Η ρύθμιση των 120 δόσεων, μπορεί να «μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» πριν από 40 ημέρες, δηλαδή στις 7 Οκτωβρίου, όμως τα πεπραγμένα της θα μας απασχολούν για καιρό. Όσο πλησιάζει το τέλος του έτους, τόσο κορυφώνεται η αγωνία για πάνω από 100.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους, που έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα καρπωθούν τις ευεργετικές επιδράσεις της! Αιτία, το γεγονός ότι δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος του «παλαιού ασφαλιστικού χρέους» για όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Η ευθύνη βαραίνει τα Ταμεία που είχαν αναλάβει στο παρελθόν τη συγκέντρωση του χρέους των ασφαλισμένων τους. Τώρα πια που υπάρχει μόνο ο ΕΦΚΑ, προκύπτει πρακτική αδυναμία εύρεσης του χρέους για κάποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων. Συνεπώς, δεν μπορεί το χρέος να βεβαιωθεί, άρα ούτε και να ρυθμιστεί.
Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) γνωρίζουν το πρόβλημα και γι’ αυτό έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας αρχικά να αποδεχτεί τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ακόμα και χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το χρέος. Δόθηκε μάλιστα και το χρονικό περιθώριο έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, για να διορθωθεί το πρόβλημα. Τώρα κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο και είναι πιθανό να υπάρξει και νέα παράταση έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2020.
Βέβαια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ασφαλισμένοι – οφειλέτες, πρακτικά δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις που τους αναλογούν, έτσι ώστε να μειώσουν σιγά – σιγά το χρέος τους. Το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να καρπώνονται την αναστολή χρήσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος τους. Μια διαδικασία, που σε διαφορετική περίπτωση, θα τους προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα, αφού θα κινδύνευαν με απώλεια μέρους ή του συνόλου της κινητής ή της ακίνητης περιουσίας τους.
Στον αντίποδα, ο ΕΦΚΑ χάνει σε πρώτη φάση το δικαίωμα να καρπωθεί το έσοδο, από αυτές τις χιλιάδες μηνιαίες εισφορές που δεν καταβάλλονται. Όμως εάν τελικά καταφέρουν οι υπηρεσίες του να υπολογίσουν με ακρίβεια το χρέος αυτών των ασφαλισμένων, έχει την ελπίδα ότι στη συνέχεια, μόλις ξεμπλοκάρει η διαδικασία, θα αυξήσει τα έσοδά του, κάτι που θα αποτυπωθεί θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020.