Εντελώς διαφορετική η εικόνα που διαμορφώνεται στις τιμές του φυσικού αερίου που μετά το χθεσινό ράλι, σήμερα κινούνται πτωτικά ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων που, αν και αυστηρές, δεν επηρέασαν τον τομέα της ενέργειας με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.
Μετά από μία συνεχόμενη αυξητική πορεία που χθες έφθασε στα «κόκκινα» με τις τιμές του φυσικού αερίου να καταγράφουν αύξηση έως και 47% φθάνοντας έως και τα 144 ευρώ μέσα στην ημέρα, ενώ το συμβόλαιο εκπλήρωσης Μαρτίου τελικά έκλεισε κάτω από τα 120 ευρώ στα 118,505 ευρώ με αύξηση 33,3%. Σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 28%, ενώ αυτή τη στιγμή, το συμβόλαιο Μαρτίου καταγράφει πτώση 21,8% στα 106 ευρώ.
Η εισβολή στην Ουκρανία που αποτελεί τη χειρότερη κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, έχει αναδείξει την κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών της ενώ το 30% αυτών των αποστολών διέρχονται μέσω Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, σήμερα οι παραγγελίες είναι αυξημένες στην Gazprom, καθώς μετά τη χθεσινή άνοδο των τιμών κατέστη πιο συμφέρουσα η εισαγωγή φυσικού αερίου από τις συναλλαγές μέσω της αγοράς της Ολλανδίας. «Τα μηνιαία προθεσμιακά συμβόλαια της Gazprom όλο το χρόνο, διατηρώντας τις εξαγωγές σε χαμηλά επίπεδα», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της BCS Global Markets. «Αυτό άλλαξε χθες καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν και η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο αυξήθηκε απότομα και θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».
Η Gazprom επανέλαβε ότι η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών. Ενώ οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν ανακάμψει για να πλησιάσουν τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στα συμβόλαια διαμετακόμισης.
Χθες οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν έναν νέο γύρο κυρώσεων με στόχο να ακρωτηριάσουν οικονομικά τη Ρωσία ενω και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε επίσης ένα ευρύ πακέτο κυρώσεων για τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης και τον περιορισμό βασικών τεχνολογιών.
Το γεγονός που ερμηνεύθηκε χθες θετικά ήταν ότι στις πολύ σκληρές, κατά τα άλλα, κυρώσεις που ανακοίνωσαν η Ουάσιγκτον, η Ε.Ε. και το Λονδίνο κατά της Ρωσίας, έγινε εμφανώς προσπάθεια να μην προστεθούν κυρώσεις, όπως η αποβολή της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, οι οποίες θα έπλητταν ευθέως τη δυνατότητα της χώρας να παρέχει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα βασικά εμπορεύματα στην παγκόσμια αγορά.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, με έναν αξιωματούχο να λέει ότι ήταν απρόθυμη να διαταράξει μια περιοχή «όπου η Ρωσία έχει συστημική σημασία στην παγκόσμια οικονομία».
«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα που θα προκαλέσει ακούσια διακοπή στη ροή της ενέργειας καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Daleep Singh στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 38% την Πέμπτη και αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 24% την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας.
«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος αναστολής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική της δέσμευση είναι περιορισμένος εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JPMorgan Chased & Co. Vincent Ayral και Javier Garrido.