ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ομιλητής ΕΕΝΕ εκδήλωση
Ομιλία σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), 35 χρόνια παρουσίας.

Επιχειρήσεις ανοιχτές στη γνώση και συνεργασίες αντέχουν καλύτερα στις κρίσεις

Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, μιλώντας στη 9η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ, τόνισε την ανάγκη ενδοευρωπαϊκής συνεργασίας και εξωστρέφειας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και το ρόλο της Ελλάδας στο νέο περιβάλλον.

Κάλεσμα για ενίσχυση της ενδοευρωπαϊκής συνεργασίας και μήνυμα αισιοδοξίας για τον ρόλο της Ελλάδας στο νέο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον απηύθυνε η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ και εκτελεστική αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, κατά την 9η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) στην ενότητα «Ενισχύοντας την Ενδοευρωπαϊκή Συνεργασία - Εξωστρέφεια 2030».

Η κ. Εφραίμογλου τόνισε ότι «ζούμε σε μια εποχή ταχύτατων τεχνολογικών, γεωπολιτικών και ενεργειακών μετασχηματισμών που δεν γνωρίζουν σύνορα», ενώ υπογράμμισε πως η Ευρώπη καλείται να επαναβιομηχανοποιηθεί με όρους γνώσης και καινοτομίας για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των ΗΠΑ και της Ασίας.

Η αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ επεσήμανε τη σημασία των συντονισμένων ευρωπαϊκών λύσεων και μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας, εμπιστοσύνης και δημιουργίας. Όπως ανέφερε, «η εξωστρέφεια δεν είναι απλώς εξαγωγές· είναι κουλτούρα διαλόγου, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συμμετοχής σε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη επένδυσης στις δεξιότητες και την επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, στοιχείο που θεωρεί κρίσιμο για την επιτυχή τεχνολογική μετάβαση. Σύμφωνα με την ίδια, «όσο πιο ανοιχτές είναι οι επιχειρήσεις στη γνώση και στις συμπράξεις, τόσο πιο ισχυρές γίνονται απέναντι στις κρίσεις».

Αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένουν προκλήσεις όπως το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών, η συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ, οι επιχειρηματικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Αυτά, όπως είπε, αποτελούν κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις που απαιτούν απαντήσεις μέσα από δίκτυα καινοτομίας, εκπαιδευτικά προγράμματα και επενδύσεις σε πράσινες υποδομές.

Η κ. Εφραίμογλου παρουσίασε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις της ΕΕΝΕ, όπως μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος για την επιμόρφωση των εργαζομένων, μειωμένη οριακή φορολόγηση επενδυτικών κερδών, ταχύτερες αποσβέσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και δικαιότερους κανόνες ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Όπως επεσήμανε, οι προτάσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενισχύουν την παραγωγικότητα και μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Στην ολοκλήρωση της τοποθέτησής της, η αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί όχι μόνο οικονομική στρατηγική, αλλά και όραμα για μια Ευρώπη συνεργασίας που ενώνει βιομηχανίες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, επενδύοντας στη γνώση και τη βιωσιμότητα, δίνοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση σε κοινά προγράμματα και δίκτυα.

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή τη νέα πορεία», ανέφερε, επισημαίνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας από τη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκου έως την ενέργεια, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και την τεχνολογία.

«Το 2030 δεν είναι μακριά· είναι ο ορίζοντας που χτίζουμε σήμερα, με συνεργασία, συνέπεια και αυτοπεποίθηση», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕΝΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει ως δύναμη σκέψης, πρότασης και δράσης για μια πιο ανταγωνιστική, δίκαιη και ανοιχτή Ελλάδα και Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο εξαγωγέα ασφάλειας

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε στον ΕΒΕΑ τη νέα δυναμική διπλωματίας της Ελλάδας ως «εξαγωγέα ασφάλειας», χάρη σε στρατηγικές συμμαχίες, συνδέοντας τη διπλωματική αξιοπιστία με την ανάπτυξη και καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο σε μεγαλύτερη τόλμη.
Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Θετική πορεία με προκλήσεις για την οικονομία στη συνέχεια

Ο Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, αλλά υπογραμμίζει και τις προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Ελένη Ράπτη πορτρέτο
ESG

Εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας» με ομιλία της Έλενας Ράπτη

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το ΕΒΕΑ παρουσίασαν το «Σήμα Διαφορετικότητας», ενθαρρύνοντας επιχειρήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές ισότητας και συμπερίληψης μέσω ψηφιακής αξιολόγησης έως 27/4.
Εργοστάσιο της Alumil
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Η μεταποίηση κλειδί για ανθεκτικό & εξωστρεφές μοντέλο

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, τόνισε την ανάγκη για νέο, ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στη μεταποίηση, επισημαίνοντας τη σημασία ενίσχυσης επενδύσεων, καινοτομίας και συνεργασίας των επιμελητηρίων.
Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Η συνεκτικότητα κλειδί για την καινοτομία και την απόδοση

Ο Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη της χώρας, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεση έρευνας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας σε επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη και το ΕΚΕΤΑ.