ΓΔ: 1394.76 -0.21% Τζίρος: 46.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:30 DATA
Ieronymos
Πηγή: Shutterstock

Επανεκκίνηση του εκκλησιαστικού real estate με νέα σχέδια για το Σχιστό

Συνεργασία της Εκκλησίας με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που αναλαμβάνει το project μετέχει Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας.

Ακριβώς οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας, που έχει συσταθεί τον Απρίλιο του 2014 με νόμο της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, η Εκκλησία αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα απόπειρα εκμετάλλευσης των ακινήτων της, με αρχή από το μεγάλο οικόπεδο των 3.000 στρεμμάτων που διαθέτει στο Σχιστό, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας δεν είχε την κατάληξη που επιθυμούσε η ιεραρχία και η τότε κυβέρνηση καθώς στην ουσία «μπήκε στον πάγο» επί ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον είναι πως κάποια στιγμή επιχειρήθηκε η «ανάστασή» της με τη συνδρομή Ελληνοαμερικανών και διεθνών εταιρειών συμβούλων. Τότε μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο και ο Μιχάλης Καρλούτσος, γνωστός για τη σχέση του με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τη μετέπειτα εμπλοκή του, ως σύμβουλος της Hard Rock, με την άδεια καζίνο στο Ελληνικό.

Τώρα, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα αναλάβει να αξιοποιήσει την τεράστια έκταση της Εκκλησίας στο Σχιστό συμμετέχει ένας άλλος Ελληνοαμερικανός. Πρόκειται για τον Χρήστο Μαραφάτσο από το Μέριλαντ που δηλώνει σύμβουλος επενδύσεων και real estate. Μεταξύ άλλων, υπήρξε και ιδρυτής χονδρεμπορικής εταιρείας τροφίμων, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν στην επικαιρότητα λόγω των στενότατων σχέσεων με το επιτελείο του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η εταιρεία για την αξιοποίηση του ακινήτου στο Σχιστό ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέθεσε στη μονάδα επιτάχυνσης έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει το σχέδιο χωροθέτησης μιας μεγάλης επένδυσης που μπορεί να φτάσει και τα 800 εκατ. ευρώ. Η νέα χωροθέτηση είναι απαραίτητη καθώς το ακίνητο αντιμετώπιζε επί χρόνια προβλήματα και υπήρχε διαμάχη, με δικαστική πτυχή, με το ελληνικό δημόσιο για τμήμα που θεωρείται δασικό. 

Λεπτομέρειες για τις χρήσεις που θα στεγαστούν στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό δεν είναι γνωστές αλλά σίγουρα θα περιλαμβάνουν αποθηκευτικούς χώρους και συναφείς ελαφρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το παρακείμενο λιμάνι του Πειραιά. 

Ο κ. Ιερώνυμος είχε από την πρώτη στιγμή επιχειρήσει να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία. Μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο («Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου») στο οποίο υποστηρίζει πως «το 96% αυτής της περιουσίας σχεδόν λεηλατήθηκε ή εξυπηρέτησε μερικούς "καταφερτζήδες και τσαρλατάνους" που δυστυχώς καπηλεύθηκαν τα ιερά», ενώ «διασώζεται μόνον το 4% αυτής της περιουσίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Με νέα υπουργική απόφαση γίνονται «χειρουργικές» παρεμβάσεις στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών για αυθαίρετα, προσθήκες, παλαιότητα, πυλωτές και ακίνητα με πρόσοψη σε ακάλυπτο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη, Ιόνιο και Αθήνα πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις πολυτελών κατοικιών

Εντονο ενδιαφέρον για premium κατοικίες σε Κρήτη, Ιόνιο, Αθήνα, βόρεια προάστια και Αθηναϊκή Ριβιέρα. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα αλλά εξακολουθούν να είναι φθηνότερες από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακτινογραφία του «Σπίτι μου»: Aπό συστημικές τράπεζες το 98% των δανείων

Τη μερίδα του λέοντος στις εκταμιεύσεις του προγράμματος έχουν οι 4 μεγάλες τράπεζες. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Δ.ΥΠ.Α για την πορεία του προγράμματος.