ΓΔ: 1393.93 -0.26% Τζίρος: 35.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:30 DATA

Χαλάρωση των κανόνων για το χρέος προτείνουν Ολλανδία και Ισπανία

Την κατάργηση του κανόνα που προβλέπει μείωση χρέους τουλάχιστον 5% τον χρόνο προτείνουν οι δύο χώρες. Η πρόταση συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της Ελλάδας.

Η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών Σίγκριντ Κάαγκ και η Ισπανίδα ομόλογός της Νάντια Καλβίνιο, οι οποίες συνήθως διαφωνούν γύρω από θέματα που αφορούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, παρουσίασαν μια πρόταση που θα μπορούσε να κατευθύνει τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που προετοιμάζεται επί του παρόντος στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Πρόκειται για μία πρόταση ιδιαίτερα ευνοϊκή για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, στις οποίες μπορεί να δοθεί σημαντική ευελιξία προκειμένου να επιτύχουν τη μείωσή του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες προτείνουν, ουσιαστικά την άρση του κανόνα του 5%, δηλαδή του κανόνα που θέλει μία χώρα που έχει επίπεδα χρέους άνω του 60% να το μειώνει κατά 5% ετησίως. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας όπου το χρέος, στο γ' τρίμηνο του 2021 είχε φθάσει στα 357,3 δισ., εάν δεν είχε υπάρξει άρση του Συμφώνου Σταθερότητας, τότε θα έπρεπε να υπάρξει μειωσή του κατά 17,8 δισ. 

Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει τονίσει ότι ο κανόνας αυτός θα πρέπει να αλλάξει, μιας και δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στις υπερχρεωμένες οικονομίες όπως η ελληνική αλλά και η ιταλική. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractiv οι δύο υπουργοί Οικονομικών παρουσίασαν την κοινή δήλωσή τους τη χθες Δευτέρα στο περιθώριο της συνάντησης όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Στο έγγραφο ζητούν τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που θα «ενισχύσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα με πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο» και θα επιτρέψει τις δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό έγγραφο ζητά την κατάρτιση δημοσιονομικών σχεδίων ανά χώρα και τη θέσπιση ενός απλού κανόνα δαπανών.

«Το γεγονός ότι η Ολλανδία και η Ισπανία, οι οποίες παραδοσιακά ταυτίζονται με διαφορετικές θέσεις σε αυτά τα θέματα, παρουσίασαν αυτό το κοινό έγγραφο, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ενότητα», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο. Η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών Σίγκριντ Κάαγκ δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε προνοητικοί. Έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να ενισχύσουμε την οικονομική ανεξαρτησία και τη δύναμη της Ένωσης».

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην κρίση του κορονοϊού και στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσουν τη σημασία της ενότητας αντί να έχουμε «διχαστικές συζητήσεις». Οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες έχουν επικριθεί εδώ και καιρό ως «παρωχημένοι», για παράδειγμα από τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση. Οι κανόνες περιορίζουν τα επίπεδα χρέους των χωρών στο 60% του ΑΕΠ και τα ετήσια ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ. Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες θα έπρεπε να μειώσουν ριζικά το χρέος τους με τρόπο που θα έπληττε τις οικονομίες τους, ειδικά τώρα που η πανδημία οδήγησε ορισμένες χώρες σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους.

Το κοινό έγγραφο δεν προτείνει την κατάργηση των κανόνων του 60% και του 3% – όχι επειδή είναι ιδιαίτερα λογικοί, αλλά επειδή είναι προσαρμοσμένοι στις συνθήκες και η αλλαγή τους θα ήταν πολύ δύσκολη. Αντ’ αυτού, το έγγραφο στοχεύει στο πώς θα πρέπει να μοιάζει η πορεία προς αυτούς τους στόχους. 

Η Καλβίνιο δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα μπορούσαν επίσης να αντλήσουν διδάγματα από τη συλλογική αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού. Σε αντάλλαγμα για σαφείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, τα δημοσιονομικά σχέδια θα μπορούσαν να εγκριθούν από την Επιτροπή της ΕΕ ή άλλο όργανο της ΕΕ, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλουν εθνικά σχέδια για να έχουν πρόσβαση στις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Ενώ το κοινό έγγραφο ζητά περισσότερες επενδύσεις, δεν περιέχει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή τρόπο που θα τις επιτρέψει. Μια συχνά συζητούμενη ιδέα είναι ο λεγόμενος «πράσινος χρυσός κανόνας» που θα εξαιρούσε τις επενδύσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στην πράσινη μετάβαση από κάθε κανόνα ελλείμματος.

Ωστόσο, η Κάαγκ παρέμεινε επιφυλακτική για την ιδέα αυτή, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τη Δευτέρα, δείχνοντας ότι υπάρχουν όρια σε αυτή τη πρωτοφανή ενότητα. «Αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν, όχι σε αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε. Οι δύο υπουργοί Οικονομικών ελπίζουν τώρα να πυροδοτήσουν μια συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων τους στην ΕΕ. «Οι αρχικές αντιδράσεις ήταν αρκετά θετικές», δήλωσε η Καλβίνιο.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρούνερ εξήρε το κοινό έγγραφο όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου αυτού του κοινού εγγράφου», δήλωσε. Το κατά πόσον η συνολική θετική ανταπόκριση στο έγγραφο οφείλεται σε μια πραγματική νέα ανακάλυψη κοινού εδάφους ή στην έλλειψη συγκεκριμένων λεπτομερειών, μένει να φανεί. Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει πρόταση με περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες.

Ήδη τις επόμενες εβδομάδες, η Κομισιόν ενδέχεται να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις της για τα κράτη μέλη προκειμένου να σχεδιάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2023. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η γενική ρήτρα διαφυγής θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Η Επιτροπή είχε αρχικά προγραμματίσει να επαναφέρει τους κανόνες το 2023. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέες αβεβαιότητες στην οικονομία στις οποίες ενδέχεται να πρέπει να αντιδράσουν οι δημόσιοι προϋπολογισμοί. Στις αρχές Μαρτίου, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει να παραταθεί η γενική ρήτρα διαφυγής, η Κάαγκ δήλωσε διπλωματικά: «Θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι η Επιτροπή θα έμπαινε στον πειρασμό να επιλέξει την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και νομίζω ότι οι τρέχουσες συνθήκες θα το δικαιολογούσαν αυτό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέλγιο και Ολλανδία προσεγγίζει τουριστικά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

«Με συντονισμένες ενέργειες προβολής σε χώρες όπου οι τουρίστες προτιμούν να ταξιδεύουν κατά τη χαμηλή περίοδο, στοχεύουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 60 οι νεκροί από τις ξαφνικές πλημμύρες στην Βαλένθια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να βοηθήσει» την Ισπανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «μια δραματική κατάσταση», υπογράμμισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.