Πέντε έως επτά κοινοπραξίες στις οποίες θα ηγούνται εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής αλλά και κατασκευαστικές αναμένεται να καταθέσουν σήμερα προσφορές για το μεγάλο έργο ψηφιοποίησης περισσότερων από 600.000.000 σελίδων που βρίσκονται στα Υποθηκοφυλακεία ολόκληρης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά τεχνολογίας, επικεφαλής τριών κοινοπραξιών θα είναι οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (OTE, Vodafone, Wind), ενώ σε άλλες δύο θα ηγούνται οι Intrasoft International (ανήκει πλέον στη δανέζικη NetCompany) και η Unisystems του ομίλου Quest.
Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι πληροφορίες και για έκτη κοινοπραξία υπό τη Μυτιληναίος που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Στην αγορά θεωρούν δεδομένο και το ενδιαφέρον της Intrakat, ενώ αναμένουν και τη στάση που θα τηρήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που ούτως ή άλλως έχει εκτενή παρουσία σε έργα τεχνολογίας (ηλεκτρονικό εισιτήριο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έργα οπτικών ινών, κ.α.).
Τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, που ξεκινούν σήμερα με τις προσφορές για το Κτηματολόγιο, αποτελούν τον πυρήνα των έργων τεχνολογίας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των διαγωνισμών ψηφιοποίησης προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Και αυτό γιατί χωρίς να ψηφιοποιηθούν τα εκατομμύρια των χάρτινων αρχείων, από την υγεία μέχρι τη δικαιοσύνη, δεν πρόκειται να αναπτυχθούν νέες εξελιγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία και θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι σελίδες που περιμένουν ψηφιοποίηση
Το δεύτερο έργο ψηφιοποίησης που θα προκηρυχθεί εντός εβδομάδων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι αυτό των οικοδομικών αδειών. Στις πολεοδομίες της χώρας βρίσκονται σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 400.000.000 σελίδες χάρτινου αρχείου οικοδομικών αδειών.
Τα υπόλοιπα έργα αφορούν την ψηφιοποίηση περίπου 300.000.000 σελίδων (μεγέθους A3/A4, δεμένες και άδετες, συμπεριλαμβανομένης διαδικασίας οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων -OCR- και ανωνυμοποίησης) του συστήματος Δικαιοσύνης, περίπου 190.000.000 εξετάσεις απεικόνισης διαφόρων μεγεθών (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, καρδιογραφήματα) του συστήματος δημόσιας υγείας, γύρω στις 55.000.000 φυσικές σελίδες (A4/A3, δεμένες και άδετες) των Γενικών Αρχείων του Κράτους (30.000.000 σελίδες Α3/Α4 για κεντρικούς και τοπικούς οργανισμούς και 25.000.000 σελίδες Α2/Α1/Α0 για κεντρικούς οργανισμούς), περίπου 61.500.000 σελίδες (A4, δεμένες και άδετες) του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, γύρω στις 17.000.000 φυσικές σελίδες (A0, A1, A3) απαλλοτριώσεων, γύρω στα 7.000.000 φυσικά αρχεία (A4/A3, δετές και άδετες σελίδες) ναυτιλιακών υποθέσεων (νηολόγιο, αρχεία εταιρειών, προσωπικά αρχεία ναυτικών, άλλα ναυτιλιακά αρχεία).
Προβλέπεται και πιλοτική εφαρμογή της πρότυπης τήρησης αρχείων για την ασφαλή αποθήκευση περίπου 65.000.000 αρχείων (Α5/Α4/Α3/Α2/Α1/Α0) που βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.