ΓΔ: 1396.41 -0.09% Τζίρος: 55.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:18:00 DATA
Φώτο: EBRD

Στο 7% ανεβάζει η EBRD την πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ του 2021

Η ανάπτυξη θα πέσει στο 3,9% το 2022, με την τράπεζα να τονίζει ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο για την Ελλάδα. Καθυστερημένη η επιστροφή στο προ-Covid ΑΕΠ.

Μεταξύ των αισιόδοξων για την ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία σε σημερινή της έκθεση για όλα τα κράτη - μέλη της προχωρά σε σημαντική αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη του 2021, με τον ρυθμό, όμως, να περιορίζεται σημαντικά το 2022. Πάντως, η Ελλάδα θα είναι από τις τελευταίες χώρες της «ζώνης της EBRD» που θα επανέλθουν στο προ-Covid ΑΕΠ, το 2022, ενώ οι περισσότερες επανήλθαν ήδη φέτος και η Τουρκία από το 2020.

Η EBRD εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φθάσει φέτος στο 7%, για να υποχωρήσει στο 3,9% το 2022, με σημαντικό μέρος της καλής πορείας να οφείλεται στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με την EBRD η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με έντονο ρυθμό μετά από μια βαθιά συρρίκνωση 9% το 2020. Το ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 4,5% και στο β’ τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 3,4%, σε τριμηνιαία βάση. Οι επενδύσεις ανέκαμψαν δυναμικά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ειδικά η συσσώρευση αποθεμάτων, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί και η κατανάλωση, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να φθάνει τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο 18 μηνών. 

Οι εκτιμήσεις της EBRD για το σύνολο των οικονομιών

 

Παράλληλα ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 59,3 από 57,4 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 20 χρόνια και στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κλάδος μεταποίησης ανακάμπτει. Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φτάνοντας το 14,2% τον Ιούλιο του 2021, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2010. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τον σημαντικότατο τουριστικό τομέα δείχνουν καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος, αν και ακόμη πολύ κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του 2019.

Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει έντονα προσανατολισμένη σε μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων, με το έλλειμμα να είναι πιθανό να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Με βάση αυτές τις τάσεις, αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, σε 7% το 2021 και 3,9% το 2022, με το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει τη σημαντικότερη συμβολή στην ανάπτυξη. 

Πάντως η EBRD σπεύδει να τονίσει ότι το «επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από τις προβλέψεις είναι ιδιαίτερα υψηλό επί του παρόντος καθώς παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, που συνδέονται κυρίως με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας Covid-19 και την πιθανή επίδραση ενός νέου στελέχους του ιού στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες».

Για το σύνολο της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται η EBRD εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος στο 5,5% (από 4,2% που εκτιμούσε τον Ιούνιο του 2021), λόγω καλύτερης της αναμενόμενης πορείας στο α’ εξάμηνο. Για το 2022 ο ρυθμός θα υποχωρήσει στο 3,8%, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα –κατά 0,1%- σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκτίμηση Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,9% «βλέπει» η EBRD το 2022 και επιτάχυνση στο 3,5% το 2023

Έμμεση επίδραση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας, διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και ενδεχομένως χαμηλότερων τουριστικών αφίξεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατήρηση της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η BofA

Η αμερικανική τράπεζα τονίζει σε έκθεσή της ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολύ καλή πορεία ανάπτυξης και βελτίωσης των δημοσιονομικών. Θετικές προοπτικές για τράπεζες - κρατικά ομόλογα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεπερνά την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πάνω από 2% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος και το 2025, έναντι 0,8% στην ευρωζώνη το 2024 και 1,2% το 2025. Το Ταμείο προβλέπει σημαντική μείωση του πληθωρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.