ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αύξηση 56,2% των κενών θέσεων εργασίας στο γ' τρίμηνο καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επίσης, ο δείκτης μισθολογικού κόστους χωρίς καμία διόρθωση μειώθηκε κατά 2,5% το γ' τρίμηνο του 2021 ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είχε αυξηθεί κατά 2,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 56,2% το γ' τρίμηνο εφέτος ανήλθαν σε 15.125 από 9.685 θέσεις που ήταν στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, έναντι μείωσης 24,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 προς το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο άμεσο /εγγύς μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς.

Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

  • μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
  • εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση.
  • προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές.
  • εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Μείωση κατά 2,5% του μισθολογικού κόστους

Μείωση 2,5% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2020, έναντι αύξησης 2,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 προς το 2019.

Με βάση επίσης την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης μισθολογικού κόστους με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, παρουσιάζει αύξηση 1,2% το γ' τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2020, έναντι αύξησης 3% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 προς το 2019.

Ενώ, ο δείκτης μισθολογικού κόστους με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, παρουσιάζει μείωση 3,2% το γ' τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2020, έναντι αύξησης 2,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 προς το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο κατά 7,5% το μισθολογικό κόστος στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης μισθολογικού κόστους έχει σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο έναντι της αντίστοιχης σύγκρισης της περσινής χρονιάς. Στο 7,9% με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση.
businessdaily-Skertsos-Akis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέρτσος: Η άρση της φορολόγησης των tips δεν θα ήταν δίκαιη πολιτική

«Ένα πλήρες αφορολόγητο στα tips θα μπορούσε να ωθήσει κάποιους εργοδότες της εστίασης να εξαναγκάζουν καταχρηστικά τους εργαζόμενους τους σε παράνομη ημιδηλωμένη εργασία» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.