Την ικανοποίηση του για την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέροντας πως αποτελεί ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «αποτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου που έχει σημειώσει η πατρίδα μας» Προσέθεσε δε ότι «η απόφαση αυτή και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα πρόσφατων αναφορών και εκθέσεων από εταίρους, θεσμούς και οίκους αξιολόγησης, που πιστοποιούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς».
Στη δήλωσή του ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «όμως, ως κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, να εφαρμόζουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να ακολουθούμε μια διορατική εκδοτική στρατηγική. Συνεχίζουμε, με σχέδιο, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, τη σκληρή δουλειά, ώστε η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί περαιτέρω και να αποκτήσει, το ταχύτερο δυνατόν, επενδυτική βαθμίδα».
Στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση της τράπεζας, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης και έκανε ειδική αναφορά για τα ελληνικά ομόλογα και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστούν οι αγορές τους από τη στιγμή που η χώρα μας δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ΑΡΡ λόγω της έλλειψης της κατάλληλης πιστοληπτικής αξιολόγησης.
«Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του APP αγοράζουμε μόνο κρατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Παρόλο που η Ελλάδα έχει σημειώσει αναμφίβολη πρόοδο και έχει βελτιώσει την πιστοληπτική αξιολόγησή της δεν είναι στην επενδυτική βαθμίδα. Για αυτό και αποφασίσαμε να έχουμε ειδική αναφορά στα ελληνικά ομόλογα», σημείωσε και επανέλαβε το σημείο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα «σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς που θα συνδέεται με την πανδημία, οι επαναπενδύσεις του PEPP θα μπορούν να αναπροσαρμοστούν όσον αφορά την χρονική διάρκεια, τις κατηγορίες ενεργητικού και τις χώρες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ομόλογα, που εκδίδονται από το ελληνικό δημόσιο, πέρα και πάνω από τα όρια του roll over. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα προς τις αγορές».