Μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία, όπως κατέληξαν τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στον οποίο και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των stress tests του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η Ρωσία να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο και προς τον Turk Stream τον αγωγό από τον οποίο εφοδιάζεται η Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι έγινε επικαιροποίηση των παρεμβάσεων που πρέπει να λάβουν χώρα στην περίπτωση δυσμενούς σεναρίου με πλήρη αποκοπή ρωσικού αερίου. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται να υπάρχει διπλασιασμός της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας, που ήδη έχει φτάσει και αναμένεται να λειτουργήσει εντός του μήνα. Επίσης, προβλέπεται η χρήση εναλλακτικού καυσίμου (ντίζελ) σε 4 μονάδες αερίου, καθώς και αυξημένη παραγωγή των λιγνιτικών και η εισαγωγή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, που ισούται με το 15% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας μας.
Παράλληλα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέδριο που διοργανώνει ο ΔΕΣΦΑ, τόνισε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 - 2023, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ενδιαφέρων στον ενεργειακό τομέα αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
«Μακροπρόθεσμα, το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης που ήταν η χαμηλή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου εξαφανίστηκε για πάντα. Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να παράγει πράσινη ενέργεια η οποία είναι φθηνότερη από τις άλλες πηγές. Δεν θέλουμε αυτή τη φορά να είμαστε τελευταίοι αλλά να είμαστε πρωτοπόροι και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος θα τεθεί και το όραμα για την ενέργεια», τόνισε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στο υδρογόνο τόνισε ότι υπάρχει βούληση για επενδύσεις, αν και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο κερδοφόρος θα είναι ο τομέας, ωστόσο πρέπει να πάρουμε το ρίσκο. Σημείωσε ότι τα επενδυτικά σχέδια που είναι στα «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI) δεν είναι τόσα όσα θα θέλαμε, ωστόσο η Ελλάδα είναι παρούσα. Τόνισε επίσης το ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο και στην αποθήκευση ενέργειας καθώς οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.