Με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να καταγράφουν ράλι χωρίς ενδείξεις για αποκλιμάκωση σύντομα, η ελληνική αγορά αναζητά πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πέρα από τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, σήμερα έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν. Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κάλυψε πέρυσι το 17,5% της εγχώριας κατανάλωσης.
Σε ό,τι αφορά το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που εισάγεται με πλοία στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αεριοποιείται για να εισέλθει στο σύστημα μεταφοράς, ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου περιλαμβάνει την εκφόρτωση τεσσάρων φορτίων από τις εταιρίες Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ, με τα οποία κατά περιόδους εξαντλείται η αποθηκευτική δυναμικότητα του Σταθμού που φθάνει στα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
Βασική "γραμμή άμυνας" για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η παραγωγή ρεύματος και αφετέρου να περιοριστεί η ζήτηση για φυσικό αέριο.
Εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου
Νωρίτερα, το συμβόλαιο Ολλανδίας μελλοντικής εκπλήρωσης Μαρτίου για το φυσικό αέριο, που αποτελεί και δείκτη για τις τιμές στην Ευρώπη, κατέγραψε άνοδο άνω του 44% στα 128,2 ευρώ. Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι τεράστιες αντίστοιχες αυξήσεις και με τιμές πάνω από τα 120 ευρώ για όλο το 2022, με την πρώτη αποκλιμάκωση να μετατίθεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Στο περιβάλλον αυτό, εκτάκτως συνεδριάζει αύριο νωρίς το πρωί η ομάδα διαχείριση κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στον ενεργειακό τομέα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας των κινήσεων της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες, σε συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογο του Βιρτζίλ Ποπέσκου ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας.
Και αυτό αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος με τον Συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Βίργκιλ Ποπέσκου τέθηκε στο τραπέζι η στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας μέσω της προώθησης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, την ολοκλήρωση του αγωγού IGB και την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και επεξεργάζεται σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας ενώ πρόσθεσε ότι στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες LNG.
Είπε πάντως ότι το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι' αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», τόνισε.