Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η οικονομία μετά την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βάζει στο τραπέζι τον επανασχεδιασμό των κινήσεων και των προτεραιοτήτων υπό τη σκιά των αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων
Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης με κύρια εστία κινδύνου την κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ξέφρενους κούρσας των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και των αναταράξεων στις εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας από την επιβολή των εμπορικών κυρώσεων στη Ρωσία και από το κλίμα αβεβαιότητας υποχρεώνουν τα αρμόδια στελέχη να αναθεωρήσουν τις αρχικές προβλέψεις για την πορεία νευραλγικών δεικτών και κλάδων της οικονομίας και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το είδος, τη διάρκεια και την ένταση των αντισταθμιστικών στην κρίση μέτρων.
«Όλα πλέον είναι στο αέρα», επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και άκρως επικίνδυνες και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί τα επόμενα 24ωρα και ποιες θα είναι οι ζημιές στην ανάπτυξη και στα κρατικά ταμεία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το βέβαιο είναι ότι το ζοφερό σκηνικό όχι μόνο λόγω των πληθωριστικών εκρήξεων αλλά και από την ψυχολογία ανασφάλειας και φόβου στα νοικοκυριά και την αγορά.
Η ζημιά από την ενέργεια τείνει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και οι ομίχλες για την πορεία της οικονομίας πυκνώνουν τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία αναδιατάσσοντας τον προϋπολογισμού και φέρνοντας μπροστά τα δυσμενή σενάρια για την ανάπτυξη και τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Γενικό Λογιστήριο αναθεωρούν επί τα χείρω την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2022 ως και δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον στόχο για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4,5%.
Οι υψηλές πτήσεις των τιμών στην ενέργεια σε συνδυασμό με την ενίσχυση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών και την αγορά μέσω των επιδοτήσεων αναμένεται να τεθούν στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.
Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προπαρασκευαστική συζήτηση για εξαίρεση των δαπανών επιδότησης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο από τα δημοσιονομικά ελλείμματα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Σημειώνεται ότι στην έκθεση των θεσμών για την 13η αξιολόγηση προβλέπεται ότι το κονδύλι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο αλλά η εκτίμηση έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό
Με δεδομένο ότι από την αύξηση κατά 6,2% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο οι 4,2 μονάδες οφείλονται στο άλμα των τιμών στην ενέργεια, η ανάφλεξη τους ανεβάζει τις ταχύτητες του γενικού δείκτη σε νέα ιστορικά υψηλά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για επιτάχυνση στη ζώνη του 10% - 11%, πράγμα που θα εντείνει τα πλήγματα στα εισοδήματα και στο κόστη των επιχειρήσεων.
Η εξίσωση να κρατήσεις την οικονομία ζωντανή και ταυτόχρονα να μην προκληθούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες βλάβες στον προϋπολογισμό δεν είναι καθόλου εύκολη, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευτεί για το χρόνο που θα τερματισθεί για να περιοριστούν οι παρενέργειες από την Ουκρανία. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 10 Μαρτίου για να λάβει την τελική της απόφαση ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.