«Έτοιμη» για στοχευμένες παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος ακόμη και κατά 50%, εμφανίζεται η κυβέρνηση, χωρίς, όμως, οι όποιες κινήσεις να θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Μάιο, ώστε η κυβέρνηση να γνωρίζει εάν τελικώς θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση για τη συγκράτηση του υψηλού κόστους της ενέργειας, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν τονίσει ότι δεν θα υπάρξει δισταγμός στη χρήση ακόμη και εθνικών πόρων ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Το σημείο – κλειδί για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις θα είναι η ανακοίνωση της Eurostat λίγο πριν το Πάσχα, αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2021. Παράλληλα και βάσει του προϋπολογισμού για το 2022 η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα έφθασε κατά το περασμένο έτος στο 7%, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη να έχει εκτιμήσει ότι τα στοιχεία της Εurostat μπορεί να δείξουν έλλειμμα έως και 1% χαμηλότερο .
Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση τότε δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξει μία πιο «επιθετική» παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το πλεόνασμα ύψους δύο δισ. ευρώ που προστίθεται στο σκέλος των δημόσιων δαπανών στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε το υπ. Οικονομικών.
Εκτιμάται ότι περίπου 600 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για τη χρηματοδότηση της κάρτας καυσίμων και της επιταγής ακρίβειας, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε δήμους, νοσοκομεία και άλλους φορείς γενικής κυβέρνησης για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών.