ΓΔ: 1392.47 -0.37% Τζίρος: 42.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:57:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πρόγραμμα στήριξης για κτηνοτρόφους 50 εκατ. ενέκρινε η Κομισιόν

Πρόκειται για πρόγραμμα μέσω του οποίου θα δοθούν άμεσες επιχορηγήσεις σε κτηνοτρόφους οι οποίοι πλήττονται από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «αυτό το καθεστώς των 50 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως, συντονισμένα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά».

Το ελληνικό μέτρο

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, καθεστώς 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  • Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.
  • Το μέτρο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό τομέα και πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης.
  • Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσό ενίσχυσης ίσο με i) το 2% του κύκλου εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ το 2021, ή ii) το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους το 2020, ανάλογα με το αν υπόκειντο ή όχι σε ΦΠΑ το 2021.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τις 35 000 ευρώ ανά δικαιούχο και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό καθεστώς είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φώς» από Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο ενίσχυσης των αγροτών

Η κρατική ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα είναι ανοιχτή σε αγροτικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Κομισιόν για ελληνικές ενισχύσεις 60 εκατ. στους αγρότες

Η ενίσχυση που δεν θα ξεπερνά τα 250.000 ευρώ θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για τις πρόσθετες δαπάνες που προέκυψαν ιδίως λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες.
kalliergeies-agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

13,4 δισ. ευρώ από ΕΕ στην Ελλάδα για στήριξη και ενίσχυση του γεωργικού τομέα

Tο σχέδιο της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΚΓΠ για την περίοδο 2023-2027, θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, που αντιπροσωπεύουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας.