Στο 1,6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η συνολική επίδραση της δραστηριότητας της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στο ελληνικό ΑΕΠ κατά την περίοδο 2020-2030 με βάση τρέχουσες αξίες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν -χάρη σε αυτή- 2.600 πρόσθετες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ετησίως, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που παρουσιάστηκαν σήμερα, στο 32ο Greek Economic Summit.
Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι οι δύο νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία ισάριθμων κέντρων της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στην πόλη, σχεδόν διπλασιάζουν την επίδραση που είχε αρχικά η Pfizer στην ελληνική οικονομία. Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν οι 1.139 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας από τις συνολικά προβλεπόμενες 2.600, ενώ το τοπικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα λάβει μια ώθηση της τάξης των 657 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, παρουσιάζοντας τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης, ο Σβέτοσλαβ Ντάντσεφ, επικεφαλής Ανάλυσης Μικροοικονομικών και του Τμήματος Πολιτικής του ΙΟΒΕ, επεσήμανε ότι για την εκτίμηση της συνολικής επίδρασης της επένδυσης στην ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία, ελήφθησαν υπόψη πολλοί διαφορετικοί παράγοντες: το ΑΕΠ, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, τα έσοδα για τον δημόσιο τομέα μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και η στήριξη της απασχόλησης.
«Καμία οικονομική δραστηριότητα δεν εκτελείται σε απομόνωση. Η εταιρεία, για να μπορεί να παράγει αγαθά και υπηρεσίες, προμηθεύεται από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι έχουν ζήτηση από άλλους με τη σειρά τους και αυτό δημιουργεί μια αλυσίδα αξίας (...) Η συνολική επίδραση της εταιρείας για το 2020-2030 (στο ΑΕΠ) υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 1,6 δισ. ευρώ, με περίπου 740 εκατ. να παράγονται απευθείας μέσα στην ίδια την εταιρεία και 730 εκατ. σε όρους προστιθέμενης αξίας. Για κάθε ένα ευρώ που παράγει η ίδια η εταιρία, αυτό μεταφράζεται σε επίδραση στο ΑΕΠ, που διαμορφώνεται σε 2,18 ευρώ. Το 55% (αυτής της επίδρασης) αφορά την υφιστάμενη δραστηριότητα της εταιρείας στην Αθήνα και το 45% εκείνη στη Θεσσαλονίκη, με τις νέες επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Ντάντσεφ.
Αναλύοντας περαιτέρω τα μεγέθη, επεσήμανε ότι περίπου το 1/3 της επίδρασης αυτής για τη δεκαετία (περίπου 505 εκατ. ευρώ) θα αφορά το διαθέσιμο εισόδημα που πηγαίνει σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και τα 550 εκατ. τα έσοδα για τον δημόσιο τομέα από φόρους και εισφορές, χωρίς να περιλαμβάνονται οι απολαβές από τους μηχανισμούς του clawback και των rebates, μέσω των οποίων η συνολική σωρευτική συνεισφορά της εταιρείας για την περίοδο 2021-2030 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 670 εκατ. ευρώ σε τρέχουσα αξία.
Όσον αφορά την απασχόληση, η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι θα δημιουργηθούν 28.400 ανθρωποέτη εργασίας, κάτι που αντιστοιχεί σε 2.600 άμεσες και έμμεσες θέσεις ετησίως, ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας της Pfizer σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η απασχόληση στην ίδια την εταιρεία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 870 άτομα το 2030, στόχος όμως η επίτευξη του οποίου δεν θα εστιαστεί στο τέλος της περιόδου, καθώς μέσα από τα δύο κέντρα στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη πολύ κοντά.
Βάσει της μελέτης του ΙΟΒΕ, σημαντική είναι ήδη η συνεισφορά της εταιρείας και στο μέτωπο της παραγωγής καινοτομίας. «Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία έτη, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ στον βασικό δείκτη για την καινοτομία της Ευρωπαικής Επιτροπής, και υστερεί σε συγκεκριμένους υποδείκτες» σημείωσε ο κ.Ντάντσεφ και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν παραδείγματα που αφορούν τις δραστηριότητες της εταιρείας κυρίως στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Biopharma Αθήνα και προέκυψε ότι η δραστηριότητά τους στηρίζει την καινοτομία στην Ελλάδα.
Παράλληλα, πρόσθεσε, οι νέες επενδύσεις συνεισφέρουν στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης των δύο φύλων, αλλά και στην αντιμετώπιση της περιφερειακής ανισότητας στην απασχόληση: «Οι δύο νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης 1.139 πρόσθετες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, από τις συνολικά 2.600, ενώ στα 657 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ΑΕΠ που δημιουργείται μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, το οποίο αντίστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ της» επεσήμανε και πρόσθεσε πως κάθε μία θέση εργασίας της Pfizer στην Ελλάδα στηρίζει 3,1 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία συνολικά.
Το συνέδριο διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council.