ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Φεύγουν 5.200 από το Δημόσιο, τέλος στο «πάρτι» με έκτακτους υπαλλήλους

Πάνω από 10% η φετινή αύξηση έκτακτων υπαλλήλων, ενώ ο αριθμός τους διογκώθηκε κατά 27% από το 2015. Συμφωνία κυβέρνησης - ευρωπαϊκών θεσμών για άμεση απομάκρυνση 5.200 υπαλλήλων.

Εκτός ελέγχου έχουν βρεθεί οι προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων στο Δημόσιο και η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών ότι θα απομακρύνει 5.200 υπαλλήλους, για να παραμείνει συνεπείς στα όρια που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Όπως αναφέρεται στην 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων του Δημοσίου έφθασε τους 71.643 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, αυξημένος περίπου κατά 10%, σε σχέση με τα τέλη του 2018. Σε σχέση με τα τέλη του 2015, η αύξηση των έκτακτων στο δημόσιο είναι «εκρηκτική»: φθάνει σε ποσοστό 27%.

Η μεγάλη φετινή αύξηση του έκτακτου προσωπικού, που πιθανόν να συνδέεται με πελατειακές εξυπηρετήσεις ενόψει των διπλών εκλογών, οδηγεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να «χτυπήσουν καμπάκι» για  το «ξεχείλωμα» της απασχόλησης στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας ότι, «ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προχωρούν με συμμόρφωση στο σχέδιο για το 2019, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων συνέχισε να αυξάνεται έντονα».

Ειδικότερα, τηρήθηκε το όριο προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων και μάλιστα μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του ο χώρος που υπήρχε για προσλήψεις, καθώς εφαρμόσθηκαν οι πρόσθετοι περιορισμοί σε μόνιμες προσλήψεις πριν και μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως, ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων συνέχισε να αυξάνεται σε σχέση με το 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση, για να τεθεί εντός των συμφωνημένων ορίων ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθούν πολύ περισσότερο από όσο είχε εκτιμηθεί πριν τη σύνταξη της προηγούμενης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Θα πρέπει, ειδικότερα, να κοπούν 5.200 άτομα από το έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου, ενώ προηγουμένως είχε εκτιμηθεί ότι έπρεπε να περιορισθούν οι θέσεις κατά 1.500.

Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση έλαβε ήδη μέτρα για να ανακτήσει τον έλεγχο στις προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων. Με νομοθετική ρύθμιση, έκλεισαν τα «παράθυρα» για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, αφού όλες οι προσλήψεις θα πρέπει να παιρνούν από τον έλεγχο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκφράζουν ικανοποίηση για αυτά τα μέτρα, εκτιμώντας ότι θα αποδειχθούν αποτελεσματικά στον έλεγχο των προσλήψεων έκτακτων υπαλλήλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εποχή της «σφιχτής» διαχείρισης και τα δύο «βαρίδια» στον προϋπολογισμό

Για λίγα... χιλιοστά απέφυγε η Ελλάδα τη λιτότητα την επόμενη τετραετία και εξασφάλισε πρόσθετο χώρο 4 δισ. Συντάξεις και εξοπλισμοί θα επιβαρύνουν τις δαπάνες. Πώς μπορεί να ανοίξει χώρος για επιπλέον παροχές.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κέρδος» 4 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση με Βρυξέλλες για τις δαπάνες

Το όριο δαπανών της τετραετίας αυξήθηκε στα 13,8 από 9,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πρόσθετες παροχές λόγω της αύξησης συνταξιοδοτικών και αμυντικών δαπανών. Στο 133% θα πέσει το χρέος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτικά όλα τα κινητά στο gov.gr, τέλος στα «χάρτινα» έγγραφα

Νέες διατάξεις του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθιστούν υποχρεωτική την καταχώρηση κινητών τηλεφώνων στο gov.gr, ενώ προβλέπεται ότι τα έγγραφα του κράτους θα διακινούνται στους πολίτες μόνο ηλεκτρονικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Δύο χρόνια για δικαστική απόφαση, 3,5 χρόνια για απόφαση ΣτΕ

Χειρότερες επιδόσεις το 2022 στους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης καταγράφει η ετήσια έκθεση της Επιτροπής, με εξαίρεση τα διοικητικά δικαστήρια. Ελπίδες από τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τον νέο δικαστικό χάρτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηχηρό «καμπανάκι» από Βρυξέλλες για τις ακραίες περιφερειακές ανισότητες

Σε δύο περιφέρειες το 60% του ΑΕΠ. Ρεκόρ Ευρώπης σε αριθμό περιφερειών που έχουν πέσει σε αναπτυξιακή παγίδα. Καμία βελτίωση την τελευταία δεκαετία. Οι συστάσεις της Επιτροπής για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.