ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Πρόσθετη «δύναμη πυρός» 2,6 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων

Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο μέτρων αναχαίτισης των πιέσεων από τον πληθωρισμό στα εισοδήματα των ασθενέστερων. Ποια μέτρα σχεδιάζονται.

Τα χειρότερα έπονται στο μέτωπο του πληθωρισμού και το οικονομικό επιτελείο στρέφει πλέον το βλέμμα σε παρεμβάσεις και στο τομέα των ειδών διατροφής, όπου οι τιμές έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά αδειάζοντας «το καλάθι της νοικοκυράς».

Ήδη χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός που προβλέπει αύξηση της «χρηματοδοτικής δύναμης» του δημοσίου για αντιπληθωριστικά μέτρα κατά 2,6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ αφορούν πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και τα 600 εκ. ευρώ κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Οι προβολές των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για η πορεία του πληθωρισμού δείχνουν επιδείνωση τους επόμενους μήνες με νέο κύμα ανατιμήσεων εν όψει του Πάσχα σε βασικά είδη διατροφής, πράγμα που θέτει επιτακτικά θέμα ενεργοποίησης «πυροσβεστικών» παρεμβάσεων δεδομένου ότι η ακρίβεια χτυπά το «πυρήνα» των εισοδημάτων διογκώνοντας «ανελαστικές» για την διαβίωση δαπάνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο αποτυπώνουν την έκρηξη των τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής με το δείκτη να τρέχει με 8,1% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 0,3% πέρυσι και τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα έλαια (19,9%) στα λαχανικά (13,6%) στα γαλακτοκομικά (8,4%), στα νωπά φρούτα (7,8%), στο ψωμί και τα δημητριακά (7,6%) και στα κρέατα (6,4%)

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για περαιτέρω έξαρση της ακρίβειας στα τρόφιμα τους επόμενους μήνες που σε συνδυασμό με τη καταιγίδα στον τομέα της ενέργειας θα ανεβάσει το κοντέρ του πληθωρισμού ακόμα και σε διψήφια νούμερα μετά το 8,9% του Μαρτίου που αποτελεί ρεκόρ 27 ετών (το 1994 ήταν 10,7%)  

Αν και οι αυξήσεις αναμένεται να «κατεβάσουν ταχύτητα» από το καλοκαίρι ωστόσο θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα «κλείσει» με ρυθμό 7,43% με βάση το ήπιο σενάριο και θα εκτοξευθεί στο 11,01% στο δυσμενές ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει άνοδο του δείκτη στο 5,2% και στο 7% αντίστοιχα.

Η διασπορά των ραγδαίων ανατιμήσεων από την ενέργεια σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής που «εξανεμίζει» τα εισοδηματικά οφέλη από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο και βάζει επιτακτικά στην ατζέντα νέα αντισταθμιστικά μέτρα. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές εκρήξεις μας υποχρεώνουν να αναθεωρήσουμε το σχέδιο δράσης και να εξετάσουμε σοβαρά πλέον φορολογικές παρεμβάσεις για να μπει φρένο στο ράλι των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής. Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το αρχικό σενάριο για στοχευμένες μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα και για ορισμένη χρονική περίοδο να επαναξιολογηθεί στη κατεύθυνση τόσο του εμπλουτισμού τη λίστας των προϊόντων όσο και του εύρους των μειώσεων.

Επιπρόσθετα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται η διατήρηση και διεύρυνση του μέτρου της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν εκτόξευση τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 79%, στο φυσικό αέριο κατά 68%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5% και στα καύσιμα και λιπαντικά κατά 29%

Πάντως οι οριστικές αποφάσεις για την ένταση και την έκταση των παρεμβάσεων αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του μήνα οπότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για την τροχιά των πραγματικών τιμών στην αγορά και ασφαλές δείγμα για τις μελλοντικές τάσεις αλλά όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές το υπάρχει πάντα ο περιοριστικός παράγοντας των δημοσιονομικών αντοχών και ο άγνωστος Χ των τελικών ζημιών από την πληθωριστική ανάφλεξη στην ανάπτυξη και συνεπώς στα δημόσια έσοδα και το έλλειμμα.

Άλλωστε οι επικεφαλής των θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα για τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναγνώρισαν μεν την ανάγκη παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρά το γεγονός ότι έχουν αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, ωστόσο συνέστησαν στο οικονομικό επιτελείο προσεκτικές, μετρημένες και στοχευμένες κινήσεις που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαντλείται ο χώρος για νέα μέτρα στήριξης, κινήσεις κατευνασμού των αγορών

Μικρά περιθώρια έχουν μείνει πλέον στον προϋπολογισμό για μέτρα, ενώ η κυβέρνηση εμμένει σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για αποφύγει αντιδράσεις της αγοράς ομολόγων. Αναμένεται μείωση στόχου για το έλλειμμα.
Kakokairia-Volos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταστροφές μειώνουν το πλεόνασμα και «ψαλιδίζουν» τις νέες παροχές

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, ενώ από μηδενική βάση εξετάζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ανάσες» από τα κοινοτικά κονδύλια 2,25 δισ. ευρώ.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίγες και μετρημένες παροχές στο εξής, δεν πρόκειται να «βρέξει χρήμα»

«Παράθυρο» για περιορισμένες παροχές το επόμενο διάστημα αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κλειδί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο. Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο... κύματα προεκλογικών παροχών: Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Προσωρινά μέτρα στήριξης, αλλά ακόμη και μέτρα υψηλού κόστους, όπως η πληρωμή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους και η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά νέες παροχές εξετάζει η κυβέρνηση, έχει «δύναμη πυρός» 1,2 δισ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και μείωση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ακόμη και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στις παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι.