποκλιμάκωσης βάζουν στο τραπέζι θέμα χρονικής επέκτασης ακόμα και ενίσχυσης του πακέτου των παρεμβάσεων και καθιστούν επιτακτική την εξεύρεση ελεύθερου δημοσιονομικού χώρου. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο οχτάμηνο θα κρίνουν αν και κατά πόσο θα υπάρξει «δεξαμενή ρευστότητας» για  χρηματοδότηση αντισταθμιστικών στην ακρίβεια μέτρων.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για θετικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο καθώς αναμένουν αύξηση των εισπράξεων από τους φόρους κατανάλωσης λόγω κορύφωσης του τουριστικού ρεύματος και ενίσχυση των εισροών στα κρατικά ταμεία από τις πληρωμές των δόσεων για το φόρο εισοδήματος και την επιστρεπτέα προκαταβολή εκτιμώντας ότι το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την εξέλιξη των εσόδων για να διατηρηθεί το πλεόνασμα θα πρέπει οι φορολογικές εισπράξεις στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου να είναι της τάξης των 9 δις. ευρώ.

Βέβαια το ερώτημα είναι ο βαθμός ανταπόκρισης των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο την ώρα που το κύμα των ανατιμήσεων περιορίζει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών δημιουργώντας συνθήκες στενότητας και ασφυξίας κυρίως στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και θεωρείται πιθανό τον Ιούνιο να εκτοξεύθηκε στη ζώνη του 13% από 11,3% το Μάιο με τα στοιχεία για το ακριβές ύψος του να ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας ανέβασε το πήχη για τον πληθωρισμό στο 7,6% ενώ η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για 5,6% έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και οδεύει σε αναθεώρησή.           

Με την ενεργειακή κρίση να εντείνεται και στον ορίζοντα να διαγράφεται σοβαρός κίνδυνος υποτροπιασμού στη πρώτη γραμμή των κυβερνητικών παρεμβάσεων μπαίνουν η συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η χρονική επέκταση του fuel pass, η χορήγηση μίας δεύτερης επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Ποια από τα μέτρα θα προχωρήσουν και ποια θα μείνουν στα χαρτιά θα αποφασισθεί το Σεπτέμβριο με γνώμονα όχι μόνο τις τρέχουσες ταμειακές αντοχές που θα προκύψουν από τη πορεία του προϋπολογισμού αλλά και τις προβολές για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών σε βάθος χρόνου με δεδομένο το πρόσθετο κόστος από την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση των συντάξεων και την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις  

Πλοηγός για τις επόμενες κινήσεις με «δημοσιονομικό φορτίο» είναι η συγκράτηση του φετινού ελλείμματος στη περιοχή του 2% του ΑΕΠ και οι ασφαλιστικές δικλείδες για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 με το πήχη να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαράς» 1 δισ. για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις 2 δισ. στον προϋπολογισμό

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπεται για το 2023, καθώς και νέα μεγάλη μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ. Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι δημόσιες δαπάνες το 2023, αυξάνεται το πλαφόν κατά 4,2 δισ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενσωματώνονται στον σχεδιασμό για τον νέο προϋπολογισμό. Οι μεγάλες επιδοτήσεις για το ρεύμα οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test για την οικονομία τα στοιχεία για ΑΕΠ, πληθωρισμό, έλλειμμα

Την κατεύθυνση της οικονομίας θα δείξουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ α' τριμήνου, τον πληθωρισμό για τον Μάιο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αναζητούνται δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.
Economy, Oikonomia, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγος» σε νέα μέτρα για την ακρίβεια, τι περιμένει η κυβέρνηση

Μετά τον Ιούλιο η επανεξέταση πιθανών παρεμβάσεων με βασικά κριτήρια την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια και τους δημοσιονομικούς κανόνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, αναζητούνται μέτρα στήριξης

Το σενάριο της μείωσης συντελεστή ΦΠΑ επανέρχεται στο τραπέζι, καθώς το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει τις επικείμενες αυξήσεις σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής. Εξετάζεται παράταση στην επιδότηση ντίζελ και βενζίνης.