ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
petrelaio-ydrogonanthrakes
Φώτο: Shutterstock

Περιβαλλοντικές άδειες με fast track σε έρευνες για φυσικό αέριο

Η αναφορά Μητσοτάκη σε αναβάθμιση των ερευνών σε έργα εθνικής σημασίας γεννά προσδοκίες για ένταξή τους στον νόμο για τις επενδύσεις fast track. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα των ερευνών σε έξι περιοχές της χώρας.

Νέα σελίδα στην ιστορία των ερευνών για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και, ειδικότερα, φυσικού αερίου, επιχειρεί να γυρίσει η κυβέρνηση όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε ως χρονικό ορίζοντα το 2023 ώστε να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η εκμετάλλευσή τους. Το «κλειδί» ωστόσο στο σχέδιο επιτάχυνσης της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στην αναβάθμιση των έργων αυτών σε έργα εθνικής σημασίας.

Ειδικότερα, στις χθεσινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στην έδρα της ΕΔΕΥ για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σημείωσε ότι «από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης». 

Επιπρόσθετα, την αποστολή επιστολής προς τους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ, που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα συστήσει και μία νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών και θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση της χρονικής διάρκειας των ερευνών.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού για την αναβάθμιση των ερευνών σε έργα εθνικής σημασίας, ενισχύει το σενάριο ότι θα προχωρήσουν τα έργα αυτά σύμφωνα με τον νόμο 4146/2013 που προβλέπει τις διαδικασίες για επενδύσεις fast track.  Εκεί (άρθρο 75) προβλέπεται ότι:

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από αίτημα του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, δύνανται να χαρακτηρίζονται έργα και δραστηριότητες ως έργα εθνικής σημασίας, ιδίως εάν πρόκειται για έργα συγχρηματοδοτούμενα από Διαρθρωτικά Ταμεία και ευρωπαϊκά προγράμματα, για έργα που απαιτούνται για την επείγουσα συμμόρφωση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για έργα που αφορούν λόγους δημόσιας υγείας. Για τα έργα αυτά η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή προβαίνει στη διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ εισάγοντάς τα απευθείας στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης για γνώμη κατά τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.»

Οι παραπάνω προβλέψεις του νόμου για επενδύσεις fast track ικανοποιούν το αίτημα των εταιρειών που εμπλέκονται με τις έρευνες για απλοποίηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που καθυστερούν για χρόνια τις έρευνες.Ωστόσο, κύκλοι των πετρελαϊκών εταιρειών σημειώνουν ότι, αν και θετικές οι κινήσεις, μένει να αποδειχθούν στην πράξη οι κινήσεις αυτές και να μη μείνουν «στα χαρτιά».

Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έξι περιοχές που θα έχουν προτεραιότητα στις έρευνες αυτές, τόσο σε θαλάσσια όσο και σε χερσαία παραχωρημένα οικόπεδα:

«Η μια βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, πρόκειται για το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων που "τρέχει" η Energean, τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη που είναι παραχωρημένα στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total και Exxon Mobil, το θαλάσσιο μπλοκ 2 όπου βρίσκεται η κοινοπραξία 75% Energean, 25% ΕΛΠΕ, του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ.

Ποιο το χρονοδιάγραμμα που δίνει η ΕΔΕΥ

Ένα σφιχτό και αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων παρουσίασε χτες η ΕΔΕΥ στον πρωθυπουργό φέρνοντας την εκτέλεση των σεισμικών ερευνών στα 1-2 έτη, την εκτέλεση διερευνητικών γεωτρήσεων στα 3 – 4 χρόνια και την παραγωγή σε  βάθος 6 έως 7 χρόνων.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ η πιο ώριμη παραχώρηση είναι η χερσαία περιοχή «Ιωάννινα» όπου έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα με πρόσκτηση 400 χλμ δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και έχει εντοπιστεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης. Ήδη με ανακοίνωσή της η Energean που διαχειρίζεται το χερσαίο οικόπεδο στα Ιωάννινα ανακοίνωσε ότι η ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 και, παράλληλα, προετοιμάζεται για την διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην θαλάσσια παραχώρηση του Block 2βορειοδυτικά της Κέρκυρας, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους. 

ΕΔΕΥ

Πιο αναλυτικά για το οικόπεδο αυτό στα δυτικά της Κέρκυρας που «τρέχει» η κοινοπραξία Energean Hellas και τα ΕΛΠΕ, μετά την αποχώρηση της Total η κοινοπραξία αποφάσισε να προχωρήσει απευθείας στα τρισδιάστατα δεδομένα – 3D τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 ώστε στις αρχές του 2024 να υπάρξει η απόφαση για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση. Σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, η παραγωγή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2027 ή τις αρχές του 2028.

Στο block 10 και στην περιοχή  «Ιόνιο» έχουν ολοκληρωθεί από τα ΕΛΠΕ οι 2D σεισμικές έρευνες και μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων από την εταιρεία έως το τέλος του 2023 θα ξεκαθαριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος για τις 3D σεισμικές μελέτες και στις αρχές του 2024 τα ΕΛΠΕ θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση. Η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, στις αρχές του 2028.

Για την «πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων» στα δύο μεγάλα «οικόπεδα» στη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη με παραχωρησιούχους την κοινοπραξία Total Energies (40%), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%) προβλέπονται οι 2D έρευνες τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 και τις 3D σεισμικές έρευνες το φθινόπωρο του 2024. Σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, η παραγωγή θα μπορούσε να εκκινήσει από το τέλος του 2029.

Πριν απ’ όλα αυτά, ωστόσο θα πρέπει να δούμε αν τελικά θα υπάρξει «κινητικότητα» στα οικόπεδα αυτά στην Κρήτη καθώς από τις αρχές του χρόνου είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν σκόπευαν να προχωρήσουν φέτος στις σεισμικές έρευνες. Πλέον, όμως, ενόψει και της αλλαγής προτεραιοτήτων στην Ευρώπη για την απεξάρτηση από τη Ρωσία, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η έναρξη των σεισμικών ερευνών τον Νοέμβριο αν και θα πρέπει να υπάρξει αίτημα για την παράταση της παραχώρησης από την κοινοπραξία, που μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές 2025 τα γεωτρύπανα στην Κρήτη, πρόοδος στις έρευνες στα Ιωάννινα

Εντός Φεβρουαρίου τελειώνουν οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη για τα Ιωάννινα. Ανοικτή η κυβέρνηση σε προτάσεις για είσοδο και νέων επενδυτών στις έρευνες για φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αγοράζει φυσικό αέριο η Ευρώπη για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές

Σε λειτουργία ο κοινός μηχανισμός αγορών που έχει στόχο να εξαλείψει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών στις τιμές και να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία της Ευρώπης τον επόμενο χειμώνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή στήριξη η Αποθήκη Αερίου της Καβάλας

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να περιληφθεί και η αποθήκευση υδρογόνου στον σχεδιασμό, αλλά είναι αμφίβολο αν θα περιληφθεί το έργο στη λίστα ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Υπό αμφισβήτηση και η οικονομική βιωσιμότητα.