ΓΔ: 1398.71 0.58% Τζίρος: 27.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:09 DATA
Economy, Oikonomia, Ellada
Φωτο: Shutterstock

«Πάγος» σε νέα μέτρα για την ακρίβεια, τι περιμένει η κυβέρνηση

Μετά τον Ιούλιο η επανεξέταση πιθανών παρεμβάσεων με βασικά κριτήρια την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια και τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Στον πάγο» μέχρι νεωτέρας βάζει η κυβέρνηση τις αποφάσεις για νέα αντισταθμιστικά στην ακρίβεια μέτρα, αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών καθώς και τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με τα σημερινά δεδομένα οι ταμειακές αντοχές για τη χρηματοδότηση πρόσθετων αντιπληθωριστικών παρεμβάσεων έχουν εξαντληθεί και όπως τόνιζε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «πέραν των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και υλοποιούνται δεν υπάρχουν άλλα πάνω στο τραπέζι».

Σημείωνε ότι θα υπάρξουν νεότερες εκτιμήσεις το επόμενο διάστημα για το σχέδιο δράσης αλλά όλα θα κριθούν από την διακύμανση της τιμής στο φυσικό αέριο, από τον τουρισμό αλλά και από το διεθνές περιβάλλον, περιλαμβανομένων των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο Ιούλιος αποτελεί το πρώτο ορόσημο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πληθωριστικής κρίσης στα εισοδήματα και την οικονομία, την ταχύτητα της ανάπτυξης και την πορεία του προϋπολογισμού που θα κρίνει αν και κατά πόσο υπάρχει «πλεόνασμα» για νέα αναχώματα στο κύμα των ανατιμήσεων.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι αποφάσεις της ΕΕ για την εργαλειοθήκη αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2023.

Ειδικότερα, τα τέσσερα κλειδιά για τις επόμενες παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι:

  1. Η πορεία του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους κινείται καλύτερα από τους στόχους, αλλά το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η θετική πορεία και τους επόμενους μήνες, καθώς το σκηνικό για το πληθωρισμό και τις ζημιές στην οικονομία παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο με πολλαπλές εστίες κινδύνου. Πάντως, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου το πρωτογενές έλλειμμα ήταν αισθητά χαμηλότερο από το στόχο καθώς διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ έναντι 2,453 δισ. ευρώ. Στους φόρους καταγράφηκε πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ενώ τον Απρίλιο οι εισπράξεις ήταν 506 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το στόχο εξέλιξη που αποδίδεται και στην ακρίβεια που ενισχύει τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.
  2. Η πορεία του ΑΕΠ. Τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Ιουνίου θα αποτελέσουν μία σοβαρή ένδειξη για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία στο ΑΕΠ. Επισημαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 3,1% από 4,5%, ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν ο ρυθμός «πέφτει» στο 3,5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,9%.
  3. Το ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αύριο επέκταση της εργαλειοθήκης των μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και την επίσπευση των διαδικασιών απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
  4. Οι δημοσιονομικοί κανόνες για το 2023. Οι αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» στο Eurogroup της 23ης Μαΐου και θα κρίνουν το βαθμό ευελιξίας που θα έχουν τα κράτη-μέλη για να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός για την αναχαίτιση των αλυσιδωτών παρενεργειών από την ενεργειακή κρίση με τα σενάρια να προβλέπουν παράταση της ρήτρας διαφυγής και τον επόμενο χρόνο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να παραταθεί και το 2023 η «απενεργοποίηση» των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαράς» 1 δισ. για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις 2 δισ. στον προϋπολογισμό

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπεται για το 2023, καθώς και νέα μεγάλη μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ. Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι δημόσιες δαπάνες το 2023, αυξάνεται το πλαφόν κατά 4,2 δισ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενσωματώνονται στον σχεδιασμό για τον νέο προϋπολογισμό. Οι μεγάλες επιδοτήσεις για το ρεύμα οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δοκιμάζει τις αντοχές του προϋπολογισμού το συνεχιζόμενο ράλι στην ενέργεια

Με πλοηγό τη συγκράτηση του φετινού ελλείμματος στη περιοχή του 2%, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις δυνατότητες συνέχισης των επιδοτήσεων το φθινόπωρο. Στη ζώνη του 13% ο πληθωρισμός Ιουνίου.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test για την οικονομία τα στοιχεία για ΑΕΠ, πληθωρισμό, έλλειμμα

Την κατεύθυνση της οικονομίας θα δείξουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ α' τριμήνου, τον πληθωρισμό για τον Μάιο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αναζητούνται δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, αναζητούνται μέτρα στήριξης

Το σενάριο της μείωσης συντελεστή ΦΠΑ επανέρχεται στο τραπέζι, καθώς το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει τις επικείμενες αυξήσεις σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής. Εξετάζεται παράταση στην επιδότηση ντίζελ και βενζίνης.