Κρίσιμα ζητήματα και συμπεράσματα που αφορούν στην ασφαλιστική αγορά και το σύνολο της οικονομίας, παρουσία κορυφαίων ομιλητών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 15th Insurance Conference, μιας διοργάνωσης που έλαβε χώρα σε υβριδική μορφή.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η «επόμενη μέρα» της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα, η τρέχουσα κατάσταση και οι προκλήσεις γύρω από την Υγεία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θέμα των Φυσικών Καταστροφών και της Ασφάλισης Περιουσίας. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα online πώλησης και ψηφιακού μετασχηματισμού στον ασφαλιστικό κλάδο.
Σημαντικοί θεσμικοί ομιλητές τοποθετήθηκαν για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς της πολιτείας στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας ανέλυσαν τις προοπτικές και τις συνέργειες μεταξύ εταιρειών, το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην προστασία της περιουσίας, τις νέες τάσεις στον κλάδο έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και πως οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων.
Άδωνις Γεωργιάδης: Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις
Τη στήριξη του στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης εξέφρασε και από το βήμα του 15ου Insurance Conference o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας πως δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν – από μεριάς Πολιτείας – καθώς οι νέες συνθήκες άλλαξαν κάποιες προτεραιότητες.
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις με φορολογικά κίνητρα, ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος. Το μέλλον θα είναι λαμπρό», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε από τη πλευρά του πως πράγματι η ιδιωτική αγορά ασφάλισης είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα, σημειώνοντας πως η εγχώρια αγορά έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της.
«Η αγορά μπορεί να φέρει επενδύσεις. Δεν υποτιμούμε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο της οικονομίας», τόνισε.
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αξία του κλάδου
«Το γεγονός ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι είναι εδώ, δείχνει ότι τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας έχουν μεγάλη σημασία. Ο πρωθυπουργός επίσης μίλησε για το δημογραφικό αναλύοντας θέματα που αναδεικνύουμε και εμείς. Σε αυτήν την Ελλάδα που γερνάει, το 37% δουλεύει μόνο, πως θα σταθεί το αναδιανεμητικό σύστημα με τέτοια νούμερα; Χρειάζεται να επιταχύνουμε τις προσπάθειες. Δεν βοηθά το να έχουμε παράλογη φορολογία στα ομαδικά συμβόλαια», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
Αναφέρθηκε στις Φυσικές Καταστροφές και στις πρόσφατες πυρκαγιές στα Νότια Προάστια (Άνω Γλυφάδα, Βούλα), τονίζοντας πως το ζήτημα των καταστροφικών κινδύνων δεν είναι κάτι καινούργιο.
«Το άρθρο 23 του επίμαχου νόμου που εν τελεί αποσυρθεί, εισήγαγε την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση περιουσίας. Ευτυχώς η κυβέρνηση το απέσυρε, επείγει όμως να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να το φτιάξουμε σωστά για όλους τους ανθρώπους», σημείωσε, λέγοντας πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία, αλλά θα πρέπει να καταλάβει ότι με μικρά φορολογικά κίνητρα, μικρού κόστους, θα ασφαλίζεται ο Έλληνας.
Πάνος Τσακλόγλου: Ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να διαδραματίσει ουσιώδη και κοινωνικά κρίσιμο ρόλο
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, «ότι η Κυβέρνηση στηρίζει αμέριστα και ποικιλοτρόπως την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου. Τον θεωρούμε κρίσιμο παράγοντα ευημερίας της κοινωνίας και προσδοκούμε από όλους αυξημένη εγρήγορση και υπευθυνότητα όπως ταιριάζει στο ειδικό βάρος και στο ρόλο που προοπτικά καλείται να διαδραματίσει ο κλάδος».
Ο κ. Τσακλόγλου συμπλήρωσε ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου σήμερα είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η σταδιακή η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζεται, η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας».
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη «για εγρήγορση, καινοτομία, συνεχή προσαρμογή και ανανέωση της ασφαλιστικής βιομηχανίας στις ανάγκες και τις επιταγές των καιρών», σημειώνοντας παράλληλα ότι, αντιστοίχως, και «η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να προσαρμόζεται στους νέους κινδύνους που αναδύονται όπως η ταχύτατη δημογραφική γήρανση».
Δημήτρης Γαβαλάκης: Δεν υπάρχουν ιδεολογικά πρόσημα – η ασφάλιση προασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας
Δεν έχει ταξικό χαρακτήρα η ιδιωτική ασφάλιση σημείωσε ο γ.γ του Ε.Ε.Α, Πρόεδρος της GAMA Global Hellas, Ιδρυτής της Life Plan Insurance, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, καθώς από τη φύση της προασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Η σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερη: δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, πληθωρισμός, επισιτιστική κρίση, εκτίναξη του κόστους από φυσικές καταστροφές. Η ιδιωτική ασφάλιση όμως κατά τον κ. Γαβαλάκη αποτελεί «σύμμαχο» και δίνει λύσεις σε όλες τις προκλήσεις, υπογραμμίζοντας την αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.
Περιέγραψε επίσης πρωτοβουλίες του Ε.Ε.Α (προερχόμενοι τόσο ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου όσο και ο ίδιος από την ασφάλιση) σε τομείς όπως: Τεχνολογία, Εκπαίδευση-μελέτες, Εξωστρέφεια, Νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ηλίας Τσολάκης: Η επόμενη μέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης περνά μέσα από τον επαγγελματία ασφαλιστή
Μέσα από τον επαγγελματία ασφαλιστή περνά η επόμενη μέρα της ιδιωτικής ασφάλισης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΑΔ και της ΕΑΔΕ, κ. Ηλίας Τσολάκης.
