Από τις υψηλότερες στην Ευρώπη είναι οι τιμές χονδρικής στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα στοιχεία που επικαλείται η Κομισιόν δείχνουν «πως οι τιμές διαμορφώνονται στα 65,5 ευρώ ανά MW (σε σύγκριση με 43,3 ευρώ ανά MW που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.), κυρίως εξαιτίας της αύξησης στο κόστος των δικαιωμάτων ρύπων».
Δηλαδή, το κόστος του ρεύματος στην Ελλάδα είναι 51% ακριβότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης, κυρίως εξαιτίας του «βρώμικου» μείγματος παραγωγής, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από λιγνίτη, με αποτέλεσμα την υψηλή επιβάρυνση από τα δικαιώματα ρύπων.
Από την έκθεση προκύπτει πως η κυβέρνηση θα καταθέσει τον Ιανουάριο αναλυτικό σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική. Εκτός από τα νέα μέτρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, θα υπάρχουν και δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς πως μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία και το Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδική αναφορά γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μετά τη μείωση του «πράσινου τέλους» (ΕΤΜΕΑΡ). Το ΕΤΜΕΑΡ μειώθηκε ώστε να εξισορροπηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το τελικό ύψος του λογαριασμού που λαμβάνουν οι καταναλωτές να μην μεταβληθεί.
Η έκθεση περιλαμβάνει και τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σειρά διοικητικών θεμάτων, όπως η έκδοση αποφάσεων για πληρωμή τελών για άδειες παραγωγής από ΑΠΕ, την ίδια στιγμή που καθυστερεί η υλοποίηση της επένδυσης χωρίς ευθύνη των παραγωγών. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μέτρο που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές.
Οι ΑΠΕ είχαν μερίδιο 25% - 30% στο ημερήσιο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019, ποσοστό που θεωρείται επαρκές, αλλά όχι και απολύτως ικανοποιητικό, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Η δυναμικότητα των αιολικών πάρκων φτάνει τα 3 GW με τα φωτοβολταϊκά στα 2,5 GW, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 17 GW.
Στην Κομισιόν επισημαίνουν πως απαιτείται αλλαγή στο καθεστώς του χωροταξικού και βελτίωση του αδειοδοτικού συστήματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις σε ΑΠΕ.