Την αποστολή επιστολής προς τους παραχωρησιούχους από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη στην ΕΔΕΥ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που θα δίνουν το σήμα για την επιτάχυνση των ερευνών.
Ειδικότερα, στις κινήσεις που θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άμεσα προκειμένου να επιταχυνθούν οι έρευνες για την εξεύρεση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας σημειώνοντας ότι θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, ενώ το ΥΠΕΝ θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση της χρονικής διάρκειας των ερευνών.
Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το χρονοδιάγραμμα θα προβλέπει ότι θα γίνει η χώρα παραγωγός φυσικού αερίου σε βάθος εξαετίας.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στις πιθανές αναφορές του πρωθυπουργού στις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης από κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική Total, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς από τις αρχές του χρόνου είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν σκόπευαν να προχωρήσουν φέτος στις σεισμικές έρευνες. Πλέον, όμως, ενόψει και της αλλαγής προτεραιοτήτων στην Ευρώπη για την απεξάρτηση από τη Ρωσία, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η έναρξη των σεισμικών ερευνών τον Νοέμβριο.
Τα χρονοδιαγράμματα
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΝΕ, το σύνηθες χρονοδιάγραμμα ερευνητικών εργασιών σε μια ανεξερεύνητη περιοχή είναι 3-5 χρόνια για τη διεξαγωγή γεωλογικών, γεωχημικών και γεωφυσικών (σεισμικών 2D και 3D) μελετών, οι οποίες θα μελετήσουν το πετρελαϊκό σύστημα και θα χαρτογραφήσουν ευνοϊκές γεωλογικές δομές για συγκέντρωση υδρογονανθράκων οριστικοποιώντας τη βέλτιστη θέση ερευνητικής γεώτρησης. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση είναι δυνατόν να διατρηθεί το 5ο έτος για να ακολουθήσουν, σε περίπτωση ανεύρεσης υδρογονανθράκων, γεωτρήσεις για την περιχάραξη του κοιτάσματος (6 - 7 έτος), ώστε μετά την έγκριση των σχεδίων ανάπτυξης να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες με στόχο την έναρξη παραγωγής σε 2 - 3 χρόνια.
Η παραγωγή σχεδιάζεται για 20 - 25 χρόνια ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος και φυσικά τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς στις αγορές. Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, είναι ρεαλιστική η προσέγγιση παραγωγής υδρογονανθράκων σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας από τις κατά καιρούς δημοσιευμένες γεωλογικές δομές (περιοχές Πατραϊκού, Ιόνιου, Κυπαρισσιακού, Κρήτης).
Από την άλλη πλευρά, η ΕΔΕΥ προτείνει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα διαδικασιών που φέρνουν τις γεωτρήσεις στα 7 χρόνια το αργότερο από την έναρξη των ερευνών στα κοιτάσματα με σκοπό να δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις του παρελθόντος. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Άρης Στεφάτος, το πρόγραμμα επιτάχυνσης που προτείνει η ΕΔΕΥ τοποθετεί την ολοκλήρωση των ερευνών μέσα σε 2 χρόνια, τις σεισμικές έρευνες εντός 4 ετών και σε βάθος 6 έως 7 χρόνων την έναρξη των γεωτρήσεων. Ο κ. Στεφάτος σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εξερευνηθεί αλλά υπάρχουν πολύ θετικές εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα που μπορεί να διαθέτει, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για παραχωρήσεις νέων περιοχών για έρευνα και παραγωγή εφόσον υπάρξει και σχετικό ενδιαφέρον από την αγορά.