«Ο επαγγελματίας ασφαλιστής που εκπαιδεύεται, επαναπιστοποιείται, οργανώνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς έχει το προνόμιο να προηγείται και όχι να έπεται των εξελίξεων», τόνισε.
Μιλώντας για τη Πολιτεία σημείωσε πως πρέπει να δώσει ώθηση στην ασφαλιστική αγορά. «Φαντάζεστε την ωφελιμότητα της ασφάλισης όλων των ακινήτων στην Ελλάδα», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Οι καταναλωτές προτιμούν τις ασφαλιστικές που σέβονται το περιβάλλον
Ένα ειδικότερο θέμα που βρίσκεται όμως στη κορυφή των τάσεων έθεσαν επί τάπητος η κα Αιμιλία Απέργη, Manager – EY Greece – Insurance Business Consulting και ο κ. Νικόλαος Κεφαλληνός, Senior Manager – EY Greece – Insurance Business Consulting.
Μίλησαν για τους δείκτες ESG και τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην ασφαλιστική αγορά σημειώνοντας πως οι επιπτώσεις της πανδημίας, των κοινωνικών ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής εντείνουν το πρόβλημα.
«Παρατηρούμε χρόνο με τον χρόνο να επιδεινώνονται οι απώλειες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οι καταναλωτές ήδη εκφράζουν προτίμηση στις ασφαλιστικές που σέβονται το περιβάλλον. Το 79% των πολιτών έχουν επιλέξει αυτές που εφαρμόζουν κανόνες ESG», σημείωσαν. Σήμερα, κάποιες ασφαλιστικές έχουν αρχίζουν να το λαμβάνουν υπόψιν. Πολλές ασφαλιστικές στην Ελλάδα εφαρμόζουν τα κριτήρια ESG, κάτι που γίνεται με αποδεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τους καταναλωτές.
Η επόμενη μέρα της ιδιωτικής ασφάλισης
Τα τελευταία δεδομένα και οι προκλήσεις που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά τέθηκαν επί τάπητος στο Leadership Panel Ι του φετινού Insurance Conference, με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO, ethosGROUP.
O διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN, κ. Γιάννης Καντώρος υπογράμμισε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τονίζοντας πως χρειάζονται αναπροσαρμογές και νέα προϊόντα που θα προκρίνουν τη πραγματική βιωσιμότητα. Σημείωσε πως είναι πιο καλές οι συνθήκες ώστε να «μεγαλώσει η πίτα», ενώ τόνισε πως οι συγχωνεύσεις δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Επεσήμανε επίσης τις προκλήσεις του νέου ψηφιακού κόσμου, αναδεικνύοντας το tribe μοντέλο που έχει υιοθετήσει η εταιρεία για έναν πιο ευέλικτο οργανισμό.
Ο κ. Λάμπρος Τσόλκας, Επικεφαλής του Τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Αντιπρόεδρος της Accenture στην Ελλάδα, ανέφερε ότι ο covid έχει αλλάξει τις συναλλακτικές συνήθειες των ανθρώπων και οι καταναλωτές είναι πλέον ανοιχτοί σε νέα ψηφιακά κανάλια και πρωτοποριακά προϊόντα.
Κατά τον ίδιο, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσαρμόζονται και προετοιμάζονται για το μέλλον, ωστόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη ανάπτυξης διαδικασιών στο τομέα της πρόληψης και όχι μόνο στην αποζημίωση. Τόνισε δε πως τα όρια του κλάδου έρχονται πλέον να ενωθούν με συναφείς κλάδους, που πρέπει να λειτουργήσουν μαζί και ψηφιακά, ενώ ανέδειξε και το γεγονός πως απαιτείται αλλαγή κουλτούρας.
Ο κ. Νότης Βαγιακάκος, Νόμιμος Εκπρόσωπος και Γενικός Δ/ντής, HDI Global SE Hellas, ανέφερε ότι οι ασφαλίσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα παρ’ όλο που αποτελούν το 1% των συμβολαίων, αποτελούν το 50% των αξιών.
Σημείωσε πως υπάρχει αβεβαιότητα σε όλους και η προσπάθεια εστιάζεται στη δημιουργία προϊόντων που ανταποκρίνονται στους νέους κινδύνους.
Ο πληθωρισμός είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν από όλους ώστε να μην βρεθεί κανείς υπασφαλισμένος εκτίμησε ο ίδιος, τονίζοντας πως σήμερα είναι μια δύσκολη συγκυρία που μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σημείωσε πως το δημογραφικό παραμένει πολύ μεγάλη πρόκληση, δηλώνοντας όμως αισιόδοξος πως η αγορά θα βρει το βηματισμό της.
O κ. Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, CEO, Howden Hellas & Cyprus ανέδειξε το ρόλο του μεσίτη που δεν είναι απλά πωλητής αλλά εξειδικευμένος σύμβουλος. Σημείωσε πως ως μέλος ενός παγκοσμίου Ομίλου οι άνθρωποι της εταιρείας αντιλαμβάνονται άμεσα τις διεθνείς αλλαγές, ενώ τόνισε πως οι πρόσφατες εξαγορές που πραγματοποίησε η εταιρεία θα προσδώσουν υπεραξία. Σημείωσε επίσης πως σε ένα κόσμο που μεταλλάσσεται και εξελίσσεται στόχος θα πρέπει να είναι να μην χάσουμε την ανθρώπινη επαφή.