Τη λήψη άμεσων μέτρων συνδρομής της βιομηχανίας γενικότερα, και της κλωστοϋφαντουργίας ειδικότερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος ενέργειας, ζητάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών. Όπως σημειώνει στο BD ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, κ. Ελ. Κούρταλης, οι εξαγωγές του παραδοσιακού κλάδου της ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας άγγιξαν σε αξία τα 2 δισ. ευρώ το 2021, παρά τις επιπλοκές της πανδημίας, αποδεικνύοντας την αξία του κλάδου στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, ήδη πριν την τρέχουσα κρίση, το ενεργειακό κόστος αντιστοιχούσε σε ποσοστό 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος, και πλέον το ποσοστό αυτό εμφανίζεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί,. Στο περιβάλλον αυτό, ο κ. Κούρταλης σημειώνει ότι η κλωστοϋφαντουργία τα τελευταία χρόνια εκλαμβάνεται ως ένας προβληματικός κλάδος, ιδιαίτερα ενεργοβόρος και λίγο ανταγωνιστικός σε σχέση με χώρες της Ασίας ή άλλες γειτονικές στην ευρωπαϊκή ήπειρο χώρες, με αποτέλεσμα να στερείται της δέουσας οικονομικής στήριξης από ευρωπαϊκά κονδύλια. «Πλέον όλοι αναμένουν το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ όμως δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΚ, η ενέργεια κι η κρίση που πλήττει ευθέως όχι απλώς την ανταγωνιστικότητα αλλά και την βιωσιμότητα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, απαιτεί την άμεση κινητοποίηση και λήψη αποτελεσματικών μέτρων από την πολιτεία, ειδικότερα καθώς εκτιμάται ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη για πολύ καιρό. Στο περιβάλλον αυτό, ζητείται η λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την ΕΕ, για την οικονομική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον ο ΣΕΒΚ κρίνει αναγκαία προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του κλάδου της μεταποίησης γενικότερα την παρέμβαση της κυβέρνησης την διαμόρφωση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.
Σημειώνεται ότι το 2021 έκλεισε με αύξηση στις εξαγωγές βάμβακος κατά 68% -ποσοστό ρεκόρ που όμως σχετίζεται με την αυξημένη τιμή της πρώτης ύλης- ενώ και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 24,6% στην ένδυση και κατά 8,6% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι εξαγωγές αμιγώς κλωστοϋφαντουργικών ειδών αυξήθηκαν κατά 16,2%, συγκριτικά με το 2020, αγγίζοντας τα 450 εκατ ευρώ σε αξία, ενώ αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές του κλάδου, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 24% την χρονιά που πέρασε. Επίσης πανευρωπαϊκά, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12,7% στο εννεάμηνο του 2021 στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 13,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, οι Σύνδεσμοι Πλεκτικής & Έτοιμων Ενδυμάτων, Κατασκευαστών Ενδυμάτων και Υπόδησης και Δέρματος είχαν συνάντηση με την γενική γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Θ. Ευτυχίδου, με αντικείμενο την συνδρομή των κλάδων στην ελληνική οικονομία και τις εξαγωγές της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αλλαγή στάσης εκ μέρους της ΕΕ σχετικά με την ανάγκη μεταφοράς της παραγωγής από χώρες της Ασίας, στην Ευρώπη και την ευρωμεσογειακή περιοχή, με αφορμή τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Σύνδεσμοι παρουσίασαν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βιομηχανικής ανασυγκρότησης για την περίοδο 2022-2030, και ένα βραχυπρόθεσμο, για την περίοδο 2022-2023. Ως προς τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις με την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, των μεταφορικών και των πρώτων υλών, τονίστηκε η σημασία της άμεσης ενεργοποίησης πολιτικών στήριξης των κλάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ πλέον έχει αλλάξει στάση ως προς τους παραγωγικούς αυτούς κλάδους, συμπεριλαμβάνοντας τους μεταξύ των σημαντικότερων οικοσυστημάτων για τα οποία σύντομα προβλέπεται να ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης.