«Βροχή» μέτρων στήριξης, που περιλαμβάνουν από την αύξηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα έως την εξάμηνη παράταση της έναρξης αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σημειώθηκε στη χθεσινή συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, όπου μίλησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι:
«Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας. Η Ελλάδα πρώτη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης διαθέτοντας πόρους που ξεπέρασαν τα 800.000.000 ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών. Τα νέα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Και καλύπτουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τις δαπάνες θέρμανσης που γίνονται με ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Καθώς και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των δικτύων».
Όπως εξηγήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, τα νέα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση κατά 27% στην επιδότηση για τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου. Ειδικότερα:
- Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα, δηλαδή αυξάνεται κατά 27%. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε πέντε μέτρα στήριξης, που ουσιαστικά παρατείνουν μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Ειδικότερα,
- Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.
- Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
- Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.
- Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
- Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.