Σε διερευνητικές επαφές με υποψήφιους επενδυτές για τον Φορέα Ακινήτων που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας -γνωστός ως «Δεύτερη Ευκαιρία»- βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τους servicers που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια 120 δισ. ευρώ.
Μετά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Business Daily ότι προς το παρόν υπάρχει «περιορισμένη ορατότητα» σχετικά με το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών να συμμετάσχουν στο project που πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας. Τονίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν 2 δισ. κεφάλαια για να συνεισφέρουν στον Φορέα σε βάθος τριετίας.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, εντός Μάιου αναμενόταν να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου ο Φορέας να συσταθεί στα τέλη του 2023. Μετά, όμως, τις τελευταίες ενδείξεις, είναι αβέβαιο κατά πόσο θα τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα -τουλάχιστον μέχρι να «κλειδώσουν» κάποιες έγκυρες συμμετοχές στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας, η έναρξη του διαγωνισμού προβλεπόταν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.
Πώς θα λειτουργεί ο Φορέας Ακινήτων
Μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Φορέα οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στα σπίτια τους καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 χρόνια, το οποίο ανάλογα με την ευαλωτότητά τους θα επιδοτείται από το Κράτος έως το ποσό των 210 ευρώ. Μετά από 12 έτη συνεπούς καταβολής των μισθωμάτων, οι οφειλέτες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επαναγοράσουν το ακίνητο στην τρέχουσα εμπορική του αξία. Το ενοίκιο θα υπολογίζεται βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διαιρεμένης για 12 χρόνια, προσαυξημένης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Στο σημείο αυτό, εντοπίζονται δύο αγκάθια που θα πρέπει αν λυθούν πριν τη σύσταση του Φορέα: η αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες στην ευρωζώνη και να συνεχιστεί, καθώς και η αύξηση των εμπορικών αξιών των ακινήτων σε αρκετές περιοχές των αστικών κέντρων.
Καθυστερεί η «ενδιάμεση» πλατφόρμα
Πάντως, μέχρις ότου ενεργοποιηθεί το νέο πλαίσιο, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων οφειλετών προστατεύεται από το ενδιάμεσο πρόγραμμα που νομοθετήθηκε πρόσφατα με διάρκεια 15 μηνών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση των οικονομικά ασθενέστερων έως το ποσό των 210 ευρώ (αναλόγως των μελών του νοικοκυριού) ώστε να εξυπηρετούν τη δόση του στεγαστικού δανείου.
Προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς-γέφυρα, οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Παρότι η πλατφόρμα αναμενόταν να ανοίξει για αιτήσεις τον προηγούμενο μήνα, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει στα τέλη Μαΐου, σημαίνει ότι οι πρώτες επιδοτήσεις ενοικίου θα καταβληθούν Ιούνιο ή και αργότερα.