Τρία νέα όπλα ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την έκδοση πλαστών αποδείξεων από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, επιστρατεύοντας κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και σκάνερ.
Μέσα στο καλοκαίρι, οι ελεγκτές θα αρχίσουν να σκανάρουν με τα τάμπλετ και τα κινητά τους τηλέφωνα τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Στην επόμενη φάση οι καταναλωτές με τα δικά τους smartphone θα σκανάρουν οι ίδιοι τον κωδικό QR της απόδειξης, ενώ προς το τέλος του έτους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα εφοδιαστούν με 1.700 ειδικά QRCode Scanner με τα οποία θα ελέγχουν επιτόπου τη γνησιότητα των αποδείξεων.
Ειδικότερα το σχέδιο της ΑΑΔΕ που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά προβλέπει:
- Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κατά τους καλοκαιρινούς ελέγχους με τα κινητά και τα τάμπλετ ανά χείρας θα σκανάρουν τις αποδείξεις, θα τις στέλνουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης, τη διεύθυνση και τον σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού.
- Στη συνέχεια στο παιχνίδι θα μπουν οι καταναλωτές οι οποίοι θα ελέγχουν τις αποδείξεις μέσω ειδικής εφαρμογής που θα διατίθεται από το Play Store και το Apple Store και θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά τηλέφωνα. Ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τον κωδικό QR, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της ΑΑΔΕ και θα ενημερώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στο MyData του επιχειρηματία-εκδότη της απόδειξης. Εφόσον έχει καταχωρηθεί και στο MyData ο επιχειρηματίας δεν έχει πρόβλημα. Αν όμως διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη στο MyData, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκδίδει αποδείξεις από «παράλληλο» μηχανισμό ή παράνομη ταμειακή μηχανή και φυσικά δεν δηλώνει ολόκληρο τον τζίρο που πραγματοποιεί. Αυτομάτως ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στη λίστα των υπό έλεγχο επιχειρηματιών και θα αποστέλλεται συνεργείο για τη διενέργεια επιτόπιου προληπτικού ελέγχου.
- Έως το τέλος του έτους οι ελεγκτές θα έχουν στα χέρια τους 1.700 ειδικά σκάνερ αποδείξεων για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων.
Το κόλπο με τις πειραγμένες ταμειακές
Το φαινόμενο των πειραγμένων ταμειακών μηχανών έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επιτήδειους να γλυτώσουν το φόρο εισοδήματος και να βάλουν στη τσέπη τον ΦΠΑ.
Όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα είναι κυρίως τρία:
- «Μαϊμού» ταμειακές μηχανές: Αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή απάτης, αφού χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός υπολογιστής και λογισμικό για την παραγωγή και εκτύπωση παραστατικών, τα οποία προσομοιάζουν με φορολογικά στοιχεία αξίας, χωρίς όμως να εκδίδονται από νόμιμα εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό. Τα παραστατικά αυτά ουδέποτε καταχωρούνται στα τηρούμενα λογιστικά αρχεία των οντοτήτων που τα εκδίδουν με αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων αλλά και την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, αφού είναι συνήθως λίγοι εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν ένα μη νόμιμο φορολογικό στοιχείο.
- Χρήση των νόμιμων φορολογικών μηχανισμών για την έκδοση δελτίων παραγγελίας, χωρίς στη συνέχεια να εκδίδεται αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο αξίας, ή για τη μαζική έκδοση ακυρωτικών σημειωμάτων στο τέλος της κάθε ημέρας, ή για τη μαζική χορήγηση εκπτώσεων, με σκοπό την απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Αποτελεί συνηθισμένη μορφή απάτης. Οι υπηρεσίες διενεργούν στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ή βάσιμες υπόνοιες χρήσης τέτοιων πρακτικών. Ο έλεγχος αντλεί τα παραγόμενα ψηφιακά αρχεία των φορολογικών μηχανισμών τα οποία και επεξεργάζεται, προσδιορίζοντας την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
- Ανάπτυξη και χρήση παράνομων λογισμικών εφαρμογών που παρεμβαίνουν στους νόμιμα εγκεκριμένους Φ.Η.Μ. αλλοιώνοντας τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή όλες οι εκδόσεις φορολογικών στοιχείων εμφανίζονται νομότυπες. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο και μετά την απομάκρυνση του πελάτη, ειδικά λογισμικά δύνανται να αλλοιώνουν το περιεχόμενο των εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων ως προς τις ποσότητες, τις αξίες, τα είδη και τον αλγόριθμο της ασφαλούς σήμανσης του κάθε παραστατικού, με άλλα λόγια της ταυτότητάς του, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικονομικής οντότητας. Η συγκεκριμένη μορφή απάτης είναι από τις πλέον δύσκολα ανιχνεύσιμες, αφού στόχος των χρησιμοποιούμενων λογισμικών είναι η συγκάλυψη κάθε ίχνους.