ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Inflation, Plithorismos, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ράλι πληθωρισμού όλο το α' τρίμηνο, καμία στήριξη για τα τρόφιμα

Περιορισμένα περιθώρια κινήσεων διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής. Όπως τονίζεται, «τα τρόφιμα δεν είναι όπως το ρεύμα».

«Κα μπανάκια» για κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων τους πρώτους μήνες του 2022 χτυπούν εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές, διαβλέποντας σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης από το δεύτερο εξάμηνο, αλλά σε καμία περίπτωση επαναφορά του ρυθμού αύξησης των τιμών στα επίπεδα προ πανδημίας.

Η ανατροπή των αρχικών εκτιμήσεων ότι η ένταση και τη διάρκεια των ανατιμήσεων θα κοπάσει στις αρχές του 2022 προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί απειλεί με σπιράλ παρενεργειών την οικονομία πλήττοντας τα εισοδήματα, την κατανάλωση και τον παραγωγικό ιστό αλλά και γιατί τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν φορολογικές παρεμβάσεις ή άμεσες κρατικές ενισχύσεις για να σβήσουν οι φωτιές που έχει ανάψει η ακρίβεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ ή των ειδικών φόρων κατανάλωσης καθώς υπολογίζουν ότι έστω και μία προσωρινή και στοχευμένη εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα άνοιγε τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία. «Δεμένα είναι τα χέρια» και όσον αφορά σε μέτρα στήριξης με άνοιγμα της στρόφιγγας των δαπανών δεδομένου ότι και αυτή η παρέμβαση θα οδηγούσε σε επιβάρυνση του ελλείμματος. Το μοντέλο των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών και στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων δεν μπορεί να επεκταθεί στα τρόφιμα, σημειώνουν αρμόδια στελέχη, αναφέροντας ότι αναζητούνται λύσεις που δεν επιβαρύνουν το δημοσιονομικό λογαριασμό.

Το άλλο καυτό πολιτικό και κοινωνικό θέμα για τη κυβέρνηση είναι ότι το διογκούμενο ρεύμα ακρίβειας που συμπαρασύρει και τα είδη διατροφής εντείνει την εισοδηματική «αιμορραγία» και «ροκανίζει» τις ελαφρύνσεις από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού από την 1-1-2022.

Όπως αποκαλύπτουν οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών στην ομάδα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο φθάνοντας στο 4,3% από 0,8% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2020 και 3,5% τον Νοέμβριο του 2021. Μάλιστα, η καμπύλη της ακρίβειας θα συνεχίσει να ανεβαίνει, καθώς οι νέοι τιμοκατάλογοι των σούπερ-μάρκετ που περνούν σταδιακά στα ράφια περιλαμβάνουν αυξήσεις τιμών κατά μέσον όρο 10% σε ευρύ φάσμα προϊόντων πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Ιανουάριο σε επίπεδα πάνω από το 5,5%, έναντι 5,1% τον Δεκέμβριο και διατήρηση της υψηλής ταχύτητας για ακόμα δύο με τρεις μήνες.

Το εν εξελίξει πληθωριστικό κύμα αποτυπώνουν οι δείκτες τιμών στη γεωργία και στις εισαγωγές στη βιομηχανία το Νοέμβριο. Οι μέσες τιμές πώλησης των προϊόντων από τους αγρότες παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους αυξήθηκαν κατά 16,1% σε σύγκριση το Νοέμβριο του 2020 με το δείκτη στη φυτική παραγωγή να κάνει άλμα 18,4% και με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να εντοπίζονται στα δημητριακά και τους σπόρους με 32,4%, το ελαιόλαδο με 21,8%, τις πατάτες με 16,3%, τα φρούτα με 9,9%, τα λαχανικά και κηπευτικά με 4,5%, τα κρέατα με 4,1% και το κρασί με 2,4%.

Την ίδια ώρα οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης τους επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Οκτώβριο έτρεχαν με ρυθμό 25%, με βασικούς πυροδότες την παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (85,3%), την άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (64%), τη παραγωγή βασικών μετάλλων (30,3%), τη παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων (10,3%) τη κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων ( 8,1%), τη παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (6,8%), τη χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων (5,2%), τη παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών (4,2%) και τη βιομηχανία τροφίμων (3,4%).

