Εκτενές άρθρο για την καταδίωξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, δημοσιεύει στο τελευταίο τεύχος (9-1-2019) το περιοδικό The Athens Review of Books.
Το άρθρο του Μανώλη Βασιλάκη, ξεκινά με την φράση που αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης, «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός θα είναι να απαιτήσω την παραίτηση Στουρνάρα. Αν χρειαστεί, θα τον πετάξω έξω με τις κλοτσιές εγώ ο ίδιος», φράση που είπε προς τους στενούς συνεργάτες του στο πολεμικό συμβούλιο που είχε συστήσει ο Σύριζα το 2015 για τα μείζονα «θεσμικά εμπόδια» που έπρεπε να ξεπεράσουν.
Σύμφωνα με το άρθρο, έκτοτε ο κ. Τσίπρας, και η κυβέρνησή του δεν σταμάτησαν να σκευωρούν ακατάπαυστα εις βάρος του Κεντρικού Τραπεζίτη. «Γιατί όμως; τον κ. Στουρνάρα; Διότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εκ του θεσμικού του ρόλου, υπηρέτησε την Ελλάδα που ανήκει στην Ευρώπη, την Ελλάδα της Ευρωζώνης, υπερασπίστηκε σθεναρά την ανεξαρτησία της Τράπεζας και όταν χρειάζονταν έλεγε πικρές αλήθειες».
«Ο μόνος λοιπόν ισχυρός πυλώνας που διατήρησε την ανεξαρτησία του και τον αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος. Ήταν η άγκυρα που συγκράτησε το Πλοίο των Τρελών στην Ευρωζώνη. Και συγκέντρωσε όλο το μίσος και την παράνοια των εκλεγμένων πειρατών στην εξουσία».
Στο άρθρο περιγράφονται οι συστηματικές προσπάθειες στοχοποίησης του κεντρικού τραπεζίτη από τον κ. Κοτζιά, την κα Κωνσταντοπούλου, τον κ. Μπαλτά και πολλούς άλλους καθώς και από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα εφημερίδων όπως η Αυγή και άλλων.
«Η κυβέρνηση Συριζανέλ έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι είναι αλλεργική απέναντι σε οποιαδήποτε Ανεξάρτητη Αρχή ή φιλελεύθερο θεσμό. Διακαώς ήθελε κάποιον άλλον στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα. Η θεσμική κατοχύρωση της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας αποτέλεσε κατά πολλούς το τελευταίο και ισχυρότερο οχυρό στην καθεστωτική εκστρατεία του Σύριζα. “Είχαν πάρει την κυβέρνηση αλλά δεν είχαν πάρει την εξουσία”, δηλαδή δεν αισθάνονταν ανεξέλεγκτοι. Υπήρχαν “θεσμικά εμπόδια” που έπρεπε να ξεπεράσουν σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. Τη Δικαιοσύνη κατάφεραν να την ποδηγετήσουν διορίζοντας την Βασική Θάνου μεταμεσονύκτιες ώρες για να νομιμοποιήσει το απολύτως παράνομο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος – απάτη. Κάθε πράξη της έκτοτε ήταν παραβίαση του Συντάγματος».
«Το θεσμικό εμπόδιο όμως που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Πυλώνας της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος είναι και η θητεία του εκάστοτε κεντρικού τραπεζίτη, που υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο. Η εξαετής θητεία του Γ. Στουρνάρα λήγει το 2020. Μόνη καταστατική διέξοδος για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από τον ενοχλητικό ένοικο της Οδού Ομήρου ήταν η δικαστική του δίωξη και η καταδίκη του. Σε αυτή την κατεύθυνση έστρεψε τα όπλα της, με την συνδρομή ενός συστήματος προπαγάνδας με παρακρατικά και σταλινικά χαρακτηριστικά και επίορκους πρώην αλλά και νυν δικαστικούς».
2015: Η χώρα στην κόψη του ξυραφιού
«Η κυβέρνηση εγκαινιάζει την “περήφανη” διαπραγμάτευσή της με την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλμπλουμ και το περίφημο “Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας”. Ο Διοικητής της κεντρική τράπεζας προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η ΤτΕ παρεμβαίνει για να ολοκληρωθεί η τακτική έκδοση έντοκων γραμματίων ύψους 625 εκατ. ευρώ και ο Γ. Στουρνάρας σπεύδει να συναντηθεί δύο φορές με τον Γ. Δραγασάκη ώστε να καθησυχάσει το κοινό που αποσύρει τις καταθέσεις του μετά την άρση του waiver από την ΕΚΤ».
«Θέλει να γίνει πρωθυπουργός»
«Καθώς το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση αρχίζει πλέον να είναι ορατό, η κυβέρνηση αποφασίζει να ενεργοποιήσει τον επικοινωνιακό της μηχανισμό επιχειρώντας την πρώτη ολομέτωπη επικοινωνιακή επίθεση προς τον Γ. Στουρνάρα, στην προσπάθειά της να αλλάξει την ατζέντα με τον συνήθη αποδιοπομπαίο τράγο. Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αφήνει αιχμές κατά της ΤτΕ για υπονόμευση της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας μήνυμα συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με επικριτικές αναφορές για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη και μέλη του Σύριζα ζητούν την παραίτηση Στουρνάρα την ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα κατηγορεί για πρώτη φορά επίσημα τον Διοικητή της ΤτΕ ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση».
Το άρθρο αναφέρεται επίσης στις συνεχείς επιθέσεις της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Γ. Στουρνάρα νους μήνες αλλά και τα χρόνια που ακολουθούν να γίνεται αντικείμενο έρευνας από την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, την Επιτροπή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την Εξεταστική Επιτροπή για τη Novarits. «Η παραφροσύνη κορυφώνεται το τρομερό καλοκαίρι του 2015. Εν μέσω της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές η Μαινόμενη Κωνσταντοπούλου καλεί τον Διοικητή της ΤτΕ να απολογηθεί για τα “εγκλήματά” του στη Βουλή».
Tο άρθρο του περιοδικού The Athens Review of Books, αναφέρεται στα σχέδια για την αξιοποίηση των ευρώ που βρίσκονταν στο Νομισματοκοπείο, τα οποία θα σφραγίζονταν ως νέα δραχμή. Αναφέρονται τα περιστατικά της Attica Bank το 2016 με την έρευνα της ΤτΕ για τις προνομιακές σχέσης της Attica Bank με τον όμιλο Καλογρίτσα καθώς και στο γεγονός ότι λίγες ώρες πριν η ΤτΕ αποκαθηλώσει το ΔΣ στης Τράπεζας Αττικής, «η οικονομική αστυνομία, το πρωί της 15 Σεπτεμβρίου θα εισβάλει, χωρίς έγκυρα έγγραφα, στην εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ.»
Σύμφωνα με το άρθρο, «Το 2017 ξεκινά με την σύζυγο του Διοικητή της ΤτΕ να μπαίνει πάλι στο στόχαστρο της Αυριανής της εποχής μας, της “εφημερίδας” Documento που ίδρυσε ο εργολάβος Καλογρίτσας με τα βοσκοτόπια και με γιδοβοσκό τον Κ. Βαξεβάνη. Η “εφημερίδα” κάνει λόγο για έναν “έρωτα του ζεύγους Στουρνάρα με τις φαρμακοβιομηχανίες”, καθώς, όπως γράφει, ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδηλώσεις για το φάρμακο, αν και δεν είναι η ειδικότητά του, και η επιχείρηση της κυρίας Στουρνάρα εισπράττει τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιριών. Η κυρία Λίνα Νικολακοπούλου μηνύει τον Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση».
2018: Novartis και θεάματα
«Στις 5 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θορυβημένη από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου σπεύδει να προαναγγείλει την ολοκλήρωση μέρους της έρευνας των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση Novartis με αποκαλύψεις από τα “βοσκοτόπια” του Documento τις οποίες επίορκοι δικαστικοί λειτουργεί είχαν δώσει από την Παρασκευή. Η δικογραφία που αφορά δυο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή. Ανάμεσά τους κι ο βολικός εχθρός Γ. Στουρνάρας». Το άρθρο αναφέρει την παρέμβαση Πολάκη με την οποία υπογράμμιζε «Η μοναδική σου προσφορά σε αυτή τη χώρα πλέον, είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ... Αρκετά υπονόμευσες, ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ...».
Δυο ημέρες μερά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του «δεν παρέλειψε να κάνει επίθεση στους “εχθρούς του λαού” Λουκά Παπαδήμο και Γιάννη Στουρνάρα: “Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες (...) Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχθηκε την μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί. Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης”. Τον Λουκά Παπαδήμο τον στοχοποίησαν, τον πυροβόλησαν, τον απείλησαν εκ νέου ανενόχλητοι, άλλα ο ασυνείδητος και μισαλλόδοξος πρωθυπουργός επιμένει», σημειώνεται στο άρθρο.
(Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο economistas.gr στις 17/01/2019)