ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε εκκλησιαστική τελετή παρουσία πιστών.

Επανεκκίνηση του εκκλησιαστικού real estate με νέα σχέδια για το Σχιστό

Συνεργασία της Εκκλησίας με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που αναλαμβάνει το project μετέχει Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας.

Ακριβώς οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας, που έχει συσταθεί τον Απρίλιο του 2014 με νόμο της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, η Εκκλησία αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα απόπειρα εκμετάλλευσης των ακινήτων της, με αρχή από το μεγάλο οικόπεδο των 3.000 στρεμμάτων που διαθέτει στο Σχιστό, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας δεν είχε την κατάληξη που επιθυμούσε η ιεραρχία και η τότε κυβέρνηση καθώς στην ουσία «μπήκε στον πάγο» επί ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον είναι πως κάποια στιγμή επιχειρήθηκε η «ανάστασή» της με τη συνδρομή Ελληνοαμερικανών και διεθνών εταιρειών συμβούλων. Τότε μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο και ο Μιχάλης Καρλούτσος, γνωστός για τη σχέση του με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τη μετέπειτα εμπλοκή του, ως σύμβουλος της Hard Rock, με την άδεια καζίνο στο Ελληνικό.

Τώρα, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα αναλάβει να αξιοποιήσει την τεράστια έκταση της Εκκλησίας στο Σχιστό συμμετέχει ένας άλλος Ελληνοαμερικανός. Πρόκειται για τον Χρήστο Μαραφάτσο από το Μέριλαντ που δηλώνει σύμβουλος επενδύσεων και real estate. Μεταξύ άλλων, υπήρξε και ιδρυτής χονδρεμπορικής εταιρείας τροφίμων, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν στην επικαιρότητα λόγω των στενότατων σχέσεων με το επιτελείο του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η εταιρεία για την αξιοποίηση του ακινήτου στο Σχιστό ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέθεσε στη μονάδα επιτάχυνσης έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει το σχέδιο χωροθέτησης μιας μεγάλης επένδυσης που μπορεί να φτάσει και τα 800 εκατ. ευρώ. Η νέα χωροθέτηση είναι απαραίτητη καθώς το ακίνητο αντιμετώπιζε επί χρόνια προβλήματα και υπήρχε διαμάχη, με δικαστική πτυχή, με το ελληνικό δημόσιο για τμήμα που θεωρείται δασικό. 

Λεπτομέρειες για τις χρήσεις που θα στεγαστούν στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό δεν είναι γνωστές αλλά σίγουρα θα περιλαμβάνουν αποθηκευτικούς χώρους και συναφείς ελαφρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το παρακείμενο λιμάνι του Πειραιά. 

Ο κ. Ιερώνυμος είχε από την πρώτη στιγμή επιχειρήσει να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία. Μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο («Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου») στο οποίο υποστηρίζει πως «το 96% αυτής της περιουσίας σχεδόν λεηλατήθηκε ή εξυπηρέτησε μερικούς "καταφερτζήδες και τσαρλατάνους" που δυστυχώς καπηλεύθηκαν τα ιερά», ενώ «διασώζεται μόνον το 4% αυτής της περιουσίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάπας Λέων στο Βατικανό
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων ΙΔ': Κάλεσμα στους ηγέτες να αποφύγουν τις απλουστεύσεις

Ο Πάπας Λέων ΙΔ’, ξεκινώντας την περιοδεία του από τη Μαδρίτη, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να αποφεύγουν τις διχαστικές απλουστεύσεις και να προωθούν την ειρήνη, καταγγέλλοντας την πολιτική πόλωση και ζητώντας σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πάπας Λέων ΙΔ' έφτασε Μαδρίτη: Επταήμερη επίσκεψη στην Ισπανία

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ έφτασε σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη, ξεκινώντας επταήμερη επίσκεψη στην Ισπανία. Θα δώσει έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα και τη μετανάστευση. Τον υποδέχθηκαν ο βασιλιάς Φελίπε Στ’ και η βασίλισσα Λετίθια.
Αστικός ιστός Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική αγορά ακινήτων: Το νέο τοπίο και οι προκλήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της REMAX Ελλάς, το 75% των κατοικιών που πωλήθηκαν το 2025 ήταν άνω των 20 ετών, ενώ τα νεόδμητα αφορούσαν μόλις το 12%. Η ζήτηση παραμένει υψηλή, αλλά η προσφορά νέων ακινήτων δεν επαρκεί
Dimitris-Papoulis, CEO Trade Estates
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται νέα εξαγορά εμπορικού πάρκου από Trade Estates έως το τέλος του έτους

Η Trade Estates σχεδιάζει νέα εξαγορά εμπορικού πάρκου σε λειτουργία σύμφωνα με τον CEO Δημ. Παπούλη, ενώ το επενδυτικό της πλάνο προχωρά με έμφαση σε logistics, retail parks και το έργο στο Ελληνικό.