Δυσοίωνες για την πληθωριστική τροχιά οι προβλέψεις οργανισμών και αναλυτών εντός και εκτός συνόρων. Παραθέτουμε τις βασικότερες όπως αποτυπώνονται στις σχετικές εκθέσεις και μελέτες

Τράπεζα της Ελλάδος

Το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού και επιστροφή του πυρήνα του σε θετικό έδαφος, με τη θετική συμβολή όλων των συνιστωσών τους ενώ για το 2023 αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και σύγκλιση των δύο μεγεθών μέτρησης του. Ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθεί στο 3% φέτος από 0,6% το 2021 και αρνητική μεταβολή 1,3% το 2020 και να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2023

Eurobank

Η εκτίμηση για το 2022 είναι αρκετά υψηλότερη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις στην εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2022 (0,8%) και στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1,0%).Τους επόμενους μήνες αναμένεται κορύφωση του φαινομένου, διατήρηση σχετικά υψηλών τιμών το 1ο εξάμηνο 2022 (κυρίως το 1ο τρίμηνο 2022) και στη συνέχεια σταδιακή αποκλιμάκωση. Το σενάριο μείωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια των μηνών του 2022, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Alpha Bank

Η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς η άνοδος του επιπέδου τιμών σε βασικά προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο μεσοχρόνιο ορίζοντα, πρόσθετη αιτία ανησυχίας είναι η πιθανότητα πρόκλησης δευτερογενών επιδράσεων που θα έθετε σε κίνηση μία σπειροειδή εξέλιξη τιμών-μισθών, ένα φαινόμενο που επικρατούσε στη χώρα μας σε προηγούμενες δεκαετίες.

Εθνική Τράπεζα

Η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και το 5,0%, περίπου, το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο – όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) προβλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας – και περαιτέρω στο 0,6%, κατά μ.ο., το 2ο εξάμηνο του 2022. H μέση αύξηση του ΔΤΚ για το 2022 προβλέπεται να ανέλθει στο 2,5% από εκτιμώμενο 1,2% το 2021. Ο δομικός πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 2,2% το 4ο τρίμηνο του 2021 και θα κορυφωθεί στο 3% περίπου το 1ο τρίμηνο του 2022 υποχωρώντας σταδιακά σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% ετησίως, προς τα τέλη του 2022.

Κομισιόν

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί το 2022, φθάνοντας στο 1,0%, επίσης λόγω της προβλεπόμενης ενίσχυσης της ζήτησης για υπηρεσίες. Καθώς οι παροδικές επιπτώσεις των τιμών της ενέργειας εξασθενούν ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,4% το 2023.

ΟΟΣΑ

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 3,1% σε μέσα επίπεδα έναντι 0,4% το 2021 και ο δομικός πληθωρισμός –που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού– να διαμορφωθεί στο 1,9% από -1,2%, αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα κοντέρ» ο πληθωρισμός, στο 9% η νέα πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023 στο 3%, με την παραδοχή ότι το κύμα ανατιμήσεων θα «πιάσει οροφή» φέτος και θα αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο έτος.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη πληθωρισμού 2% υψηλότερα στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ

Στο 7,6% θα ανέβει ο πληθωρισμός το 2022 και η ανάπτυξη θα πέσει μία μονάδα χαμηλότερα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Τι αναφέρει για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διψήφιος πληθωρισμός τον Απρίλιο, αναζητεί νέα μέτρα η κυβέρνηση

Το κύμα της ακρίβειας έχει ξεφύγει από τον χώρο της ενέργειας και επεκτείνεται απειλητικά στα τρόφιμα. Μειώσεις ΦΠΑ και νέα επιταγή για τους ευάλωτους εξετάζει η κυβέρνηση. Πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό 5,6% φέτος.
bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στην αγορά ομολόγων με το βλέμμα σε νέα μέτρα στήριξης

Το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει ταμειακά διαθέσιμα από τη σημερινή έκδοση ομολόγων και τις αυξημένες εισπράξεις φόρων για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετη «δύναμη πυρός» 2,6 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων

Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο μέτρων αναχαίτισης των πιέσεων από τον πληθωρισμό στα εισοδήματα των ασθενέστερων. Ποια μέτρα σχεδιάζονται.