Για την… επόμενη κυβέρνηση μένει το σχέδιο ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, παρά τις μεγάλες ανατροπές που φέρνει η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παρά το γεγονός πως έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από κρατικούς φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Αν και η ενεργειακή αξιοποίηση είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, το 2019, τελικά κανένα σχέδιο δεν προχώρησε. Εντάχθηκε, μάλιστα, στο νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που προβλέπει τη λειτουργία τριών – τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υπολείμματα που προκύπτουν μέσω της επεξεργασίας απορριμμάτων.
Ενδεικτική της καθυστέρησης που παίζει η κυβέρνηση είναι η στάση απέναντι στο σχέδιο για μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα που προωθεί ο περιφερειακός σύνδεσμος (ΦΟΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το σχέδιο ωριμάζει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, παρά την προσπάθεια του προέδρου του ΦΟΣΔΑ, Μιχάλη Γεράνη. Ο κ. Γεράνης μιλάει σε κάθε ευκαιρία για μια «Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων», όπου τα σκουπίδια των περιφερειών (Αν. Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος) θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σχέδιο προβλέπει πως τα υπολείμματα από την επεξεργασία περίπου 450.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως θα μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια περίπου 30 MW για την κάλυψη των αναγκών 70.000 νοικοκυριών. Παράλληλα θα παραγόταν θερμική ενέργεια σχεδόν 90 MW για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης 85.000 νοικοκυριών.
Αλλά και στην Αττική το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπει πως για να επιτευχθούν οι στόχοι, που επιβάλλει και η κοινοτική νομοθεσία, για διάθεση σε χωματερές ποσοστού κάτω του 10% των παραγόμενων απορριμμάτων, θα χρειαστούν οι μονάδες καύσης, με βάση δύο σενάρια. Στο δεύτερο σενάριο εμπλέκονται και ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η τσιμεντοβιομηχανία.
Στο ΠΕΣΔΑ τονίζεται πως «ο συγκεκριμένος στόχος δεν επιτυγχάνεται χωρίς δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων Αστικών Συμμίκτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ) και τον εξευγενισμό τους για το σκοπό αυτό, στις οποίες σύμφωνα με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο (ΕΣΔΑ) θα υφίστανται επεξεργασία τα υπολείμματα και ενδεχομένως και τα παραγόμενα δευτερογενή καύσιμα».
Όμως το αναθεωρημένο ΕΣΔΑ που υιοθέτησε η κυβέρνηση προβλέπει πως η αρμοδιότητα για να προχωρήσουν οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης δεν ανήκει στις περιφέρειες και τους δήμους. Αντίθετα, οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν από την κεντρική διοίκηση, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη αν και έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια.